Patru administratori de fonduri, un fond de obligatiuni lansat de un jucator deja prezent, o premiera pentru tara noastra – o companie specializata in administrarea portofoliilor individuale si o reorganizare interna. Asa arata bilantul pietei romanesti de asset management pe anul 2008.
Pe 22 iulie, CNVM a autorizat fondul Prime Capital, fond diversificat cu risc mediu si Prime Speed Capital, fond de actiuni, cu risc mai ridicat.

Cosmin Brendea, managerul fondului, declara pentru Wall-Street ca targetul companiei este ca in urmatorii 5 ani sa ajunga la o cota de 5% din totalul activelor administrate pe piata autohtona de asset management. “Referitor la volumul activelor, cred ca dupa doi ani vom administra 15 milioane de euro, cumulat pe cele doua fonduri”, a explicat managerul.

La aproximativ cinci luni de la lansare, Brendea sustine ca anul 2008 a reprezentat o provocare pentru echipa Prime Asset Management, “atat sub aspectul necesitatii rezolvarii problemelor tehnice, organizatorice si de logistica, impuse de procesul de autorizare a functionarii societatii de administrare a investitiilor si a fondurilor Prime Capital si Prime Speed Capital, cat si din punct de vedere al administrarii activelor dupa inceperea emisiunii publice a fondurilor intr-o perioada de declin a indicilor bursieri si in plina criza mondiala, care a cuprins si Romania incepand cu septembrie 2008”.

Prime Capital este fond deschis de investitii diversificat, cu risc mediu, cu plasamente in principal in instrumente monetare, obligatiuni si actiuni.

La data lansarii fondului VUAN a fost 10 RON, iar la 04.12.2008 VUAN este de 10,1501, inregistrand o crestere de 1,5% de la data lansarii. Cresterea a fost potentata de componenta monetara a plasamentelor in depozite bancare la institutii de credit. In prezent, activul net a depasit 0,29 milioane RON, iar numarul de investitori a ajuns la 17, conform datelor furnizate de conducerea fondului.

Prime Speed Capital este fond de actiuni, cu risc ridicat, orientat spre piata de capital. Fondul se doreste a fi un vehicul investitional pentru investitorii care prefera plasamentele speculative cu risc mare.

La data lansarii fondului VUAN a fost 10 RON, iar la 04.12.2008 VUAN este de 9,8777, inregistrand o scadere de 1,22 % de la data lansarii. „Fata de 28.10.2008, cand urmare a corectiilor severe ale cursului actiunilor existente in portofoliu am inregistrat un VUAN de 9,6073, la data prezentei putem vorbi de o recuperare semnificativa a pierderilor datorate scaderii cursului actiunilor. Rulajul total al actiunilor reprezentand vanzarile si cumpararile de actiuni este de 5.477.652,94 RON pana la sfarsitul lunii noiembrie. In prezent, activul net a depasit 1,45 milioane RON, iar numarul de investitori a ajuns la 52”, ne-a mai explicat Brendea.

In ceea ce priveste piata fondurilor mutuale din Romania, Cosmin Brendea sustine ca trebuie vazuta in contextul global al industriei europene de asset-management.

“Lunile iulie, august si septembrie au demonstrat ca increderea sta la baza investitiilor colective. Panica a determinat cele mai mari retrageri din istoria fondurilor mutuale din Europa, retrageri nete de 92 mld. euro, in contextul accentuarii crizei financiare si a panicii in randul investitorilor. Cele mai mari victime din Europa Centrala si de Est au fost fondurile poloneze, slovace si ungare, care au pierdut 552 mil. euro, 202 mil. euro, respectiv 173 mil. euro in trimestrul al treilea, potrivit statisticilor Asociatiei Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA)”, a declarat acesta.

Cu toate acestea, fondurile mutuale romanesti s-au situat pe primul loc in randul fondurilor mutuale din regiunea est europeana, reusind sa atraga de la investitori intrari nete de 30 de milioane de euro, atunci cand fondurile din regiune raportau retrageri de pana la jumatate de miliard de euro.

