Practica meseria de broker de patru ani si jumatate, dar 2008 a fost cea mai grea perioada. Intr-un interviu acordat pentru Wall-Street, Cristian Negoita, broker la Confident Invest, a vorbit despre criza, despre cum a depasit momentele - cheie ale evolutiei Bursei si ne-a impartasit previziunile sale pentru anul viitor.
Asistam la cea mai acuta criza a ultimilor ani sau, mai mult, daca am cita analistii extremi, a ultimului secol. Pentru brokerii din piata romaneasca, este prima perioada atat de dramatica.

“A fost un an destul de greu, am avut multe probleme, de la scaderile cotatiilor pana la plecarea clientilor. Cei care au mai ramas sunt nelinistiti, iar bursa nu mai este un domeniu foarte atractiv pentru potentialii investitori”, declara Negoita.

De la infiintarea bursei moderne, a mai fost o singura criza la BVB, dar de alta natura. Anul acesta, insa, lucrurile pareau ca au scapat de sub control.

“Era destul de greu sa explic clientilor de ce bursa scade, desi, in acel moment, parea ca stam bine din punct de vedere fundamental, totul fiind corelat cu pietele internationale. Chiar daca nu a reflectat in totalitate miscarile din partea macroeconomica, putem spune ca bursa a arat inainte problemele din sistem”, afirma acesta.

Negoita ne-a declarat ca nu a avut probleme cu clientii in perioadele in care toata lumea vindea pe panica. “In acele momente clienti nostri s-au comportat bine. Cei care au ales sa iasa o facusera pe la mijlocul anului, iar cei care au ramas pierdusera deja prea mult ca sa mai vanda”.

Cele mai grele zile, cele mai socante momente au fost in perioada in care bursele din intreaga lume scadeau dramatic zile intregi, de multe ori nejustificat. “Era greu sa spui cand se va opri. Momentul caderii Lehman Brothers, urmat de prabusirea pietelor, a aratat ce inseamna sa cada un gigant financiar, ce legaturi are si cum se propaga efectele in tot sistemul, ca un efect de domino. Nu cred ca falimentul Lehman a fost momentul de varf al crizei”, ne-a declarat Negoita.

Cotatiile actuale inglobeaza problemele macroeconomice

Ultimele saptamani ale Bursei de Valori Bucuresti au fost caracterizate de o stare de apatie generala, volumele tranzactionate fiind foarte modeste.

In ce priveste estimarile pentru 2009, Negoita nu adopta nici teoria analistilor extremi, care spun ca va fi un dramatic, dar nici a celor foarte optimisti, care spera la o asezare in prima parte a anului.

“Pentru anul viitor ma astept ca in economia reala sa se simta efecte majore ale crizei manifestate in scaderi ale profiturilor, pierderi, somaj. Sper sa nu mai intre in faliment vreo companie financiara mare, pentru ca efectul va fi cel putin ca in cazul Lehman”, afirma Negoita.

Acesta nu se asteapta la falimente de firme mari in Romania, ci mai degraba la inchideri de SRL-uri sau IMM-uri.

“In Romania nu ma astept la recesiune, ci la o scadere drastica a cresterii economice. Depinde foarte mult si de factorii politici si de ce probleme vom avea”, sustine acesta.

Brokerul sustine ca actualele cotatii inglobeaza deja efectele crizei din econmia reala. Astfel, acesta se asteapta la un an greu pentru economie, dar nu la fel de greu pentru bursa. “Vom mai vedea deprecieri, dar nu la fel de ample ca cele de anul acesta. De asemenea, ma astept ca primele semne de revenire sa le dea tot bursa”.

“Factorul politic nu e pregatit pentru o criza”

Cristian Negoita este de parere ca noul guvern va trebui sa ia niste masuri, pentru sprijinirea economiei, dar ramane de vazut daca alianta va rezista si ce masuri se vor lua, mai ales ca programele electorale ale celor doua formatiuni politice sunt destul de diferite.

“Nu mi se pare ca factorul politic de la noi este suficient de pregatit pentru o criza si a fost luat prin surprindere de aceste efecte. Nu au analizat foarte atent implicatiile crizei pe plan mondial”, spune brokerul.

In ce priveste piata de capital, nu se asteapta la o sustinere serioasa din partea guvernului, mai ales ca nici conjunctura nu este favorabila.

“Acum degeaba incerci sa promovezi o companie de stat pe bursa, nu cred ca vom mai avea curand IPO-uri precum Transgaz. Nici cele 5 oferte din acest an nu au fost inteligent facute, nici momentul ales nu a fost cel mai bun, iar preturile din oferta au fost foarte mari”, a declarat acesta.

Borkerul recomanda prudenta si rabdare investitorilor in aceasta perioada si mai ales pentru anul 2009. “Daca privesti pe termen suficient de lung, randamentele pe care le va aduce bursa vor fi bune, trebuie doar sa ai suficienta rabdare sa rezisti in piata. Recomandarea mea pentru investitori este sa aiba rabdare si sa acumuleze actiuni pentru o perspectiva de timp mai indelungata”, a conchis Cristian Negoita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri