Miturile imobiliare, LIVE Q&A cu Alina Necula - head of marketing&sales Adama

27 Martie 2015 / 10:00 - 12:00


5 intrebari

Apartamentele de la parter sau ultimul etaj pot prezenta probleme sau vara se ieftinesc apartamentele se numara printre preconceptiile existente pe piata apartamentelor. Cat de reale sunt aceste idei? Alina Necula, head of marketing&sales Adama raspunde LIVE, luni, 30 martie, de la ora 14:00, intrebarilor cititorilor wall-street.ro.

 

Invitatii pe tema "Miturile imobiliare, LIVE Q&A cu Alina Necula - head of marketing&sales Adama"

  • Alina Necula Alina Necula Adama

Dezbateri pe tema: Miturile imobiliare, LIVE Q&A cu Alina Necula - head of marketing&sales Adama


Este adevarat ca cele mai sigure blocuri la cutremur raman cele construite intre `80 si `89?

Cojocaru Ionut / 30 Martie 2015 ora 11:19
Alina Necula Alina Necula 30 Martie 2015 ora 14:10

 Buna ziua domnule Cojocaru, 

Nu stiu daca este bine sa generalizam si sa calificam din start blocurile construite dupa anul 2000 ca fiind nesigure. Legea constructiei s-a modificat de cateva ori bune dupa "89 si de fiecare data a venit cu criterii mai stricte in ceea ce priveste rezistenta si ce avem acum ca si lege este mai avantajos fata de ceea ce era inainte. Problema se pune atunci cand este vorba de executie dar din experienta noastra niciun inginer de structura nu se joaca cu siguranta oamenilor, la fel si dezvoltatorii. Dar ca sa fiti si mai sigur atunci cand veti decide sa achizitionati un apartament intr-un ansamblu rezidential nou este bine sa consultati cartea constructiei, sa urmariti evolutia constructiei si sa verificati materialele folosite. Acest lucru este usor de facut, dezvoltatorii profesionisti va vor da acces la toate aceste informatii. 


Buna ziua, am multi prieteni care imi spun ca trebuie sa fiu foarte atent la calitatea constructiei apartamentelor noi, ca sunt foarte prost facute fata de cele vechi si ca mai bine imi iau ceva realizat dupa 77. Ce este diferit la nivel de calitate a materialelor, stil constructie intre blocurile noi si cele vechi de fapt? M-am gandit inclusiv la ideea unei case din prefabricate, care este mai ieftina. Mi-ati recomanda sa cumpara ceva de acest fel?

Codrin / 29 Martie 2015 ora 15:44
Alina Necula Alina Necula 30 Martie 2015 ora 15:07

 Buna Codrin, 

Si eu recomand mare atentie atunci cand achizitionezi un apartament, atat nou cat si vechi, recomandare ce vine din experienta acumulata de-a lungul timpului. Acum, prietenii care iti spun la ce sa fii atent, ca sa poata fundamenta rational un sfat emotional ar trebui sa fie in marea lor majoritate ingineri constructori, altfel doar o atentionare generala este insuficienta. Atunci cand cumperi intr-un ansamblu nou ai posibilitatea sa verifici cum a fost construit, ce materiale au fost folosite, care sunt echipele din spatele constructiei: dezvoltator, antreprenor general, echipa de project management. Cand cumperi un apartament vechi, nu ai aceasta posibilitate si poti verifica ''ochiometric'' daca iti place sau nu ce cumperi. In acest moment inclin spre un apartament nou si nu spre unul care are deja 30-40 ani uzura. Eu personal stau intr-un ansamblu nou de care sunt foarte multumita, iar inainte am locuit intr-un bloc vechi unde am intampinat diferite probleme cu instalatiile electrice si termice care erau invechite (pe zonele comune) in casa mi le schimbasem la mutare, cu ghena blocului care era pe etaj si nu in afara scarii, cu vecinii etc 

Diferenta intre calitatea materialelor este aceeasi ca si in cazul unei Dacii vechi din 1980 versus o Dacie Duster, sunt alte sisteme, tehnologia a evoluat masiv si oricine iti poate spune ca ceea ce se face acum este mai bun si mai de calitate decat ceea ce era inainte, asta se datoreaza evolutiei tehnologice. 

Stilul de constructie a evoluat si el, sunt altele normativele de astazi mult mai riguroase si restrictive fata de ceea ce aveam acum 30/40 de ani si mult mai adaptate la conditiile de mediu si schimbarile de clima din ultimii 40 de ani. Cand vine vorba de cutremure si de aceasta mare frica a noastra vizavi de ele as spune ca in Romania, la fel ca in toate celelate tari unde cladirile se proiecteaza astfel incat sa reziste la cutremure, seismele sunt cuantificate prin aceleratii ale terenului; magnitudinea ''masoara'' cutremurul dar nu este legata de modul in care cutremurul afecteaza constructiile dintr-o anumita locatie, asa ca acele anunturi cu "cladire rezistenta la cutremur de 9 grade" ar trebui temeinic verificate. 


Buna ziua, Exista perioade in care preturile sunt mai mici? Cand ar fi cel mai bine sa imi cumpar o casa? Sunt perioade de targ mai avantajoase?

Adina Soare / 29 Martie 2015 ora 13:43
Alina Necula Alina Necula 30 Martie 2015 ora 14:19

 Buna ziua doamna Soare, 

Cel mai bun timp sa iti cumperi o casa este atunci cand gasesti ceva ce ti se potriveste, ai suma de bani necesara si nu faci rabat la calitatea locuintei. Dar ca sa va raspund direct la intrebare - da, targurile ar trebui sa reprezinte o ocazie de a achizitiona locuinta la oferta speciala. Din pacate, in acest moment avantajul targurilor imobiliare este ca puteti face economie de timp, regasind in acelasi loc toate ofertele. In ceea ce priveste ofertele speciale din perioada targurilor, am putea spune ca s-au transformat in bonusuri, de exemplu: apartamente cu parcari incluse, boxe incluse, mobila de bucatarie etc. Daca va asteptati ca fata de pretul de lista, de exemplu 50,000 EUR sa gasiti oferte la jumatate in perioada targului, acest lucru este putin probabil si daca totusi gasiti, ar trebui sa va dea de gandit. 

Eu as recomanda ca moment de achizitie, aceasta perioada, ma refer la anul 2015 din urmatoarele motive: 

1. preturile care inca nu au inceput sa creasca semnificativ dupa perioada de criza 

2.variantele diverse de creditare: Prima Casa, credite standard in RON si EUR

3. apetitul in crestere al bancilor de acordare al creditelor 

4.oferta viabila din piata, care este oricum sub cerere 


Buna ziua, Cat de reale sunt ideile legate de infiltratiile in apartamentele de la ultimul etaj? Sau cele legate de problema agentului termic pentru aceste unitati?

Gabriel / 27 Martie 2015 ora 17:39
Alina Necula Alina Necula 30 Martie 2015 ora 14:23

 Buna Gabriel, 

Mitul legat de infiltratiile de la ultimul etaj nu ar mai trebui luat in considerare in cazul in care achizitionezi un apartament intr-un ansamblu nou. De ce spun asta?

In cazul proiectelor de calitate, inginerii constructori au prevazut sisteme speciale care sa reduca acest risc. Plafoanele sunt proiectate atent, luand in calcul in primul rand acest pericol, apele pluviale de pe acoperis si de pe terase sunt colectate, evacuate prin sifoane de pardoseala, dirijate catre instalatiile interioare si ulterior catre reteaua de canalizare a orasului. 


Buna ziua, Ce ne puteti spune despre mitul dezvoltatorilor speculativi? Cum ne putem proteja de astfel de oferte "tentante"?

Marius Radu / 27 Martie 2015 ora 14:46
Alina Necula Alina Necula 30 Martie 2015 ora 14:37

 Buna ziua domnule Radu, 

Este o varianta destul de simplu, daca nu vi se par de incredere, nu cumparati. Eu as recomanda sa fiti foarte atent la ofertele foarte bune, preturi care nu acopera dintr-o simpla analiza logica nici macar preturile constructiei. As mai fi foarte atenta la numele dezvoltatorului, daca activeaza de mult timp in piata,nu mai putem spune despre el ca este un dezvoltator speculativ. As zice ca o perioada de 8-10 ani in piata m-ar convinge sa il trec la sectiunea dezvoltator profesionist. Setari Cookie-uri