“Avand in vedere ca investitia in unitatile fond este o investitie pe termen lung si tinand cont de contextul pietei de capital din Romania, cred ca acum este momentul oportun pentru a investi in actiuni, deoarece pot fi cumparate la preturi foarte convenabile. Problema nu este scaderea pietei si o lipsa a diversitatii instrumentelor financiare, ceea ce face destul de dificila administrarea activelor”, recomanda managerul Prime Asset Management.

Explore Asset Management – Premiera anului pe piata de asset management

La finalul lunii octombrie, Explore Asset Management se lansa pe piata fondurilor, condusa de fostul analist-sef de la Vanguard, Cristian Tudorescu, si de o echipa cu ani de experienta in spate. Compania venea cu o premiera pentru piata SAI-urilor din Romania – ofera doar servicii de administrare individuala a portofoliilor, cel putin pentru inceput.

Compania a ales aceasta abordare pentru ca “in piata de servicii de investitii se simte nevoia de astfel de produse. Dat fiind si contextul actual al pietei, abordarea de 1 la 1, noi si clientul, este mult mai directa”, explica atunci Tudorescu.

Contul individual de investitii este un portofoliu de actiuni, obligatiuni, depozite, cash si alte instrumente construite in asa fel incat sa se incadreze in obiective de investitii specifice.

Tudorescu ne declara ca nivelul orientativ al contului este de 30.000 de euro pentru investitii orientate spre actiuni si 100.000 de euro pentru cele cu venit fix.

Dupa aproximativ doua luni, Tudorescu sustine ca faptul ca au intrat pe piata la final de an este o oportunitate pentru viitor.

“In acest moment, clientii nostri au posibilitatea sa cumpere active la discount-uri de 70% fata de anul trecut, pe fondului unui sentiment de pesimism despre care e posibil sa constatam peste 6 sau 12 luni ca a fost exagerat. Stiut fiind ca bursa anticipeaza in general cu una-doua semestre revigorarea economiei si in ipoteza ca anul 2010 va fi mai bun economic fata de 2009, consider ca cine cumpara acum actiuni nu va regreta acest lucru peste un an", a declarat directorul general al Explore Asset Management.

"In general, cautam sa alocam portofoliile clientilor nostri intr-un mod echilibrat, atat catre actiuni, cat si catre obligatiuni, iar aceasta abordare este potrivita pentru urmatoarele 6 luni", a mai sus acesta.

Pentru piata de asset management din tara noastra, Tudorescu se asteapta la diferentieri intre abordari pentru anul viitor.

"Piata fondurilor si a conturilor administrate individual a inregistrat in Romania un recul mai mic decat in alte piete vecine, avand o baza de dezvoltare mai redusa. In 2009, diferentierea intre abordarile societatilor de administrare si anumite strategii de nisa vor avea succes. Va fi o adevarata provocare pentru managerii din domeniu", sustine Cristian Tudorescu.

Zepter pe piata de asset management – trei fonduri si un cont de investitii

Societatea de administrare a investitiilor Zepter a lansat in martie trei fonduri mutuale, care vor avea un capital initial de 5 milioane de euro si un produs de gestiune de avere (wealth management), numit Contul individual de investitii.

Fondurile de investitii Zepter Actiuni, Zepter Obligatiuni si Zepter Mixt sunt destinate plasamentelor pe termen lung (circa 2-3 ani) si au grade de risc diferite, in functie de optiunile de investitii.

"Primul fond, Zepter Actiuni, are un profil de risc ridicat, urmand sa investeasca pana la 90% din active in actiuni listate pe piata de capital. Capitalul de pornire al fondului va fi de 3,5 milioane de euro. Al doilea fond, numit Zepter Mixt, are un grad de risc mediu si va aloca pana la 70% din sumele atrase in actiuni. Capitalul de pornire al Zepter Mixt va fi de un milion de euro", explica directorul general al SAI Zepter, Corneliu Stanciu.

De la lansare, fondul de actiuni are un randament de 8,6% si un VUAN de 8,78 RON. Zepter mixt are un randament in scadere cu 8,45 procente si un VUAN de 8,80 lei.

Al treilea fond se numeste Zepter Obligatiuni si are un capital de pornire de 0,5 milioane de euro. Gradul de risc al fondului este scazut, pentru ca va investi pana la 50% din active in obligatiuni si cel mult 40% in actiuni. Astfel, de la lansare, fondul are un randament negativ, de peste -3 procente si inregistreaza un VUAN de 9,3 lei.

Contul individual de investitii reprezinta un fond de investitii in miniatura, suma minima fiind de 30.000 euro. Investitiile vor fi facute pe piata din Romania, urmand ca din august 2008, 20% din portofoliu sa fie investit in strainatate.

In aprilie, grupul OTP si-a lansat divizia de fonduri de investitii

In aprilie, OTP Asset Management SAI a intrat pe piata romaneasca de investitii si a lansat trei fonduri cu diferite grade de risc pentru firme si populatie, in care grupul OTP investeste circa 7 milioane euro.

"Aportul de capital din partea OTP Group in cele trei fonduri deschise de investitii va fi de aproximativ sapte milioane euro", a declarat presedintele OTP Asset Management, Ion Mincu-Radulescu.

OTP Asset Management SAI SA a fost inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului pe 15 august 2007 si a primit de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) autorizatia de functionare pe 18 decembrie 2007. Societatea a primit de la arbitrul pietei de capital deciziile de autorizare pentru fondurile deschise de investitii din 27 februarie 2008, acestea fiind OTP AvantisRO, OTP BalansisRO, OTP ComodisRO, potrivit datelor companiei.

Fondul Deschis de Investitii OTP AvantisRO este orientat in proportie de 80% catre piata de actiuni, restul de 20% fiind investit in depozite bancare, conturi curente, obligatiuni, titluri de participare la alte fonduri, in vederea obtinerii de randamente superioare pe termen mediu si lung.

Fondul Deschis de Investitii OTP BalansisRO este un fond diversificat, orientat in proportie de 50% spre instrumente cu venit fix, iar 50% in actiuni in vederea obtinerii de randamente superioare depozitelor bancare.

Fondul Deschis de Investitii OTP ComodisRO investeste in proportie de 90% in instrumente de pe piata monetara, respectiv depozite bancare, titluri de stat si 10% in obligatiuni, urmarind obtinerea unor randamente stabile si a unui grad foarte ridicat de lichiditate.

Scaderile de la Bursa nu au ocolit fondurile lansate de Carpatica Asset Management

Lansarea celor doua fonduri adiministrare de Carpatica, la inceputul lunii iulie a acestui an, a venit pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare internationale.

Carpatica Asset Management administreaza active de aproximativ 20 milioane de lei, peste tinta de 13 milioane pe care directorul general al societatii de administratie a investitiilor, Florentina Alexandrina Neamtu, o tintea pentru acest an.

"Lansarea concomitenta a doua fonduri de investitii vine in intampinarea unei categorii mai largi de investitori, din tara si din strainatate, care doresc diversificarea portofoliului de investitii", a declarat Neamtu.

Ea a adaugat ca, in ciuda corectiilor de pe piata de capital, in prezent este o perioada buna pentru acumulari, iar plasamentele se vor face gradual.

Societatea administreaza fondurile deschise de investitii Carpatica Global si Carpatica Stock.

Carpatica Global va face plasamente atat pe piata monetara (cel mult 60% din investitii in depozite bancare), cat si pe cea de capital (plasamente in actiuni de cel mult 50%), iar Carpatica Stock va investi preponderent in valorile mobiliare emise pe piata reglementata din Romania

Primul fond are un randament de valori negative, dar vizibil mai bun decat cel al fondului de actiuni, datorita plasamentelor in instrumente cu risc mai scazut decat actiunile.
Astfel, Carpatica Global are un randament de aproximativ -4 de la lansare, in timp ce Stock are un randament de aproximativ -24 procente, cauzat de pierderile imense ale titlurilor listate la BVB.

Carpatica Stock administreaza active de 4 milioane de lei, avand 13 investitori, iar Carpatica Global are active nete de aproape 16 milioane de lei si 10 investitori.

BT Obligatiuni – active de 6,5 milioane de lei

La jumatatea lunii iulie, BT Asset Management a lansat pe piata fondul BT Obligatiuni, fiind destinat clientilor persoane fizice si juridice care doresc sa realizeze investitii cu grad mai scazut pe piata de capital.

“Investitiile sunt realizate in asa fel incat riscul asociat acestora sa fie cat mai scazut. Datorita acestui fapt, va propunem plasamente in instrumente financiare cu venit fix, cum ar fi: obligatiuni, certificate de trezorerie, titluri de stat sau depozite. In conditiile in care piata actiunilor listate prezinta cresteri semnificative ce permit optimizarea performantei generale a fondului, putem investi pana la 10% din active in actiuni listate sau alte instrumente financiare cu venit fix. Cu toate ca Prospectul de Emisiune permite si aceste tipuri de investitii, BT Obligatiuni este destinat conservarii capitalului si oferirii unei sigurante ridicate investitorilor nostri. Asadar, tinta principala este investitia in titluri cu venit fix. Trebuie retinut ca investitia in unitati de fond reprezinta atat o oportunitate de castig, cat si un risc asumat. Randamentele trecute nu reprezinta o garantie a performantelor viitoare”, informeaza pagina de internet a fondului.

Fondul administreaza active de 6,5 milioane de lei, avand 35 de investitori. De la lansare, BT Obligatiuni are un randament pozitiv, de aproximativ 5 procente si un VUAN de 10,52 lei.

Pioneer Asset Management - Reorganizarea fondurilor


La inceputul lunii octombrie, administratorul de fonduri Pioneer Asset Management anunta reorganizarea activitatii, iar intr-o prima etapa va face fuziunea prin absorbtie dintre fondurile deschise Premio si Integro.

Astfel, fondul Integro urmeaza sa absoarba fondul Premio.

Fondul Integro este un fond deschis, cu risc moderat, cu portofoliul diversificat si cu o politica de investitii ce include si plasamente in actiuni cotate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Fondul are un activ net de peste 10,5 milioane lei si peste 9.000 de investitori.

Fondul absorbit, Premio, este un fond de investitii in actiuni listate, care se adreseaza in special investitorilor cu un stil dinamic si un apetit ridicat de risc.

"Reorganizarea portofoliului de fonduri de investitii Pioneer Investments are loc in majoritatea tarilor in care activeaza compania de management al investitiilor si face parte din planul strategic de a pune un mai mare accent pe distributia produselor de investitii internationale administrate centralizat, produse care ofera avantajul minimizarii riscurilor prin diversificare si a unui proces investitional mai eficient, de calitate superioara", a declarat directorul general al Pioneer Asset Management, Florin Dolea.

Societatea de administrare a activelor mai administreaza fondul de investitii Stabilo, care se adreseaza in special investitorilor cu un profil conservator ce urmaresc randamente constante, precum si fondul Pioneer Europa Obligatiuni, ce se adreseaza investitorilor conservatori, care vor sa achizitioneze obligatiuni europene si locale.

"In Romania, pana la sfarsitul lui 2008, vom aduce fonduri deschise de investitii internationale administrate centralizat, care vor acoperi un larg spectru investitional, de la investitii dinamice in actiuni pe piete emergente pana la cele mai conservatoare investitii in obligatiuni emise de statele dezvoltate", a adaugat Florin Dolea.

Grupul Pioneer Investments este unul din primii 50 de administratori de investitii din lume, cu active in administrare la 30 martie 2008 de aproximativ 190 miliarde euro la nivel global si o prezenta in 25 de tari. Pioneer Investments este lider in domeniul administrarii de fonduri in Europa Centrala si de Est.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri