Cum ne afecteaza depresia la locul de munca

17 Martie 2011 / 11:00 - 13:00


35 intrebari

Care sunt cauzele si simptomele depresiei la locul de munca? Ce si cat pierd companiile cu angajati depresivi? Care sunt solutiile de preventie si tratament ale depresiei la locul de munca?

Acestea sunt doar cateva intrebari la care Catalina Dumitrescu, Psiholog Clinician Specialist, Psihoterapeut in psihoterapie cognitiv- comportamentala la MedLife, si Ioana Teodorescu, Brand Manager si Corporate Athlete Trainer la P&G Romania, vor raspunde in cadrul intalnirii online cu cititorii Wall-Street.ro, care va avea loc astazi, 17 martie, intre orele 11.00-13.00

LIVE-TEXT-Dezbaterile Wall-Street.ro
este o sectiune interactiva prin care manageri, analisti si antreprenori de top sunt prezenti in redactia Wall-Street.ro pentru a raspunde online intrebarilor adresate de cititori.

INTALNIREA ONLINE S-A INCHEIAT. Cei doi invitati vor raspunde ulterior intrebarilor propuse.

Cititi si: Cate miliarde de euro costa depresia la locul de munca

Invitatii pe tema "Cum ne afecteaza depresia la locul de munca"

  • Ioana TEODORESCU Ioana TEODORESCU P&G
  • Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU MedLife

Dezbateri pe tema: Cum ne afecteaza depresia la locul de munca


Lucrez de doi ani intr-o multinationala. La sosirea mea ca director de zona ei practic nu existau in piata. Am realizat in primul an vanzari echivalente cu vanzarile pe anul precedent a principalului concurent de pe zona. In 2010 am dublat vanzarile realizate in 2009. La inceputul acestui an s-a procedat la o redimensionare a zonelor, am ramas cu 40 % din potentialul de piata iar planul transmis reprezinta dublul realizat in cursul anului tracut pe intreaga zona, in mod practic a crescut la 4-500 %. Salariul mi-a ramas acelasi de la angajare desi rostul directorilor de zona castiga chiar si cu 50% mai mult decat mine, directori angajati acum trei luni au cu 15 % mai mult decat mine. Mentionez ca in sedinte s-a mentionat mereu faptul ca am cea mai buna strategie si cel mai inalt grad de eficienta. Dar am facut odata "pipi contra vantului" in sensul ca am refuzat sa-i cedez febletei sefului un contract iar acesta mi-a comunicat fraza pusa mai devreme in ghilimele...si mi-a mai spus..." ai sa vezi tu de acum incolo..." si intr-adevar vad, vad ca mereu imi da planuri irealizabile, vad ca nu am nici un sprijin atunci cand am negocieri care cer competente mai mari decat am eu in fisa postului, vad ca ii favorizeaza pe colegii mei atunci cand acestia cu sprijinul lui fac livrari in zona mea si mai vad ca pur si simplu nu mai am timp sa respir intre diverse rapoarte de doi bani, intre rapoarte care cer efort pt a fi intocmite si de care nu tine nimeni seama... E corect in aceste conditii sa ma gandesc sa plec ?

Dan Steluta / 17 Martie 2011 ora 12:50

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Avand in vedere ca fiecare dintre noi activam intr-o multitudine de roluri (angajat, parinte, sot etc.), in mai multe domenii ale vietii noastre, cum putem delimita carui fapt se datoreaza tulburarile depresive? Credeti ca se poate vorbi in mod exhaustiv despre "depresie datorata locului de munca"? Cum recomandati a fi abordat subiectul depresiei angajatilor din perspectiva psihologiei organizationale si din perspectiva medicala?

Monica B / 17 Martie 2011 ora 12:27

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Cum poti evita depresia, cand in jurul tau sunt tot felul de persoane angajate politic in functii care ii depasesc si cu salarii mari si iti cer tie sa muncesti pe bani putin si cu atributii cat pentru 2-3 persoane, datorita restructurarilor survenite?

ELENA AURELIA DAIA / 17 Martie 2011 ora 12:15
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 13:06
In cazul dumneavoastra, din ce inteleg eu, nu este vorba sa evitati tulburarea depresiva, ci sa incercati sa va adaptati la faptul ca nu depinde de dumneavoastra cum sunt numite aceste persoane in pozitii de conducere si sa incercati sa reduceti sentimentele de frustrare pe care vi le genereaza lista mare de atributii si reducerea remuneratiei lunare. Incercati sa gasiti satisfactie in viata dumneavoastra personala si daca locul de munca va aduce din ce in ce mai mare nemultumire, incercati o schimbare. 

Cum putem sa il determinam pe angajator sa nu ne mai aduca injurii? Unde se poate cere ajutor in cazul in care esti agresat verbal de angajator fara sa-ti pierzi locul de munca?

adriana-codruta / 17 Martie 2011 ora 12:12

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Are P&G Romania un psiholog la locul de munca?

Clara Moise / 17 Martie 2011 ora 11:59

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Din punct de vedere juridic, cum ii puten trage la raspundere pe angajatorii din cauza carora avem depresii?

john doe / 17 Martie 2011 ora 11:56

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Exista asa numitul concediu pricinuit de stres/surmenaj/oboseala sau se incadreaza la concediu medical si este remunerat ca atare? Multumesc!

Andreea / 17 Martie 2011 ora 11:28

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

In ce masura poate genera o stare de depresie in randul angajatilor lipsa unei vieti sexuale active?

Andrei / 17 Martie 2011 ora 11:21
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 12:59
Lipsa vietii sexuale nu cred ca poate genera o tulburare depresiva neaparat, dar duce la aparitia frustrarilor, a unei stari de iritabilitate, de nervozitate, de neliniste, de neimplinire si poate duce pana la a deveni o obsesie, in incercarea de a avea o viata sexuala. Mentionez ca nu are legatura cu faptul ca este angajat sau nu, orice persoana poate fi afectata si poate avea aceste stari.

Cine este vinovat de depresia de care sufera angajatii la locul de munca? Are vreo legatura cu talentul managerului de a gestiona echipa de care raspunde? un program corporate antidepresie poate suplini lipsa de profesionalism sau indiferenta particulara a fiecarui manager fata de starea de spirit a membrilor echipei si, pana la urma fata de performanta care, evident, este profund afectata de depresia de la locul de munca?

Maxim Marius / 17 Martie 2011 ora 11:19

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

cand vor deveni constienti si angajatorii din Romania ca performanta depinde si de starea de spirit a angajatilor?ca incarcarea pana peste limita a acestora profitand de contextul actual in care cu greu gasesti un loc de munca bine platit la un moment dat nu mai genereaza profit?eu cred ca in Romania niciodata!

Ioana / 17 Martie 2011 ora 11:18

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

sunt oare constienti top managerii companiilor de modul in care depresia angajatilor afecteaza activitatea companiei? sunt oare dispusi sa faca ceva in acest sens?

Ioana Gheorghiu / 17 Martie 2011 ora 11:14

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Noul cod al muncii agraveaza sauamelioreaza stresul sau depresia la locul de munca ?

Alexandru Torok / 17 Martie 2011 ora 11:06

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Ce inseamna brand manager si corporate athlete trainer? Care sunt responsabilitatile dvs.?

Andreea / 17 Martie 2011 ora 10:58
Ioana TEODORESCU Ioana TEODORESCU 17 Martie 2011 ora 11:34
Principalele responsabilitati in calitate de Brand Manager  se refera la intelegera nevoilor consumatorilor si dezvoltarea de programe de comunicare pentru intelegerea beneficiilor produselor P&G care vin in intampinarea acestor nevoi. Un alt lucru important este dezvoltarea echipelor de marketing prin coaching permanent, traininguri, transmiterea informatiilor fundamentale despre managementul brandurilor si dezvoltarea capabilitatilor angajatilor pentru o cariera viitoare de succes.

De asemenea, in calitate de trainer in programul Corporate Athlete contribui la imbunatatirea nivelului de performanta al angajatilor in conditiile actuale de stres cu care ne confruntam la locul de munca. Reusind sa controlam nivelele de energie fizica, mentala, emotionala si spirituala prin constientizarea nivelului la care ne aflam si antrenarea proactiva in vederea dezvoltarii nivelului de rezistenta la stresul cotidian, putem reusi sa facem fata cu succes presiunilor zilnice.



Maxim Marius Maxim Marius 17 Martie 2011 ora 13:01
deci, un cumul de functii cam diferite intre ele, atat ca specific al activitatii cat si ca grup tinta, am inteles bine?

Ioana TEODORESCU Ioana TEODORESCU 17 Martie 2011 ora 13:11
Da, ati inteles corect. Odata cu dezvoltarea si atingerea unui nivel de senioritate in calitate de Brand Manager, urmatorul pas firesc pentru continuarea dezvoltarii mele profesionale a fost acela de a-mi asuma noi responsabilitati in cadrul companiei. De doi ani sustin interviuri, traininguri, diverse activitati pentru simplificarea modului de lucru sau dezvoltarea aptitudinilor organizatiei.

Cine sunt mai predispusi depresiei, barbatii sau femeile? Exista vreun sondaj sau studiu in aceasta privinta? Sau macar puteti sa spuneti ce ati observat dvs in particular in acest sens? Va multumesc!

Diana / 17 Martie 2011 ora 10:57
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 12:54
Conform tratatului de diagnosticare a tulburarilor mentale DSM, prevalenta in cazul tulburarii depresive in randul populatiei este mai mare in cazul femeilor decat al barbatilor.

Exista programe software care ar putea sa realizeze daca un angajat sufera de depresie? Astfel de programe pot contabiliza pierderile inregistrate de o companie din aceasta cauza?

Elena / 17 Martie 2011 ora 10:53

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna ziua ! Va rog mult sa ne enumerati si comentati simptomele ! Despre cauze cred ca se stie destul de mult, deoarece fiecare are stress personalizat la locul de munca, incepand cu conditiile concrete de munca, trecand prin relatiile cu colegii si sfarsind prin relatiile cu sefii ! Multumesc

Ioan / 17 Martie 2011 ora 10:50
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 12:48
Simptomele tulburarii depresive constau prin aparitia unei stari de tristete accentuata, stare de oboseala permanenta, persoana in cauza se simte fara chef de viata, fara vlaga, fara energie, sufera de insomnii sau din contra doarme exagerat de mult, retragere din activtatile cotidiene, sentimente de vinovatie, de confuzie, uneori chiar de depersonalizare, plans facil, ganduri de sinucidere, scade apetitul, pierde in greutate. Astea sunt o parte din simptomele tulburarii depresive care sunt observabile de catre cei din jur, iar persoana in cauza necesita urgent tratament. Asta presupune medicatie recomandata de catre medicul psihiatru, asociata cu psihoterapie de catre un psihoterapeut.

Cum va dati seama ca un angajat care se poarta normal are o depresie?Care sunt cauzele care provoaca cel mai des o depresie?

Cristina / 17 Martie 2011 ora 10:48
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 12:49
Vedeti raspunsul la intrebarea 15.

Ce buget aloca anual P&G pentru sanatatea angajatilor sai?

Alexandra / 17 Martie 2011 ora 10:37

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Cum arata programul de lucru in cadrul P&G Romania? Cat de des raman angajatii peste program? Cat de des este munca in exces un motiv pentru aparitia primelor semne ale depresiei?

Sebastian / 17 Martie 2011 ora 10:35

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna ziua, am si eu o intrebare daca se poate? Ce pot sa fac daca apar probleme la nivel de management in interiorul firmei, cum sa fac fata sa nu am neintelegeri cu conducerea? Multumesc

hunor nagy / 17 Martie 2011 ora 10:31
Ioana TEODORESCU Ioana TEODORESCU 17 Martie 2011 ora 13:01
Pentru evitarea neintelegerilor este important, in general, sa cereti conducerii/managerului direct o prezentare clara si detaliata a obiectivelor urmarile la nivel de companie sau departament, cat si a strategiilor si planului de actiune pentru atingerea acestor obiective. Clarificarea asteptarilor si stabilirea unui set de masuri concrete ale performantei sunt primordiale in mentinerea unei atmosfere de lucru eficiente.

Multinationale din SUA au cele mai multe programe de sanatate si de eficientizare a productivitatii angajatilor. Vedem acelasi interes pentru sanatatea angajatilor si in Romania? In acest context, unde este mai bine sa ne angajam - intr-o multinationala sau la un patron roman?

Monica / 17 Martie 2011 ora 10:29
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 12:37
In Romania exista legislatia in vigoare privind efectuarea de examen medical anual in cadrul departamentului de medicina muncii. Putem spune ca exista interes pentru sanatatea angajatilor tocmai pentru ca avem aceasta lege in vigoare, care ii obliga pe angajatori sa efectueze controale medicale angajatilor si sa evalueze inclusiv starea psihica a angajatului. Categoriile care sunt vizate sunt cele care sunt supuse unor riscuri cum ar fi electricieni, conducatorii auto, manageri etc. Oriunde va veti angaja, dumneavoastra trebuie sa beneficiati de aceste investigatii medicale, odata la angajare si apoi anual.

Credeti ca m putea face ceva , noi ca si angajatii unei firme, sa nu devenim depresivi? De ex. sa fim mai pasivi....

Andrea Eva Janosi Ducsko / 17 Martie 2011 ora 10:24
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 12:31
Da, puteti sa va mentineti o stare de echilibru prin a reusi sa va indepliniti sarcinile de serviciu cu placere si a va mentine climat afectiv si emotional in cadrul relatiilor familiale. Daca adoptati exemplul de a fi mai pasivi riscati ca rezultatele dumneavoastra la locul de munca sa scada, iar acest lucru sa fie remarcat de cei din jur. E important ca sa preveniti sa nu va incarcati cu atributii care nu va intra in sarcina, sa stiti sa spuneti NU celor care va solicita, sa reusiti sa respectati un program de 8 ore, sa existe in viata dvs. activitati care va relaxeaza si care va ofera placere. Cred ca cel mai indicat ar fi sa reusiti sa va mentineti in niste cote functionale pe ambele paliere ale vietii dvs.

Poate fi catalogata depresia drept o boala nationala? Exista statistici privind numarul romanilor care sufera de depresie?

Mr. Gaga / 17 Martie 2011 ora 10:20

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Au existat cazuri concrete in cazul P&G de angajati care au manifestat simptome ale depresiei? Atat in ceea ce priveste organizatia locala, cat si la nivel global. Ce masuri au fost luate in aceasta situatie?

Ioana / 17 Martie 2011 ora 09:55

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Exista un concept care i-ar putea convinge pe manageri sa acorde importanta sanatatii mentale a angajatiilor: Return on Investment. Potrivit unui studiu realizat de Martin Knapp, profesor de politici sociale la London School of Economics, fiecare lira sterlina investita pentru diagnosticarea rapida si tratamentul depresiei la locul de munca aduce un castig de 5 lire sterline. Iar fiecare lira sterlina investita in promovarea sanatatii la locul de munca aduce un castig de 9,6 lire sterline. Cati angajatori din Romania gandesc in acest fel ? Cunoaste cineva vreo companie nationala sau multinationala pentru care sanatatea mintala a angajatilor este prioritate ? Caci de la guvern .... nu cred ca putem avea prea multe asteptari.

Teo / 17 Martie 2011 ora 08:23
Ioana TEODORESCU Ioana TEODORESCU 17 Martie 2011 ora 12:51
P&G acorda o importanta ridicata mentinerii starii de sanatate a angajatilor, si pentru ca performanta companiei este influentata de nivelul de sanatate al organizatiei. Asa cum ati observat, preventia afectiunilor de sanatate si promovarea unor programe de viata sanatoasa in cadrul organizatiei sunt de preferat solutiilor de moment care pot fi mult mai costisitoare si nu asigura o constanta in timp a unui nivel ridicat al performantei. 

Cum imi dau seama ca am depresie din cauza jobului si nu din cauza unor probleme personale pe care inca nu le percep ca atare (ca avand sursa "acasa")? Cat de fina este granita intre locul de munca si viata privata in acest caz?

Ionut / 16 Martie 2011 ora 23:00
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 12:20
Granita intre locul de munca si viata privata o stabiliti dumneavoastra, ca si regulile dupa care functionati in cadrul locului de munca si in cadrul vietii personale. Cu siguranta ca atunci cand cineva care si lucreaza si are un loc de munca solicitant, iar acasa exista diferite probleme pe care acesta nu le poate gestiona, ambele laturi (serviciu/casa) contribuie la aparitia starilor de insatisfactie, de nemultumire etc.  

In cazul P&G si din observatiile doamnei psiholog, care sunt cele mai noi frici ale angajatilor unei companii?

dalila / 16 Martie 2011 ora 20:52
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 12:12
Fricile "noi" sunt micsorarea venitului lunar deoarece multi angajati sunt indatorati catre banci si au rate fixe lunare, ceea ce ar duce la scaderea considerabila si unele cazuri chiar dramatica a venitului lunar. Ar mai fi riscul pierderii locului de munca, ceea ce ar putea avea consecinte neplacute asupra persoanei in cauza si familiei acesteia, lucru care ar putea duce la modificarea intregii vieti a persoanei, a relatiilor pe care aceasta le dezvolta, e ca un efect de domino. In aceste situatii persoana in cauza are nevoie de suport pentru a-si pastra echilibrul necesar ca sa depaseasca perioada respectiva si sa se reorienteze catre gasirea de solutii si nu sa se lase coplesit.   

Sunt usor deprimat ca munca mea nu mai aduce valoare companiei in care lucrez. Asta simt eu de doua-trei luni de zile, nu directorul de marketing, care imi e sef. Ce sfaturi aveti pentru mine?

Voicu Robert / 16 Martie 2011 ora 20:47
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 12:04
As vrea sa delimitati ce reprezinta a va simti deprimat? Va simtiti trist, fara dorinta de a mai merge la locul de munca, nu va mai face placere nimic din ceea ce faceti la locul de munca? Sau aveti o perioada in care nu va simtiti motivat, apreciat de catre sef si companie? Este foarte important sa clarificati ceea ce simtiti, in cazul in care va simtiti trist si nu mai gasiti placere in ceea ce faceti va recomand sa consultati un psiholog pentru a identifica daca exista si alte simptome si pentru a putea fi ajutat corespunzator. In cazul in care este vorba de a doua varianta, cea in care nu va simtiti apreciat, va recomand sa stati de vorba cu seful dumneavoastra si sa-i explicati cum va simtiti, iar acesta cred ca ar fi indicat sa clarifice care este rolul dumneaovoastra in cadrul companiei, cat de importanta este munca dumneavoastra pentru companie etc.

Exista pasi concreti facuti de multinationale pentru a frana raspandirea depresiei? Ce masuri ia de exemplu P&G pentru angajatii sai?

Ionut / 16 Martie 2011 ora 20:44
Ioana TEODORESCU Ioana TEODORESCU 17 Martie 2011 ora 12:39
Exista numeroase programe de mentinere si imbunatatire a sanatatii angajatilor, plecand de la cele standard, impuse de legislatia in vigoare, si anume controlul anual al nivelului de sanatate. In plus angajatii beneficiaza gratuit de asigurare medicala, programe de sport, participa la evenimente in cadrul carora sunt invitati diferiti specialisti in probleme de sanatate.De asemenea, angajatilor li se ofera zilnic fructe proaspete pentru mentirea unui nivel ridicat de energie pe parcursul zilei. Pentru o alimentatie corecta angajatii au acces la un restaurant, aflat in interiorul cladirii de birouri, ce ofera un meniu sanatos la orice ora in timpul programului de lucru.

Observ ca aveti o invitata din cadrul unei multinationale. 1. Cate cazuri de angajati cu tulburari psihice ati avut in ultimul an, aprox., si cum s-a observat asta? Au semnalat angajatii? 2. Care credeti ca sunt cele mai predispuse departamente/specializari la astfel de probleme?

darius / 16 Martie 2011 ora 20:43

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Cum poti mentine optimismul unui angajat la locul de munca, cum il poti motiva ca si angajator, in conditiile in care acesta munceste mai mult din cauza reducerii de personal, salariul nu a mai fost marit in ultimii 2 ani si cheltuielile cresc?

Clara / 16 Martie 2011 ora 20:42
Ioana TEODORESCU Ioana TEODORESCU 17 Martie 2011 ora 12:12
Recunoasterea publica a meritelor pentru realizari importante in cadrul companiei ofera angajatilor confirmarea unei performante ridicate si ajuta la motivarea acestora. De asemenea, prin incurajari frecvente, sfaturi pentru corectarea anumitor comportamente neperformante, felicitari pentru "micile realizari" zilnice, angajatii au o intelegere mult mai clara a performantei lor si a directiei in care se indreapta. O comunicare clara din partea managerului catre subordonat a asteptarilor dar si a progresului inregistrat este factorul cheie in mentinerea unei atmosfere optimiste si relaxate.

Pentru doamna Dumitrescu: Cat de dese au devenit cazurile de angajati predispusi la depresie in ultimii 2 ani si care sunt problemele cu care acestia vin la dvs. referitor la locul de munca?

Alina / 16 Martie 2011 ora 20:40
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 11:50
In ultima perioada exista un numar crescut al persoanelor care sufera de depresie, dar n-as putea spune ca cei care se adreseaza specialistilor sufera de acest diagnostic doar pentru ca locul de munca nu le ofera satisfactia necesara, ci pentru ca sunt asociati mai multi factori in asemenea situatii, cum ar fi: probleme in viata personala, insatisfactii, lipsa motivatiei. Cu siguranta ca locul de munca are o importanta majora si conteaza foarte mult atmosfera care exista, relatiile dintre colegi, relatiile cu sefii ierarhici, nevoia de a fi apreciati, de a fi stimulati, motivatia interioara, cat si partea financiara. Problemele cu care acestia vin sunt referitoare la locul de munca lipsa comunicarii cu anumiti colegi, cu sefii ierarhici, faptul ca nu se simt apreciati, agresivitatea din relatiile cu cei din jur, limbajul necorespunzator al colegilor/sefului.  

Cate sanse are depresia - in Romania - sa fie considerata drept o consecinta a volumului de munca? Exista vreo statistica in acest sens?

Raluca / 16 Martie 2011 ora 17:58
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 11:42
Sunt cazuri destul de izolate ca in Romania tulburarea depresvia sa fie diagnosticata din cauza volumului crescut de munca. Putem spune ca aceasta apare din cauza mult mai multor factori, cum ar fi situatia sociala actuala, lipsa de incredere in propriile forte, lipsa motivatiei, nesiguranta locului de munca, iar in acest caz femeile sunt mai predispuse catre tulburarea depresiva. Din punctul de vedere al statisticilor, Romania se afla pe un loc fruntas intr-un clasament facut pentru tarile UE, din care reiese ca romanii sunt cei mai pesimisti dintre acestia. Acest lucru se intampla mai degraba din cauza situatiei sociale, asa cum am spus mai sus, din cauza micsorarii veniturilor acestora, oamenii fiind pusi in imposibilitatea de a-si asigura traiul zilnic.     

Managerul arogant, agresiv in conportament si caruia nu ii pasa de oameni cum se trateaza?

John Doe / 16 Martie 2011 ora 16:35
Ioana TEODORESCU Ioana TEODORESCU 17 Martie 2011 ora 11:53
In P&G toti angajatii, manageri sau subordonati, beneficiaza de programe de asistenta si dezvoltare a capabilitatilor necesare pentru o performanta de succes la locul de munca. Managerii sunt evaluati periodic in functie de relatia pe care o au cu subordonatii lor, acestia primesc feedback-uri  constructive si concrete care ii ajuta sa corecteze sau sa mentina o atmosfera pozitiva in cadrul echipei. In cazuri extreme, in care comunicarea directa nu ajuta la imbunatatirea relatiei de colaborare, angajatul se poate adresa managementului superior pentru identificarea solutiilor potrivite. Nivelul de satisfactie si motivatie al angajatilor la locul de munca este foarte important in stimularea performantei, tocmai de aceea beneficiem de numeroase programe de imbunatatire a relatiei de colaborare manager-suborbonat.

Maxim Marius Maxim Marius 17 Martie 2011 ora 12:13
mai concret, va rugam, in loc de copy-paste din textele corporate: ati schimbat vreun manager pentru ca are prea multi angajati depresivi? sau asta nu e criteriu? relatia de colaborare manager-subordonati (atentie: nu manager-subordonat) depinde, de regula, numai de manager. cazurile individuale cu subordanati recalcitranti sunt exceptii si nu fac obiectul discutiei.

Ioana TEODORESCU Ioana TEODORESCU 17 Martie 2011 ora 12:25
Este adevarat ca relatia manager-subordonat depinde in mare masura de aptitudinile managerului de motivare si mentinere a unei performante crescute a angajatului respectiv. Pe de alta parte, dezvoltarea personala si profesionala  tine de  responsabilitatea directa a oricarui angajat si pentru asta exista solutii la care angajatii pot recurge, cum ar fi discutiile personale cu managerul in care se pot identifica barierele si motivele ce pot determina o eventuala depresie sau nemultumire.  Din cunostintele mele, nu au fost cazuri de concedieri descrise de dumneavoastra.

Ce fel de slujbe/pozitii au fost mai predispuse la depresie in ultimii doi ani?

Mariuca / 16 Martie 2011 ora 16:33
Catalina DUMITRESCU Catalina DUMITRESCU 17 Martie 2011 ora 11:30
In general, in companiile multinationale riscul tulburarii depresive este mai scazut tocmai datorita metodelor de preventie si a programelor care exista exista in acest sens, cum ar fi: teambuildinguri, programe de training si tot felul de oportunitati pentru a creste coeziunea echipei de lucru. Tulburarea depresiva mai degraba o regasim in categoriile de angajati care lucreaza in domenii unde activitatea lor este rutinica (a lucra intr-o fabrica si a efectua o activitate ritmica, rutinica si monotona, aceeasi in fiecare zi).

Alta categorie care ar putea fi afectata este cea a factorilor decizionali, acestia avand rol de conducere automat implica un numar crescut de responsabilitati, ceea ce conduce la o presiune crescuta asupra acestora si la o detasare redusa de problemele de serviciu. In cazul in care persoana in cauza gestioneaza un stres crescut zi de zi, exista riscul ca la un moment dat aceasta sa nu mai poata controla situatia, sa inceapa sa-si piarda interesul pentru lucrul care ii facea placere si incetul cu incetul sa apare mult mai multe manifestari care pot conduce la diagnosticul de tulburare depresiva. 


Setari Cookie-uri