In anul 2315, Pamantul a fost, in sfarsit, vizitat de extraterestrii. Mai precis, de unul, care nu era nici verde, nici maro, ci avea o culoare a pielii destul de asemanatoare cu cea a oamenilor. Avusese chiar decenta sa se imbrace in haine de strada, doar ca erau gelatioase si putin permeabile.

In prima faza, omenirea a fost putin speriata: a venit armata, extraterestrul a fost inghesuit intr-o incapere fara geamuri si s-a tras cu gloante tranchilizante in el, pentru a-l face cat mai docil si mai cooperant. Din pacate pentru militari, gloantele s-au incalcit in gelatina personajului nostru si au cazut, inofensiv, pe podea.

Desi personajul nu articula nici un cuvant (sau poate tocmai de aceea), telefoanele mobile ale celor din camera au primit, instantaneu, un sms in care scria, perfect ortografiat, urmatoarele: “Va rog, incetati cu agresivitatea, nu mai faceti pe grozavii si nu incercati sa va asezati intr-o pozitie de forta! La noi in galaxie, se negociaza putin altfel. Aduceti pe cineva care se pricepe…”

S-au dat telefoane, s-a actionat in viteza si un profesor de negociere a fost adus de urgenta in camera. El s-a adresat audientei cu politete: “Dragii mei, stimate extraterestru. Obiectivul meu este sa gasim o solutie win-win, haideti sa cautam o cale prin care sa castige ambele parti. Eu sunt prieten bun cu domnul Cialdinii, care mi-a zis ca persuasiunea in negociere se invarte in jurul a sase principii, asa ca le voi aplica cu mare grija, deoarece, draga vizitatorule, imi propun sa te conving de ceva de care tu, probabil, ca la inceput, nu prea ai vrea sa fii convins”.

Extraterestrul a rasuflat cu putere si ochelarii profesorului s-au aburit, insa acesta i-a sters linistit, conform planului sau, si a continuat imperturbabil.

“Draga extraterestru, Robert Cialdinii mi-a spus ca eu trebuie sa imi construiesc mai intai autoritatea, caci altfel, nici tu, nici cei din galaxia ta nu veti da doi bani pe competenta mea”. Si s-a apucat sa-i spuna cate in luna si in stele, despre cate facuse el si la cate se pricepe, pana cand a observat ca gelatina din fata aproape ca adormise. Ei, asa ceva nu se face! Extraterestrul a fost trezit, stropit cu apa ca sa-si revina si sa poata asculta in continuare peroratia, ca sa se gaseasca solutia win-win.

“Sa nu uitam de raritate, a continuat profesorul, este o ocazie unica pentru dumneata sa vorbesti acum cu mine, astazi. Nu o vei avea nici maine, nici poimaine, ci doar azi, iar Black Friday s-a terminat si s-au antamat deja mai toti negociatorii.

In plus, ca alt principiu, ce dovada sociala iti mai trebuie, daca iti voi spune ca, probabil, si ceilalti extraterestrii de-ar veni pe Pamant, tot cu mine ar vrea sa vorbeasca. Am mailuri in sensul asta, am primit informatia pe unde telepatice si pe mesaje radio, care mai au doar putin timp pentru a fi complet descifrate.

De simpatic, sunt foarte simpatic. Am fost campion national la spus bancuri si este cunoscut faptul ca se cumpara de la si se negociaza mai usor cu cei care ne plac, asa ca, fii atent, sa vezi ce simpatic sunt, e musai sa ma placi.

Sa nu uitam de consecventa, ai spus deja (avem martori!) ca vrei sa negociem cum se cuvine si ma cunosti ca sunt om cu convingeri ferme. Ce spun astazi e valabil si maine, nu sunt ca aia de la taraba, neprincipiali si schimbatori.

Pentru final, draga extraterestrule, am pastrat cel mai frumos principiu dintre toate – reciprocitatea: eu fac ceva pentru matale, iar tu, la schimb, faci pentru mine cam ceea ce vreau eu de la tine”.

Profesorul isi sterse fruntea nadusita, zambi audientei, facu chiar si cu ochiul extraterestrului naucit, privind cum profesorul isi scoate din buzunar cartea aparuta in septembrie 2014, “The small Big”, despre niste lucruri marunte care, spuse cand trebuie, provoaca o influenta grozava in convingerea celorlalti.

Extraterestrul nostru a scanat cartea dintr-o privire, a transformat-o in e-book ca sa o poata citi mai usor creierul lui informatizat, a clipit de trei ori din pleoapele mari, si s-a facut nevazut spre o galaxie nedescoperita inca, ferm convins ca pe Pamant lumea a uitat sa mai asculte, sa fie interesata cu adevarat de celalalt si ca, aici, negocierea s-a transformat intr-o colectie de trucuri, tertipuri si tehnici, aplicate cu sarguinta pentru a il convinge pe celalalt ca win-win-ul lui e mai bun decat win-win-ul tau.

Acesta a fost discursul sustinut de Codrut Nicolau in cadrul evenimentului Business Days Bucuresti 2014.

Sursa foto: extraterestru, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri