Cine va plati pensiile "decreteilor"? Cum poate fi evitat un dezastru in 2030

6 Decembrie 2012 / 13:00 - 15:00


21 intrebari

Continuam proiectul LIVE-TEXT - Dezbaterile Wall-Street.ro, o sectiune interactiva prin care manageri, analisti, specialisti si antreprenori de top sunt prezenti in redactia Wall-Street.ro pentru a raspunde online intrebarilor adresate de cititori.

Subiectul de discutie pentru joi, 6 decembrie, este "Cine va mai plati pensiile decreteilor? Cum poate fi evitat un dezastru in 2030".

Suzana Dobre, director executiv in cadrul Expert Forum (EFOR) si Mihai Bobocea, consilier al Board-ului Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), vor discuta in direct impreuna cu cititorii Wall-Street.ro despre cum va arata sistemul de pensii in urmatoarele decenii sub presiunea tendintelor demografice, in contextul in care, raportul dintre numarul de persoane varstnice si persoane de varsta activa e prognozat sa creasca semnificativ pe termen lung.

Imbatranirea populatiei este determinata, pe de o parte, de faptul ca vom trai mai mult (speranta de viata la 65 de ani creste semnificativ) iar pe de alta parte, in urmatoarele decenii, generatiile de 'decretei' nascute intre 1967-1989 vor atinge varsta retragerii din activitate. Acest lucru se intampla simultan cu intrarea in viata activa a unor generatii semnificativ mai mici cauzate de prabușirea natalitatii de dupa '90, ceea ce inseamna micsorarea treptata a grupului de varst activa.

Citeste si: 7 scenarii pentru evitarea dezastrului din pensii

Asadar, Romania se va confrunta cu probleme mari in asigurarea sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice in contextul imbatranirii populatiei si a fost, ca urmare, inclusa de catre Comisia Europeana in randul tarilor cu risc ridicat.

Sesiunea Live-Text s-a incheiat. Multumim!

Invitatii pe tema "Cine va plati pensiile "decreteilor"? Cum poate fi evitat un dezastru in 2030"

  • Suzana DOBRE Suzana DOBRE Expert Forum
  • Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania

Dezbateri pe tema: Cine va plati pensiile "decreteilor"? Cum poate fi evitat un dezastru in 2030


Suzana draga , pune banii la ciorap sau sub saltea, daca nu-ti convine ca banii tai sunt folositi la plata pensiilor actuale!

Pensionar obosit / 6 Decembrie 2012 ora 14:36
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 14:50
 Cred ca ati interpretat gresit mesajul. Spre deosebire de prea multi din Romania chiar sunt un sustinator al sistemului de pensii, respectiv imi platesc toate taxele si sunt de acord ca banii mei sa fie folositi la plata pensiilor actuale. Problema este ca noi cei care platim suntem prea putini iar situatia pe viitor se va inrautati considerabil din motive demografice. Deci, draga pensionar obosit, poti sa te ingrijorezi de ce se va intampla cu cei care au acum 40 de ani dar si pentru cei care abia se nasc. Situatia mea personala, buna sau proasta, devine insignifianta fata de problemele care se prefigureaza. 

Ma gandesc cu groaza la momentul cand unul din parinti va ramane singur si eu financiar nu-i pot ajuta. Au dus o viata asutera si nici la batranete nu le e mai bine. Cred ca ar trebui mai intai sa se termine cu nesfarsita "recalculare" a pensiilor si ar trebui ERADICATA orice pensie nesimtita! Atunci poate nu va fi nici un dezastru in 2030.

Maria / 6 Decembrie 2012 ora 14:06
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 14:39
 Situatia este destul de proasta intr-adevar. Sunt cateva probleme structurale majore care au dus la aceasta situatie:
1. Numarul de angajati - in Romania avem 4,5-5 milioane de angajati si 5 milioane de pensionari. Asa ca fiecare angajat plateste pensia unui pensionar. Daca pensia ar fi crescuta atunci fie este impovarat salariatul cu taxe mai mari, fie statul aloca subventii catre fondul de pensii pentru care insa trebuie sa se imprumute. 
2. Pensionarea timpurie, din pacate din lipsa locurilor de munca foarte multi oameni se pensioneaza inainte de varsta de legala ceea ce a dus la cresterea numarului de pensionari si cresterea costurilor.
3. Populism - politicienii iau decizii fara sa se gandeasca la impactul acestora peste 30 de ani, pentru ei este important sa le aduca voturi acum chiar daca ar putea duce la efecte negative majore in viitorul mai indepartat.
Dupa cum se vede, principala problema vine din piata muncii (prea putine locuri de munca, munca la negru). Pe viitor se va adauga problema demografiei - cand vor iesi la pensie generatiile numeroase nascute in '68 si anii imediat urmatori. Daca demografia nu se poate corecta, este sigur ca vom ajunge acolo, putem incerca sa rezolvam sau sa imbunatatim macar situatia pe piata muncii si sa fim atenti sa descurajam populismul politicienilor.

de ce se pune accent pe asa-zisii decretei?? cand probleme au mai mult tinerii de astazi? ei la ce pensie se pot astepta dupa ce vor muncii sa sustina pensiile parintilor?

Conu` / 6 Decembrie 2012 ora 13:57
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 14:06
 Pentru ca in 68 si anii imediat urmatori s-a creat un val demografic, practic natalitatea s-a dublat. Ulterior natalitatea a scazut dramatic, in special dupa '90. Avem asadar cateva generatii foarte numeroase (decreteii) care vor incepe sa iasa la pensie in 2032 iar generatiile putin numeroase vor trebui sa sustina prin contributiile platite in sistemul public pensiile acestora. Sistemul public (pilonul I) are din acest motiv un risc foarte mare deoarece el practic colecteaza astazi contributiile de la angajati si plateste din acestea pensiile actuale. Contributia mea este imediat cheltuita pe pensiile actuale. Cand exista un dezechilibru masiv intre numarul de contribuabili si de pensionari, sistemul risca sa intre in colaps.  



Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 14:27
O buna parte a dezbaterii publice din zona pensiilor se concentreaza in prezent asupra  acestei generatii pentru ca ea sustine in acest moment sistemul public de pensii si pentru ca ea va avea cea mai mare problema in momentul retragerii din viata activa. In fapt, va fi o problema sistemica atunci, pentru ca un grup masiv din populatie va trece in partea activa in zona pensiei, cauzand un deficit major.

Pe de alta parte, sesizati in mod absolut corect faptul ca generatia actualmente mai tanara decat cei nascuti in perioada '68-'71 va avea o problema si mai mare in momentul pensionarii. Este previzibil, pe datele si modelarile pe care le putem face acum, ca un tanar salariat de azi (30 de ani) sa nu obtina, peste 30-40 de ani, o pensie mai mare de 10%-15% din ultimul sau salariu. In aceste conditii, este absolut esential ca si aceasta generatie sa se preocupe de construirea pe cont propriu a unei pensii, prin economisire privata.

Poate maine guvernul sa zica: "nationalizam fondurile de pensii"? Se poate intampla asa ceva? Si daca da, ce se va intampla cu banii nostri?

pentru liberalism / 6 Decembrie 2012 ora 13:54
Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 14:03
 Cata vreme dreptul de proprietate este garantat de Constitutie, scenariul imaginat de dvs. este imposibil. Banii din fondurile de pensii apartin participantilor, adica in mod efectiv clientilor fondurilor si nu pot fi confiscati decat cu violarea grava a tot ceea ce reprezinta statul de drept, domnia legii si regimul inviolabil al proprietatii.

Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 14:09
 Noi am analizat si acest scenariu extrem - nationalizarea pilonului II si efectele sunt urmatoarele:
- deficitul poate scadea cu circa 1% fata de legislatia actuala
- pensia din 2032 va fi cu o treime mai mica fata de legislatia actuala.

Precedentul nationalizarii pilonul II exista in Ungaria si daca va aparea aceasta idee si in politica publica din Romania trebuie sa fim constienti de efectele produse.

Pensiile private sunt nesigure. Suntem o tara aflata intr-o zona in care la fiecare 60 de ani apare un nou sistem. Daca ne trezim iar intre doua blocuri, iar firmele private de pensii isi vor lua talpasita, ce vom face? Vom merge cu jalba in protap la Viena sa ne luam banii?

Constantin Marian / 6 Decembrie 2012 ora 13:44
Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 14:33
In lumea de astazi, oricat de mult ne-ar placea sa ne gandim altfel, nu exista nimic lipsit de risc.
In acest moment, sistemul de pensii private nu este nicidecum mai nesigur decat sistemul public de pensii - atat din perspectiva legislatiei, cat si a realitatilor economice.
Pensiile private functioneaza inca din anii 1850 in lumea civilizata, iar adoptarea unei reforme similare in Romania trebuie privita ca semn al unei evolutii. In plus, sistemul romanesc de pensii private este suficient de bine reglementat si supravegheat in prezent pentru a nu permite derapajele la care faceti referire. 

Cum putem afla daca cel ce a scris acest articol este un om inteligent? Decretei probabil sunt cei din familia lui in frunte cu mandretea de progenitura

Raul / 6 Decembrie 2012 ora 13:44
Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 14:15
Dincolo de caracterul mai mult sau mai putin "politically correct" al denumirii de "decretei", consider mai important ca dezbaterea publica sa se concentreze asupra fondului si nu formei problemei. Iar fondul arata ca aceasta generatie, careia ii putem spune "generatia '68-'71", "generatia X" sau "Y" sau oricum altcumva, va intampina probleme financiare majore la momentul pensionarii, daca nu economisesc substantial inca din perioada activa.

De ce trebuie fondul de pensii sa decida in locul meu cum investeste? Poate investeste riscant si prost. Nu pot eu sa decid in ce active sa puna banii?

Alexandru / 6 Decembrie 2012 ora 13:40
Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 13:50
Legislatia si experienta obliga fondurile de pensii sa investeasca inteligent si prudential, in interesul participantilor la fond, si nu "riscant si prost". Sistemul este in prezent suficient de bine reglementat pentru a evita orice derapaje pe aceasta zona, astfel ca o lectura aprofundata a legislatiei privind investitiile fondurilor de pensii (legile 411/2004 si 204/2006, precum si norma de investitii si evaluare elaborata de CSSPP) va vor lamuri in aceasta materie. De asemenea, puteti consulta integral portofoliile fondurilor de pensii, care sunt publicate, extrem de transparent, la fiecare 6 luni, pe site-urile societatilor de administrare.
Acestea fiind spuse si luand in considerare numarul de peste 6 milioane de participanti la sistem, va dati seama ca este absolut imposibil ca fiecare client sa dicteze fondului de pensii politica de investitii pe care o doreste. Astfel, fondurile abordeaza o politica prudentiala, care ia in calcul atat conditiile economice si de piata, cat si profilul optim de risc-randament si incearca astfel sa obtina cele mai bune rezultate pentru clientii sai.

Daca voi incepe sa contribui cu 50 de lei pe luna la un fond de pensii facultativ in cati ani voi ajunge pe plus si cam ce pensie o sa primesc peste 30 de ani? Multumesc

Lavinia / 6 Decembrie 2012 ora 13:12
Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 13:32
 Cu permisiunea dvs., preiau dintr-un raspuns la alta intrebare de aici:
"Avand in vedere faptul ca sistemul de pensii private din Romania este de tip "contributii definite", iar legislatia in vigoare interzice administratorilor de fonduri de pensii sa estimeze rezultatele investitionale viitoare ale fondurilor, este dificil de raspuns punctual la aceasta preocupare." Cu toate acestea:
"Pe plus" veti ajunge aproape imediat, intrucat costurile de administrare sunt foarte reduse, iar acumularea in timp permite fructificarea prin investitii si cresterea activului personal. In acelasi timp, rezultatele investitionale trebuie urmarite pe termen lung. Din pacate, legislatia nu permite estimari de performanta si deci nici calcule precum cele solicitate de dvs.. Sistemul se bazeaza pe administrarea prudentiala a contributiilor si presupune o serie de mecanisme de siguranta, care trebuie pe termen lung sa duca la rezultate pozitive.


Ce se intampla daca fondul meu de pensii da faliment? Imi pierd banii?

kalashnikov / 6 Decembrie 2012 ora 13:09
Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 13:36
 Potrivit legislatiei in vigoare, fondurile de pensii nu pot da faliment, iar acesta este unul dintre avantajele si mecanismele de siguranta principale ale sistemului: banii fondului (adica ai clientilor) sunt complet separati de banii administratorului fondului (societatea comerciala). Astfel, activele fondului de pensii raman in siguranta chiar daca, la modul ipotetic, administratorul fondului ar intampina dificultati financiare.
In aceasta situatie, extrem de putin probabila, de altfel, intervin mecanismele prudentiale de supraveghere si administrare speciala (prevazute de legislatie), prin care CSSPP (autoritatea de supraveghere a pietei) are grija ca fondul de pensii al administratorului cu probleme sa fie preluat in administrare de alta societate, fara a afecta in niciun fel drepturile si activele financiare ale clientilor acelui fond.

Vreau sa imi fac o pensie privata la un fond cu o politica de investitii cat mai agresiva omsa la prima vedere nu vad programe de investitii foarte diferite la fondurile locale. Ma insel ? Imi pot face o pensie privata la un fond din afara Romaniei (UE) in cazul in care fondurile locale nu ma conving?

Marian / 6 Decembrie 2012 ora 13:06
Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 13:41
 Intr-adevar, politicile de investitii ale fondurilor de pensii private (va referiti probabil la cele facultative) locale nu sunt extrem de diferite - acest lucru este determinat de legislatia prudentiala si inca destul de conservatoare.
Cu toate acestea, insa, exista doua profile diferite de risc pe piata locala de pensii facultative (moderat si ridicat), cu alocari (la zi) de pana la 30% in actiuni - acesta fiind deja considerat un fond cu risc ridicat. In acest moment, cum spuneam, legislatia prefera o abordare prudentiala unei mai mari libertati investitionale, fapt care este probabil totusi sa se modifice in timp.

Cat priveste contributia la un fond de pensii din afara Ro, este putin probabil sa puteti adera si contribui la un astfel de fond cata vreme nu lucrati si/sau nu obtineti venituri intr-un alt stat european.

Tinand cont ca treptat trecem la pensii private, ce pensie ne va asigura contributia noastra care era virata la stat si treptat va fi virata catre firmele de pensii private?

Constantin Debu / 6 Decembrie 2012 ora 12:36
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 13:04
 In studiul pe care l-am realizat noi la Expert Forum, am facut o serie de estimari privind valoarea pensiilor din 2032, ca rata de inlocuire a salariului mediu brut. Din estimarile noastre, i n 2032 pensia medie va reprezenta 34% din salariul brut de la acel moment (24% din pilonul I public +10% din pilonul II), in conditiile in care se pastreaza prevederile legale in vigoare. Studiul cu toate detaliile metodologice este publicat pe www.expertforum.ro

Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 13:07
 Avand in vedere faptul ca sistemul de pensii private din Romania este de tip "contributii definite", iar legislatia in vigoare interzice administratorilor de fonduri de pensii sa estimeze rezultatele investitionale viitoare ale fondurilor, este dificil de raspuns punctual la aceasta preocupare. Este important insa de retinut faptul ca sistemul de acumulare in fondurile de pensii private garanteaza participantilor faptul ca nu vor primi la varsta pensionarii sume mai mici decat cele contribuite (garantia absoluta a contributiilor nete) plus un randament minim (calculat in functie de media pietei). Avand in vedere atat experienta internationala a sistemelor similare, cat si rezultatele de pana acum, este previzibil ca sistemul de pensii private sa furnizeze participantilor rate de inlocuire (adica raport pensie / salariu sau pensie / contributie) superioare celor obtinute din sistemul public de pensii.
In acelasi timp, trebuie mentionat ca legislatia prevede doar o tranzitie partiala la un sistem privat: cea mai mare parte a contributiilor merge in prezent si va merge si in viitor tot in sistemul public, de tip redistributiv (pay-as-you-go). In prezent, din CAS total (angajator + angajat) de 31,3 puncte procentuale din salariul brut, doar 3,5 procente merg la fondurile private (cota va ajunge la 6% in 2016), restul ramanand in sistemul public de pensii.

Avand in vedere ca multi `decretei` au lucrat sau lucreaza la `negru`neavand anii necesari de pensie nu vor fi mult mai putine persoane care vor beneficia de pensie ?

Nana / 6 Decembrie 2012 ora 12:34
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 13:10
 Intr-adevar atat munca la negru cat si migratia ar putea duce la un numar mai mic de persoane care vor beneficia de pensie. In acelasi timp insa daca nu se modifica factorii ce favorizeaza munca la negru si migratia in urmatorii ani, efectul se va perpetua in piata muncii insemnand ca si  numarul de contribuabili va fi de asemenea mai mic iar in sistemul public de pensii - pilonul I de unde vin marile dezechilibre - este foarte important raportul dintre cele doua categorii.

Studiul Expert Forum prinde partial aceste elemente dar este o zona pe care ne-am dori sa o analizam mai in profunzime in viitor.  

Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 13:16
 Experienta statistica a ultimilor ani arata faptul ca numarul pensionarilor a crescut puternic, atat in perioadele de crestere, cat si in cele de scadere economica, si asta pe fondul reducerii aproape continue, ca trend, a numarului de contributori, adica a celor activi din sistem. In aceste conditii, munca "la negru" reprezinta in mod evident o problema (din cauza lipsei fiscalizarii si deci a unui minus de venituri de la sistemul public de pensii) decat o solutie, asa cum probabil sugerati. Din pacate, rata de dependenta sistemica a bugetului public de pensii s-a inrautatit continuu in ultimii mai bine de 20 de ani (1990: 9 milioane de salariati si circa 3,5 milioane de pensionari / 2012: 4.5 milioane de salariati si 5,5 milioane de pensionari), iar proiectiile demografice si cele privind piata muncii arata ca tendinta nu se va imbunatati, ci dimpotriva. Va recomand lectura materialului de analiza realizat de Expert Forum, unde sunt prezentate scenarii si modelari pe aceasta tema.

Da, decretei si ei ca si altii vor avea de suferit dar pana cand si ce sa mai asteptam ca o sa murim pe capete din cauza saraciei dupa ce ca pensiile sunt mizerabile riscam sa nu mai luam de loc dar noua ni s-au oprit impozitele de rigoare dati-mi un raspuns serios dar sa fie competent ok?

Mihaela / 6 Decembrie 2012 ora 12:33
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 13:18
 Nu se pune problema anularii sistemului de pensii. Dreptul la pensie va ramane, problema insa va fi legata de valoarea pensiei ce va putea fi asigurata de stat, valoare ce va fi mai mica decat in prezent, in special datorita schimbarilor demografice. Tocmai de aceea cred ca este foarte important sa discutam astazi ce se poate intampla peste 30 de ani pentru a gasi solutii posibile atat la nivelul guvernului (pentru sistem) cat si la nivel individual. Cei care sunt acum activi din punct de vedere profesional sa stie din timp ca statul nu le va putea asigura o batranete linistite si  fiecare sa gaseasca modalitati de a-si asigura un venit suplimentar pentru momentul iesirii la pensie. 

Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 13:59
 Asa cum am raspuns si anterior, este importanta aparitia unor materiale de analiza precum cel elaborat de Expert Forum, cu o viziune pe termen lung, pentru a starni astfel de dezbateri. Mesajul cifrelor catre generatia actuala de salariati este simplu: nu va (mai) bazati exclusiv pe pensia de la stat, intrucat aceasta nu va (mai) ajunge peste 20-30 de ani nici macar pentru subzistenta, cu atat mai putin pentru un trai decent. In acelasi timp, generatia actual activa trebuie sa isi pregateasca din timp momentul pensionarii prin economisire suplimentara cat mai substantiala, ca sa compenseze reducerea previzibila a raportului pensie/salariu din sistemul public.
De exemplu, pentru un salariat aflat azi la 45 de ani, intr-o perioada de varf a carierei, pensia de la va mai reprezenta nu 37% din salariu, cat inseamna pentru cei care se pensioneaza in prezent, ci doar undeva la 17% - adica o reducere substantiala. Diferenta poate fi compensata doar printr-o planificare financiara responsabila, la nivel individual, prin intermediul sistemului de pensii private (obligatorii si facultative). 

daca eu as avea sa zicem in derulare un contract cu o societate privata (de asigurari) care are ca obiect asigurarea pt mine a unei pensii private , iar acea societate mi-ar spune la un moment dat ca nu stie cum imi va plati mie pensia si ca practic platile vor fi in functie de cate contracte se vor face la momentul scadentei pt mine (si implicit contribuabili la acel moment), oare cam ce parere ar trebui sa am fata de aceasta societate care imi ia banii cu trei maini daca se poate si nu-si asuma nimic fata de mine practic , opunandu-mi tot felul de motive capitaliste nascocite de tot felul de specialisti economisti? de ce nu ia de gat nimeni practic acest stat care parca e vreun martian care e de pe alta planeta; de ce trebuie sa avem mai stiu eu ce atitudine diferita deoarece e statul la mijloc ; statul suntem noi si-l facem cum vrem noi oameni buni !!!! avem majoritatea cred o problema cu capul de la atata libertate si democratie si ce alte virtuti si giugiuleli va mai vin prin cap dinspre occident....daca vom sta si ne vom uita cum politicienii fura cum vor ei acest stat ne racim gura degeaba ...eu as dori fie sa fac un contract clar cu statul in care el isi asuma plata pensiei mele fara doar si poate in fc de contributia mea , iar daca nu doreste sa faca acest lucru practic eu sa nu mai fiu obligat sa contribui cu nimic la acest fond de pensii si sa mi se returneze tot ce am depus pana acum ; as putea face un asemenea contract cu statul ? imi pun eu banii deoparte pt batranete...adica eu cu banii mei ma rog de stat sa mi-i dea inapoi...va dati seama in ce situatie ne aflam ? vorbim de democratie ? de libertati ? de drepturi ? mi-e sila de toata aceasta vrajeala de doi bani...revenind la subiect...daca nu fac puscarie toti hotii acestei tari si nu se confisca absolut toate averile dobandite prin furtisaguri nu se rezolva nimic cu toti specialistii lui Mos Craciun...Romania nu stiu cati romani stiu asta dar e prea bogata din orice punct de vedere sa ne gandim la saracie si foamete...iar kilometrii de discutii si ce mai vreti voi le faceti sa va dati impresia ca aveti de lucru ....o zi buna !

Zaharia Dan / 6 Decembrie 2012 ora 12:26
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 13:27
Companiile de pensii nu pot prevede exact valoarea pensiei pe vare o veti primi, deoarece depinde in mare masura de evolutia economica viitoare, dar fiecare contribuabil primeste o informare anuala privind situatia contului propriu. Intrebarea este daca stim ce se intampla cu  pilonul I, unde numarul de puncte acumulate ar trebui comunicat incat fiecare contribuabil sa aiba periodic o vedere de ansamblu. 

Despre tragerea la raspundere a statului pentru modul in care utilizeaza banii nostri, sper ca stiti ca asta este responsabilitatea fiecaruia dintre noi, dar prea putini chiar o fac. Mare parte dintre romani prefera sa fie pasivi sau cel mult sa isi exprime nemultumirile pe net sau in discutii cu prietenii. E nevoie de mai mult de atat.

Chiar va fi un dezastru daca statul nu va mai plati pensii dupa 2030? Bunicii mei mureau de foame daca stateau numai in pensie, parintii mei au deja alte surse de venituri iar eu nici nu ma gandesc sa ma bazez pe pensia de la stat. Oare chiar nu se poate pregati populatia pentru un eveniment ce va avea loc peste 20 de ani?

Alexandru Anitei / 6 Decembrie 2012 ora 12:15
Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 13:28
 Multumesc pentru intrebare, ea exprima exact esenta concluziilor materialului de analiza elaborat de Expert Forum: http://www.wall-street.ro/articol/Economie/140394/cine-va-mai-plati-pensiile-decreteilor.html .
Chiar si in prezent, dupa cum arata un studiu publicat ieri de Institutul de Statistica:
http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/com_trim/tranzitia%20de%20la%20munca%20la%20pensionare/tranz_trII2012r.pdf ,
unul din cinci pensionari continua sa lucreze, intrucat pensia nu este suficienta pentru a trai (decent). Nu este intamplator faptul ca acest concept de "active ageing", imbatranire activa, castiga tot mai mult teren in statele europene si in Romania - acolo unde este posibil, desigur.
Desigur ca marea parte a populatiei salariate se poate pregati (prin economisire in sistemul de pensii private, de exemplu, ca si prin alte instrumente similare), iar "dezastrul" nu este inevitabil. Generatia X ('68-'71), aflata acum "pe val" intrucat sustine prin contributiile sale sistemul public de pensii, trebuie sa aiba grija sa isi planifice perioada de retragere, prin economisire individuala suplimentara, pentru a nu ajunge sa depinda exclusiv de pensia de stat. Reversarea piramidei demografice reprezinta riscul, "dezastrul" potential, dar el poate fi prevenit prin acumulare in fondurile de pensii, care sa compenseze in toata aceasta perioada deteriorarea perspectivelor sistemului public.

Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 13:35
 Dupa cum ati spus si dumneavoastra, nu ne putem baza pe pensia de la stat pentru a ne asigura ceea ce considera fiecare un nivel decent de venituri - este si o analiza de la INSSE despre care face referire Mihai in raspunsul sau. Important este sa stim din timp acest lucru si sa ne organizam viata profesionala, economisirea, investitiile etc in acest sens. Acesta este si unul din motivele pentru care am decis sa facem acest studiu.

Niciun politician nu va declara public incapacitatea statului de a plati pensii generoase fiindu-i teama ca va pierde voturi, in schimb primim asigurari ca se fac eforturi pentru a creste pensiile. Noi nefiind politicieni putem sa spunem ca nu este posibil ca pensiile publice sa fie generoase si e nevoie sa ne asumam fiecare responsabilitatea pentru o batranete linistita. 

Cati din generatia decretiilor mai traiesc in Romania si mai sunt in evidenta sistemelor de asigurari sociale romanesti ?

LUCIAVICTORIA BURICEA / 6 Decembrie 2012 ora 12:13
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 13:38
Vedeti raspunsul de mai sus privind munca la negru.  Aceasta este o directie de analiza pe care ne-am dori sa mergem mai departe si exploram un parteneriat cu Casa Nationala de Pensii, singura institutie care are evidenta acestor date.

Cum pot verifica daca angajatorul meu imi plateste contributiile sociale (asa cum sustine) ?

Vali / 6 Decembrie 2012 ora 11:57
Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 13:46
Daca sunteti participant la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II, adica pensii private obligatorii),  atunci va puteti consulta contul personal (care contine si istoricul integral de contributii) pe pagina de Internet a administratorului fondului dvs. Luati legatura cu administratorul (call center, e-mail, telefon, etc), obtineti detaliile de login si consultati-va contul personal. Veti afla astfel daca primiti contributii in contul dvs. de pensii private, ceea ce ofera o imagine asupra comportamentului de declarare (si plata) a contributiilor din partea angajatorului dvs.
Este important de retinut ca absenta contributiilor in Pilonul II inseamna in acest caz si absenta contributiilor la sistemul public de pensii. Cu alte cuvinte, nu pierdeti doar activul financiar reprezentat de contul de pensie privata, ci si o parte a punctajului viitor de pensie din sistemul public.

Exista o metoda pentru a estima pensia (aproximativa) pe care o vom primi la sfarsitul carierei ?

Vali / 6 Decembrie 2012 ora 11:56
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 13:41
 Puteti vedea din numarul de puncte acumulate in pilonul I (care insa nu se comunica inca) si situatia contului din pilonul II. Aceasta v-ar oferi o imagine asupra situatiei pana la acest moment. Pentru situatia viitoare sunt multe necunoscute - ce salariu veti avea (ce contributii veti plati), evolutia punctului de pensie, evolutia fondului de pensii din pilonul II. 

O evidenta periodica a situatiei pana la acel moment v-ar scuti insa de suprize la momentul pensionarii.

Cat timp vom mai primi pensie de la stat, pentru cat am muncit in perioada activa? Vor fi la fel ca valoare cu cele de astazi pensiile pe care le vom primi numai de la privat?

Lucian S. / 6 Decembrie 2012 ora 11:16
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 13:49
 Pensiile din pilonul I vor continua pe termen nelimitat, nu cred ca va disparea pilonul I (pensia publica de la stat) in urmatoarele decenii. Deci pensie publica veti avea dar valoarea va fi probabil mai mica (comparativ cu salariul mediu). Dupa cum am spus si mai sus, noi am estimat pe prevederile legale actuale o pensie ce va reprezenta 34% din salariul din 2032 (pensia din pilonul I 24% si cea administrata privat - pilonul II 10%), fata de 37% in momentul de fata (acoperita integral de pilonul I). Ulterior ponderea pensiei din pilonul I va scadea treptat.

Acest lucru este estimarea noastra pe legislatia actuala sunt insa o serie de schimbari de politica publica ce ar ar avea efecte asupra valorii pensiei. De exemplu, nationalizarea sau inghetarea contributiilor catre pilonul II va duce la o pensie mai mica (cu o treime in cazul nationalizarii si cu 12% in cazul inghetarii contributiilor) schimband bineinteles si ponderea dintre pensia din cei doi piloni. Sunt mai multe scenarii analizate in studiu pe care va invit sa le cititi.

Inainte de lansarea sistemului de pensii private exista un deficit la bugetul de pensii si asigurari sociale de stat. Dupa transferul contributiilor in privat deficitul bugetului de pensii la stat s-a adancit si mai mult. Astfel, cum poate fi sustenabil pe termen lung noul sistem de pensii, stat + privat?

Razvan / 6 Decembrie 2012 ora 10:03
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 13:56
 Intr-adevar in acea perioada bugetul de pensii si asigurari sociale de stat a avut un deficit mult mai mare, dar in acea perioada s-au suprapus mai multe decizii care au contribuit la deficit. Un alt studiu a aratat ca transferul catre pilonul II a reprezentat circa 15% din deficit, restul fiind creat de cresterea masiva a pensiilor din acea perioada.

In studiul Expert Forum am analizat sapte scenarii de politica publica si ne-am uitat la fiecare la valoare medie a pensiei ce va rezulta si la nivelul deficitului. Singurul scenariu in care bugetul de pensii si asigurari sociale se echilibreaza este cel in care creste varsta de pensionare proportional cu speranta de viata la 65 de ani (practic se pastreaza constant numarul mediu de ani petrecut la pensie).

Exista si un scenariu care duce la un deficit de 8,5% din PIB si anume legarea valoarii pensiei la 45% din salariul mediu brut. Aceasta optiune de politica publica a fost aproape de aprobare in Parlament in urma cu cativa ani, ca sa intelegem care ar fi fost impactul acestei decizii.

Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 14:38
"Deficitul" creat la buget de catre sistemul de pensii private (Pilonul II) este o falsa problema, el reprezentand doar 10-15% din deficitul total al bugetului de pensii. Problemele principale ale acestuia din urma sunt mult mai profunde si ele se leaga de evolutii demografice adverse, o rata redusa a ocuparii, evaziune fiscala, politici exagerat de generoase pe partea de beneficii din ultimii 20 de ani si asa mai departe.
Pilonul II trebuie sa inceteze sa mai fie considerat o parte a problemei si sa fie din ce in ce mai mult perceput ca parte a solutiei, asa cum de fapt si este. Pentru ca nu vorbim de o cheltuiala bugetara, ci de bani pusi deoparte pentru viitor, care prin administrare prudenta vor produce efecte pozitive nu doar in buzunarele salariatilor de azi (pensionarii de maine), ci si in zona pietei financiare si a evolutiei economice in general.

Ce recomandari aveti pentru persoanele nascute dupa anul 1985, in vedere obtinerii unei pensii? Mai putem spera la pensie?

Ionescu Bogdan / 5 Decembrie 2012 ora 16:05
Suzana DOBRE Suzana DOBRE 6 Decembrie 2012 ora 14:01
 Sigur puteti spera la pensie daca ati contribuit, dar nu la o pensie generoasa din pilonul I. Recomandarea este sa fiti responsabil si sa va asigurati ca economisiti din timp (prin ce instrumente considerati dumneavoastra ca fiind cele mai bune) pentru momentul in care veti dori sa va retrageti din viata profesionala.

Mihai BOBOCEA Mihai BOBOCEA 6 Decembrie 2012 ora 14:44
Din pacate, evolutiile demografice si economice sunt potrivnice generatiei tinere de astazi. Nu avem o varsta semnificativ diferita, eu personal sunt nascut in 1983 si, la fel ca si dvs., am sperante extrem de reduse privind viitorul pensiei de stat. Pentru cei de varsta noastra, responsabilitatea individuala si economisirea privata ar trebui sa ia locul asteptarii ca "statul sa aiba grija". Ne putem uita astazi la parintii si bunicii nostri, care nici macar acum nu au pensii decente, si ne putem imagina usor situatia de peste 40 de ani, avand in vedere reducerea si imbatranirea populatiei...


Setari Cookie-uri