In ultimul an, piata romaneasca de farma a inregistrat o moderare a ratei de crestere atat pe fondul maturizarii pietei, dar si din cauza nereactualizarii pretului medicamentelor in raport cu deprecierea monedei nationale.
In primele 9 luni ale acestui an piata locala de farma a avut o rata de crestere de doar 9%, in timp ce anul trecut inregistrase o crestere de 11,2%. “Principala problema cu care s-au confruntat jucatorii de pe piata farma anul acesta si care a dus la o incetinire a ritmului de crestere a fost presiunea pe marjele de profit din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar”, a declarat, pentru Wall-Street, Robert Popescu, CEO interimar A&D Pharma.

El mai considera ca anul 2009 va fi unul marcat de incertitudine cauzata de o serie de necunoscute, cum ar fi politica noului Guvern si a noului Ministru al Sanatatii, rata de schimb valutar sau criza economica mondiala.

Unul dintre principalele motoare de crestere ale acestui an a fost piata de retail, care a consemnat o urcare de 16,6% in ultimul an (septembrie 2007 - septembrie 2008) , in timp ce piata de spital a inregistrat un declin de 6,9% in aceeasi perioada. Aceasta diferenta se datoreaza in mare parte trecerii unor programe nationale de sanatate (antidiabetice orale si insuline, medicamante oncologice si post-transplant) din spital in retail.

La sfarsitul primelor 9 luni ale acestui an piata locala de farma ajunsese la valoarea de 6,793 mld. lei,
din care piata de retail (prin farmacii) reprezinta 5,88 mld. lei (86,5% din total), in timp ce piata de spital a contribuit cu 914 mil. lei (13,5%).

Schimbari in topul primilor jucatori pe fondul unor cote de piata apropiate


Topul primilor jucatori este in continua schimbare, primele pozitii fiind foarte apropiate.

Dupa ce producatorul englez de medicamnte GlaxoSmithKline (GSK) a incheiat anul trecut in pozitie de lider si a mentinut acesta pozitie si in primul semestru al acestui an, acesta a fost depasit la limita de sucursala locala a producatorului elvetian Hoffmann La Roche, care a ajuns la o cota de piata de 7%, cu vanzari de 477,5 mil. lei, calculate in ultimele 12 luni.

Potrivit raportului trimestrial al Cegedim, englezii de la GSK au pierdut si ce-a de-a doua pozitie in favoarea celor de la Sanofi-Aventis, care terminasera anul trecut pe pozitia a treia. In ultimele 12 luni, reprezentanta locala a Sanofi-Aventis a raportat vanzari in valoare de 470 mil. lei, obtinand o cota de piata de 6,9%.

Leaderi de piata anul trecut, englezii de la GSK, ocupa in prezent abia pozitia a treiea, cu o cota de piata de 6,8%. In ultimul filiala locala a producatorului englez de medicamente a inregistrat vanzari in valoare de 462,9 mil. lei.

Prima companie din top 5 care isi mentine aceleasi pozitii de anul trecut este Novartis, cu vanzari de 460,2 mil. lei in ultimele 12 luni.

Topul primilor 5 jucatori este incheiat, ca si in 2007, de filiala locala a companiei Servier, care detine o cota de piata de 6,1%, cu vanzari de 411,1 mil. lei.

Topul primilor 10 jucatori de pe piata este completat de Pfizer, locul 6, cu o cota de piata de 5,1% si vanzari de 349,6 mil. lei, pozitia a saptea, cu vanzari de 315,4 mil. lei si o cota de piata de 4.6%. Pozitia a opta este ocupata de cehii de la Zentiva cu vanzari de 267,1 mil. lei care le confera o cota de piata de 3,9%. Locul noua este ocupat de Antibiotice cu o cota de piata de 2,8% si vanzari de 191,8 mil. lei, pentru ca Krka D.D sa inchida topul primilor 10 jucatori, cu o cota de piata de 2,6% si vanzari de 175,9 mil. lei.

Pentru 2009, tinand cont de impactul pe care il va avea criza globala pe plan local, Cegedim estimeaza o crestere de o singura cifra in lei a pietei farmaceutice locale si o stagnare in euro.

“Desi efectele crizei globale nu sunt inca vizibile pe piata locala de farma, acestea vor aparea cu siguranta in 2009, cand piata nu numai ca va stagna, ci este posibil sa inregistreze si scaderi”, este de parere Petru Craciun, director general Cegedim.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri