Vrei sa studiezi in strainatate si cauti finantare? Afla ce trebuie sa faci

15 Martie 2012 / 12:00 - 14:00


40 intrebari

Continuam proiectul LIVE-TEXT - Dezbaterile Wall-Street.ro, o sectiune interactiva prin care manageri, analisti si antreprenori de top sunt prezenti in redactia Wall-Street.ro pentru a raspunde online intrebarilor adresate de cititori.

Subiectul de discutie pentru astazi, 15 martie, este "Vrei sa studiezi in strainatate si nu ai bani? Afla ce trebuie sa faci".

Te gandesti sa studiezi in strainatate? Vrei sa stii care sunt cele mai bune optiuni? Vrei sa afli care sunt cele mai bune surse de finantare a studiilor?

Acestea sunt doar cateva din intrebarile la care Anna Skarpeke - International Marketing and Recruitment Officer in cadrul Malmo University, si Alexandru Ghita, presedinte compania Educativa, vor raspunde cititorilor Wall-Street.ro, astazi, incepand cu ora 12.00.Invitatii pe tema "Vrei sa studiezi in strainatate si cauti finantare? Afla ce trebuie sa faci"

  • Alexandru GHITA Alexandru GHITA Educativa
  • Anna SKARPEKE Anna SKARPEKE

Dezbateri pe tema: Vrei sa studiezi in strainatate si cauti finantare? Afla ce trebuie sa faci


Student anul III la Medicina veterinara. Pot sa-mi finalizez studiile la o facultate din UE.cu cele mai mici costuri?

IOAN PATCAS / 15 Martie 2012 ora 13:45
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:30
Daca ai inceput facultatea in Romania si vrei sa o finalizezi in strainatate este nevoie sa faci un transfer. In general transferurile scolare se obtin cu destul de mare dificultate in domeniul medicinei, in urma unor teste de echivalare a studiilor. Criteriile de admitere difera in functie tara (si este nevoie sa ai cunostinte foarte bune ale limbii tarii in care iti doresti sa aplici) si de rezultatele scolare obtinute pana acum. Pentru a verifica in ce masura esti eligibil pentru un transfer iti sugerez sa vizitezi targul RIUF pentru a afla direct de la reprezentantii universitatilor din strainatate care sunt conditiile lor pentru un astfel de transfer.

Buna ziua. eu fac un master de un an la Bruxelles, studii europeene, ULB. deocamdata am obtinut un mic ajutor social de la facultate pentru a-mi putea cumpara carti, dar as vrea sa stiu daca pot beneficia de vreun ajutor financiar/bursa ptr a-mi putea acoperi cheltuielile de camin. multumesc anticipat

Daniela / 15 Martie 2012 ora 13:32
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:31
 Din moment ce ai inceput deja masterul, presupun ca esti in semestrul al doilea (ultimul). Din pacate, acum este tarziu sa aplici pentru alte surse de finantare. Cel mai indicat este sa contactezi biroul de scolarizare pentru a verifica daca exista vreo posibilitate sa te califici pentru un alt tip de ajutor social din partea universitatii.

Buna ziua! Sunt an terminal in cadrul FACULTATII DE CIBERNETICÃ, STATISTICÃ ªI INFORMATICÃ ECONOMICÃ si as dori sa urmez un program de master in domeniu, la o facultate din UK, Olanda, tarile nordice (predare in limba engleza). O problema majora, finanțarea (familie monoparentala). Sunt interesata de facultatile in care se pot continua studiile si in ce conditii se acorda burse cat si ce in ce fel pot fi acoperite in proportie cat mai mare cheltuielile aferente perioadei de studiu. Multumesc.

Adina B / 15 Martie 2012 ora 13:28
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:31
 In general programele de Master in Marea Britanie sunt destul de costisitoare, insa in majoritatea tarilor nordice nu se aplica taxa de scolarizare pentru studentii UE, iar in Olanda taxa de scolarizare este in jur de 1700 de EUR/an. Cel mai bine ar fi sa discutati cu un consilier UNIVERSALIO sau EDMUNDO care ar putea sa va ajute cu o imagine mai detaliata asupra programelor academice disponibile in functie de domeniul ales de tine, eventualele burse oferite, informatiile cu privire la procedura de aplicatie si deadline-urile aferente pentru fiecare caz.

As vrea sa fac un Master in Spania,cum as putea obtine finantarea? In cazul in care as vrea sa studiez in tarile in care studiile sunt gratuite(Danemarca, Suedia, Norvegia) si de asemenea sa muncesc care sunt procedurile pe care trebuie sa le parcurg?Ce organizatie m-ar putea ajuta in acest sens?E-mailul meu este madalinaaus@hotmail.com.Multumesc anticipat.

UNGUREANU MADALINA / 15 Martie 2012 ora 13:22
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:31
 Universitatile de stat din Spania au taxe scolare relativ reduse pentru studentii din UE. In ceea ce priveste oportunitatile de finantare, acestea pot consta in burse universitare sau din surse externe pe care le poti accesa cu anumite conditii/criteria de eligibilitate, iar colegii de la UNIVERSALIO te pot ajuta pentru a iti maximiza sansele de admitere.
In majoritatea tarilor, exista anumite restrictii legale de munca si din aceasta cauza, va trebui sa obtii un permis de munca. Toate informatiile legate de aceste aspect le poti afla direct de la reprezentantii universitatilor la RIUF sau de la consilierii UNIVERSALIO si EDMUNDO.

Buna ziua,As vrea sa stiu daca exista posibilitatea obtinerii unor burse pentru studii in Danemarca(dtu), munchen(technical university of munich) sau barcelona(catalunya politehnica university). Mentionez ca masterul pe care il vreau este pe computer science. Cum as putea obtine mai multe informatii in acest sens? Va multumesc

Ruxandra / 15 Martie 2012 ora 13:20
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:32
 Pentru ca taxele de scolarizare in Danemarca sunt 0, aici nu sunt disponibile si burse. In cazul universitatii din Munchen, trebuie sa ai in vedere ca deadline-ul de depunere al aplicatiei este de 31 martie ! Atat pentru Germania cat si pentru Spania, fondurile de burse sunt relativ mici, avand in vedere ca taxele de scolarizare sunt reduse. Pentru mai multe informatii punctuale, poti discuta in cadrul RIUF cu consilierii UNIVERSALIO.

Pentru un master afara , in domeniul " Produse alimentare - Siguranta alimentara - ..." , imi puteti da vreo sugestie de finantare? Multumesc

Mihai Popescu / 15 Martie 2012 ora 13:18
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:32
 In functie de tara in care vei alege sa studiezi, taxele pentru master incep de la 0 EUR in tarile nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia). Exista spre exemplu universitati in Marea Britanie care ofera mastere in acest domeniu, aici taxele incepand de la 3500 lire/an. In functie de universitatea pe care o alegi, aceasta poate pune la dispozitie si burse, constituind de obicei intr-un discount din taxa de scolarizare. De asemenea, exista si burse sociale, calculate pe baza veniturilor parintilor tai sau burse integrale, ce acopera in integralitate costurile de scolarizare si trai. Acestea din urma sunt insa destil de putin si se acorda in urma unei selectii extrem de riguroase. Poti opta bineinteles si pentru finantare printr-un credit bancar pentru studii (exista banci care au astfel de pachete, finantare privata sau sa apelezi la diferite fundatii.

Daca aleg facultatea de medicina de la Malmo, ce sanse am sa lucrez mai departe in domeniu, in Suedia. Universitatea ma sustine?

Cristina / 15 Martie 2012 ora 13:05
Anna SKARPEKE Anna SKARPEKE 15 Martie 2012 ora 13:54
In Malmo nu oferim cursuri de medicina, pentru a vedea programele noastre te rog sa vizitezi www.malmouniversity.se.
Pentru a lucra in Suedia trebuie sa stii sa vorbesti destul de fluent suedeza.

Programele de Nursing sunt oferite doar in suedeza, nu si in engleza.


Cum as putea sa obtin finantare pentru a face un master la o universitate din Portugalia sau Spania?

Simona / 15 Martie 2012 ora 13:01
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:33
 In general, universitatile de stat din Portugalia si Spania nu au taxe de scolarizare foarte ridicate pentru studentii din Uniunea Europeana – insa acest lucru este particularizat in functie de universitate si programul la care doriti sa aplicati. Totodata, de acest lucru depind si bursele oferite de fiecare universitate in parte, fie ca sunt acestea sociale, de merit sau pentru cheltuielile de intretinere. De altfel, si procedura de aplicatie putin simplificata trebuie luata in calcul, fiind un mare avantaj. Va sfatuiesc sa luati legatura cu colegii mei de la UNIVERSALIO care va vor oferi informatii despre documentele necesare, pregatirea acestora, sursele de finantare disponibile si termenele limita de aplicare.

M-ar interesa un master in strainate in Telecomunicatii (in special Networking, Security, Application Development sau doar programming). As dori sa stiu: care sunt universitatile cele mai bune in acest domeniu din Europa?la care din aceste universitati pot beneficia de burse sau de studii gratuite? care sunt universitatile cu programe de cercetare in domeniul meu de interes?

Madalina / 15 Martie 2012 ora 12:56
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:22
Sunt cateva raspunsuri la intrebarea "Care sunt cele mai bune...":
- atentie la acreditarea pe care o au universitatile in tara in care functioneaza din partea autoritatilor guvernamentele
- in anumite cazuri exita acreditari oferite de industrie (alianta a celor mai mari companii din domeniul respectiv) - de vazut daca programele vizate au asa ceva
- universitatile care fac performanta de obicei au laboratoare / centre de cercetare construite in parteneriat cu marile companii din domeniu.
- exista topuri care ierarhizeaza universitatile in functie de diferite criterii. La nivel international conteaza mult topul QS, topul Shanghai si in multe tari exita topuri locale.

Recomandarea mea este sa luati in calcul si potrivirea intre interesele dumneavoastra si particularitatile fiecarei universitati (ce cursuri, ce profesori, ce experiente practice, unde sunt localizate, ce parteneriate internationale relevante pentru studenti ca dumneavoastra), nu doar pozitia intr-un top construit sintetic.

Te incurajez sa vii la RIUF ca sa afli mai multe si sa intri in legatura cu consilieri educationali care-ti pot oferi mai multe informatii relevante si-ti pot ghida alegerea.

Buna ziua! As dori sa stiu aproximativ cat timp dureaza pana la obtinerea unui permis de munca, in general, dar mai ales in Marea Britanie, Danemarca si Suedia. Am auzit tot felul de variante, ba 2 saptamani, ba 1-2 luni... Va multumesc!

Roxana / 15 Martie 2012 ora 12:45
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:06
Este relativ in functie de primaria orasului unde se aplica pentru acel permis. In general nu ar trebui sa dureze mai mult de 6 saptamani in nici una dintre aceste destinatii. Au fost cazuri in care studentii au reusit sa isi obtina permisul de munca si intr-o saptamana deoarece au venit mai devreme si nu erau aglomerate birourile municipalitatii.

Pentru invitata din Malmo. M-ar interesa costurile in primul rand, facilitatile, care este cea mai buna universitate din Suedia pe economie (au mai multe de renume). Care sunt plusurile si minusurile.

Marian Alexandru / 15 Martie 2012 ora 12:36
Anna SKARPEKE Anna SKARPEKE 15 Martie 2012 ora 13:01
Din pacate Malmo nu ofera studii in domeniul economiei, daca vrei sa aflii care sunt universitatile care au cursuri de economie viziteaza te rog site-ul http://www.studyinsweden.se/Course-search/.
Studentii romani nu trebuie sa plateasca taxe de studii in Suedia deorece studile sunt gratuite.

Cum sunt vazuti studentii romani la Malmo University?

Daniela / 15 Martie 2012 ora 12:33
Anna SKARPEKE Anna SKARPEKE 15 Martie 2012 ora 12:59
Nu am avut foarte multi studenti romanii la Malmo pana acum (suntem la inceputul recrutarii active in Romana) dar cei pe care ii avem acum sunt foarte constiintiosi, silitori si implicati.

Cum pot obtine o finantare pentru studii de master in economie;am obtinut BA la Kings College London;dar un internship?

gabriela lesner / 15 Martie 2012 ora 12:15
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:09
Pentru un internship ar trebui sa ceri ajutorul centrului de cariera de la universitate. Sau poti sa iei legatura cu colegii mei de la REVIRO care faciliteaza contactul intre tinerii romani absolventi de studii in strainatate si companiile din Romania interesate sa lucreze cu ei.

Buna ziua, fiul meu termina anul acesta clasa a 12-a si ar dori sa urmeze cursuri de gastronomie/arta culinara. As dori sa stiu daca ar fi posibila o finantare pentru acest domeniu, in Anglia sau Elvetia si daca nu e tarziu pentru a incepe demersurile in acest sens, pentru anul 2012-2013?

LUMINITA TODERAS / 15 Martie 2012 ora 12:06
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:33
 In Anglia termenul de trimitere al aplicatiilor pentru anul universitar 2012-2013 este 15 Ianuarie 2012. Cu toate acestea, unele universitati inca mai accepta aplicatii, in limita locurilor disponibile. Studiile universitare in Marea Britanie pot fi finantate prin Student Loan sau Tuition Fee Loan, un imprumut oferit de Guvernul Marii Britanii, pentru care fiul dvs ar trebui sa aplice dupa ce aplica la programele academice alese de el. In ceea ce priveste Elvetia, taxele de scolarizare sunt in general mult mai mari, iar sursele de finantare sunt mai putine, insa pentru mai multe detalii ar trebui sa luati legatura cu unul din consilierii EDMUNDO sau UNIVERSALIO.

Ma intereseaza o bursa pentru studierea in strainatate a Medicinii Traditionale Chineze. Sunt medic generalist cu drept de practica in RO, domiciliul stabil in RO. In iunie finalizez cursurile pentru diploma in acupunctura in Austria. Multumesc

Mihai / 15 Martie 2012 ora 11:57
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:34
 In cazul in care doriti sa va continuati studiile in Austria sau in Germania, puteti gasi informatii cu privire la burse de studiu si cercetare pe site-ul http://www.daad.de/deutschland/foerderung/stipendiendatenbank/00462.en.html. Pentru a afla informatii mai precise va invit sa luati legatura direct cu colegii mei de la EDMUNDO sau UNIVERSALIO, care va pot ajuta sa cautati un program de studiu in domeniul dumneavoastra de interes, precum si surse finantare.

Se poate obtine finantare pentru a urma o scoala de piloti la Praga ? In ce conditii si de la cine ?b

Danut Manoila / 15 Martie 2012 ora 11:52
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:35
 Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare este nevoie de o cautare personalizata de surse de finantare.

Buna ziua. Fiul meu termina clasa a XII a anul acesta la Colegiul National Andrei Saguna din Brasov. A aplicat pentru studii de licenta pe domeniul "Fizica" in Scotia. Pana la aceasta data este acceptat la doua universitati (Glasgow si Aberdeen). Doresc sa stiu daca pentru asemenea situatii exista posibilitatea acordarii unei burse sau o alta forma de finantare. Ce trebuie facut pentru a obtine o sursa de finantare ?

MIU DUMITRU / 15 Martie 2012 ora 11:51
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:35
 In cazul fiului dumneavoastra se poate aplica la o bursa de studiu oferita de Students Award Agency for Scotland (http://www.saas.gov.uk/). Pentru a avea cat mai multe sanse de a primi bursa, indicat este sa aplice cat mai curand, chiar daca nu are toate ofertele sau rezulatele de la Bac. Fiind bursa, banii primiti nu se ramburseaza catre Award Agency, insa aplicatia trebuie facuta la inceputul fiecarui an academic. Pentru mai multe informatii ii puteti contacta pe colegii mei de la UNIVERSALIO.

Buna ziua! Am obtinut o bursa Erasmus pentru 1 an la Paris - Universite Paris IX Dauphine. Din pacate, finantarea oferita de catre Erasmus nu acopera integral costurile de trai din Paris (care sunt relativ scumpe) si nu imi pot permite sa vin cu finantare proprie. M-am interesat si la Guvernul Francez si aparent, bursele guvernamentale nu sunt compatibile cu cele Erasmus. Exista vreun program/fond la care pot sa aplic (prin concurs de dosar eventual) si care ar putea sa imi asigure o sursa de finantare in plus? Va multumesc frumos.

Mihai / 15 Martie 2012 ora 11:50
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 14:01
Cei mai in masura sa raspunda cazului dumneavoastra particular sunt cei de la Campus France - agentia guvernamentala franceza ce reprezinta si promoveaza universitatile franceze. Va puteti intalni cu ei la RIUF.

Am fost admisa la Universitatea din York si Glasgow University, domeniul "Biostiinte" finalitate genetica. Cred ca voi alege Glasgow University unde studiile sunt gratuite, dar pentru acoperirea costurilor de subzistenta ce pot face acum. Concret pot aplica pentru o bursa, la ce suma se ridica si alte amanunte pe care mi le-ati putea furniza.Canv voi ajunge acolo bineinteles voi incerca si varianta de a gasi un job. La York , trebuie platite studiile, dar acolo ce bursa as putea obtine? Provin dintr-o familie monoparentala ( parinti divortati), cu venituri sub salariul minim pe economie. Puteti sa-mi indicati alte posibilitati de informare?

Eli / 15 Martie 2012 ora 11:49
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:36
 Din mesajul dumneavoastra nu imi dau seama la ce nivel de studii ati aplicat: licenta sau master? Posibilitatile de finantare difera in functie de program si nivel de studii. La nivel de licenta puteti obtine un grant care sa acopere taxele de scolarizare in intregime inclusiv pentru York University.

Termin anul acesta facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene la Facultatea de Istorie din Bucuresti si as dori sa urmez un program de master de doi ani in domeniu, la o facultate din Germania sau din tarile nordice.Ce fel de mobilitati asigura acoperirea in procent de 100% a cheltuielilor aferente studiilor: taxa de scolarizare - daca e cazul,precum si cazare, deplasare,etc. ? Multumesc.

MIHAELA / 15 Martie 2012 ora 11:45
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:56
Pe destinatiile care va intereseaza taxa de scolarizare este zero (tarile nordice si unele landuri din Germania) sau scazuta (alte landuri). Ptr cazare, masa, deplasari etc puteti sa luati in calcul Erasmus Mundus dar nu pentru toata durata studiilor, ci doar pentru o fractiune din acestea.

Am terminat in anul 2011 , in Anglia, o facultate cu specific multimedia montaj film si lucrez in cadrul unei televiziuni. Cunosc foarte bine engleza si franceza. Exista burse in UE, pentru master in domeniul in care m-am specializat sau f apropiat acestuia ?

doina / 15 Martie 2012 ora 11:41
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:51
Burse totale ptr programe de master sunt accesibile in Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia si unele Landuri din Germania. Burse partiale (dar generoase) sunt posibile in Franta, Belgia, Spania, Italia, Portugalia, Olanda, Germania. In aceste destinatii bursele sunt de obicei sub forma subventionarii costurilor de scolarizare. Pentru a afla exact ce programe din domeniul multimedia / montaj film vi se potrivesc dumneavoastra e nevoie de o analiza individuala si colegii mei de la UNIVERSALIO va pot ajuta cu asta.

sunt in clasa a X a la un liceu de muzica din Romania, sectia pian. Fac pian de 10 ani am concursuri nationale si internationale castigate.  as dori ca si conservatorul sa-l fac intr-o tara straina, dar nu prea am bani. Ceva detalii despre un conservator in Germania, Franta ,Marea Britanie, eu nu stiu exact care ar fii mai bun si un sistem de finantare.

Mihut Alexandra / 15 Martie 2012 ora 11:38
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:37
 In primul rand trebuie sa luati in considerare limba straina in care va doriti sa studiati, deoarece in Franta sau Germania trebuie sa aveti un nivel bun de competenta lingvistica in limbile respective. In Marea Britanie costurile de scolarizare sunt foarte ridicate in comparatie cu alte tari europene, insa ofera un program de finantare foarte avantajos pentru cei cu venituri mici. 

Buna ziua, Eu am fost acceptat la Universitatea Kingston din Londra la un master de Marketing si Publicitate . As dori sa stiu va rog frumos ce surse de finantare exista pentru acest tip de master. Va multumesc

Dumitru Aurel / 15 Martie 2012 ora 11:38
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 27 Martie 2012 ora 13:38
 Universitatea Kingston ofera burse de pana la 3000 £ pentru un an de scolarizare la nivel de master, indiferent de domeniu. Pentru a afla daca sunteti eligibil va sfatuiesc sa verificati informatiile de pe site-ul universitatii.

Buna ziua, m-ar interesa sa fac un master in managmenet, 1.ce universitati au deadline de aplicare mai-iulie? 2. pentru a primi finantare, mai inatai trebuie sa fii acceptat de universitate? sau poti sa aplici pentru burse cand aplici si pentru master? Va multumesc

Victoria / 15 Martie 2012 ora 11:34
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:42
1. In ce tara?

2. E o conditie obligatoriu. Practicile de aplicare difera de la universitate la alta:
- in anumite cazuri aplicatia ta este luata in calcul automat in evaluarile ptr acordari de burse
- in alte cazuri trebuie sa faci o aplicatie distincta dar in acelasi timp cu cea pentru universitate
- in alte cazuri necesita o aplicatie cu totul separata (format, timp) de cea pentru universitate

La RIUF am pregatit pentru vizitatori in acest an un Admission Info Point unde consilieri cu experienta proprie la studii in strainatate va pot oferi informatii, raspunsuri la intrebari de acest tip si orientare in procesul decizional.

As dori sa urmez un program doctoral in domeniul sanatatii mintale, preferabil la o universitate de prestigiu din UK,deoarece am media mare la master cred ca as puea obtine un loc bugetat si la doctorat, insa mai putin in acest domeniu. Presupun ca exista clinici interesate care ar putea sponsoriza partial acest studiu. Insa nu am date concrete, sper sa le obtin de la dvs. Multumesc

tudorean mioara / 15 Martie 2012 ora 11:33
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:36
Va incurajez sa veniti la Romanian International University Fair sa vorbiti direct cu reprezentanti ai unor universitati din UK. Admiterea la doctorat si conditile financiare difera de la o institutie la alta (nu sunt standardizate ca la studiile de licenta sau master) si pot sa evolueze de la un la altul destul de mult.

Cum as putea studia la un LICEU din strainatate daca nu detin mari resurse financiare?

Cristian Vieriu / 15 Martie 2012 ora 11:33
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:31
Nu am cunostinte despre niciun program de burse pentru studii la nivel de liceu. In principiu, daca reusiti sa va mutati rezidenta in tara vizata, costul de scolarizare la liceele publice va fi suportat de stat. Ramane insa necesitatea unei solutii pentru costurile de viata.

Buna ziua! Am fost admisa la London School of Economics and Political Science pentru un Master in drept. Imi puteti spune ce burse sunt disponibile pentru studiul in cadrul programelor de master din Anglia? Taxa de scolarizare as putea sa o sustin cu ajutorul parintilor mei, dar cazarea acolo, chiar si in camin, se ridica la aceeasi valoare ca si taxa de scolarizare (12 000 lire). Aici ar putea apara dificultati. Va multumesc,

Cristina Iacobescu / 15 Martie 2012 ora 11:33
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:29
Din pacate in aceasta primavara s-a inchis singurul program de burse din Romania care sustinea temeinic studentii admisi la master la universitati prestigioase. In acest moment va pot indruma spre oferta de creditare pentru programe de master de la BRD.

Cristina Iacobescu Cristina Iacobescu 15 Martie 2012 ora 14:03
Citisem si eu despre faptul ca s-a inchis acest program de burse. Este pacat, deoarece sunt multi studenti foarte buni, care pleaca din Romania la universitati de prestigiu - in Anglia si America- si trebuie sa se bazeze doar pe propriile venituri, cele ale parintilor, credite, sau bursele facultatilor de acolo care se obtin extrem de greu. Daca acesti studenti nu sunt apreciati si ajutati de statul roman, atunci cine? Va multumesc pentru raspuns.

Am fost admisa la universitatile din Aberdeen si Hull. Stiu ca pentru taxele de scolarizare se poate obtine un imprumut. Intrebarea mea este: pentru celelalte costuri se poate obtine finantare? Si o alta intrebare: pentru ce burse pot aplica studentii romani la Universitatea din Aberdeen?

Boanta Mariana / 15 Martie 2012 ora 11:29
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:12
Pentru Aberdeen nu exista taxe de scolarizare la nivel Undergraduate. De altfel aceasta politica este aplicata tuturor universitatilor din Scotia.
La nivel de Master nu exista imprumut.
Va intereseaza burse pentru nivel UG sau PG?
UG:
http://www.abdn.ac.uk/funding/details.php?funding_id=118
http://www.abdn.ac.uk/funding/details.php?funding_id=109
http://www.abdn.ac.uk/funding/details.php?funding_id=96

Daca deja sunt studenta de 1 an si jumatate (adica mai am 2 luni si jumatate si termine ceea ce la noi inseamna anul 2) la o facultate din alta tara cum as putea obtine o bursa. As fi profund recunoscatoare daca as primi un raspuns din partea dumneavoastra. Multumesc.

roxana ispas / 15 Martie 2012 ora 11:29
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:03
Pentru a putea raspunde la intrebari de tipul asta ar trebui sa stim cel putin tara in care studiati, domeniul, universitatea.

Ce master in domeniul capital markets recomandati? Ma intereseaza unul pe care sa-l pot face in paralel cu jobul (cursuri in w/e), pret, durata, modalitati de finantare

Nicoleta / 15 Martie 2012 ora 11:28
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:00
Ca sa va pot ajuta cu o recomandare pentru un program academic ar trebui definite mai intai cateva elemente esentiale (limba de studiu, tara dorita, experienta profesionala / academica de pana acum, planurile de cariera samd). Colegii mei de la EDMUNDO si UNIVERSALIO pot sa va ajute cu selectii si recomandari riguroase odata ce sunt stabiliti acesti parametri.

Cum as putea obtine o bursa /finantare pt a urma cursurile faimoasei scoli d gastronomie cordon bleu din anglia sau paris,tinand cont ca nu este un domeniu clasic pt care se ofera burse sau sustinere.majoritatea sustnatorilor ofera suport pt studii universitare academice si nu gastronomice.merci

Brandusa Babenco / 15 Martie 2012 ora 11:26
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 12:52
Va rog sa urmariti raspunsul anterior la o intrebare similara.

Buna ziua, as dori sa stiu daca ar fi posibila o finantare pentru o scoala de bucatari mai exact Le Cordon Bleu din Madrid din cadrul universitatii Francisco de Vitoria-Madrid Artes Culinares, cursurile sunt destul de scumpe, pentru le grand diplome aproximativ 30.0000 eur iar pentru diploma de baza aprozimativ 20.0000 euro.Multumesc

Amza Nicolae / 15 Martie 2012 ora 11:23
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 12:50
In general pentru programele de tip professional degrees nu prea exista programe de burse. Acolo unde se ofera burse in general sunt urmarite obiective de tip crestere a participarii tinerilor in segmentul tertiar, mai ales la nivel de licenta si ocazional la nivel de master. Nu e cazul pentru o scoala de bucatari. In astfel de cazuri, conceptia generala a finantatorilor pasibili sa ofere burse e ca resursele financiare necesare pentru professional degrees trebuie asigurate din contexte profesionale: sprijiniti candidati de angajatori; finantari personale din economii acumulate lucrand in profesia respectiva, credite special gandite pentru a plati programele respective, castiguri aditionale din munca in cadrul institutiilor de formare (de bucatarie, hotel etc).

Ce fel de burse se acorda pentru studiile în Suedia (Malmo), în special legate de marketing online ?

Vlad / 15 Martie 2012 ora 11:18
Anna SKARPEKE Anna SKARPEKE 15 Martie 2012 ora 13:26
Cat timp studentii romani nu trebuie sa plateasca taxe, noi nu oferim niciun tip de burse pentru ei (deobicei bursele noastre constau in reducerea taxelor universitare).
Din pacate noi nu oferim cursuri de marketing online aici la Malmo. Pentru a vedea ofertele noastre te rog sa vizitezi: www.malmouniversity.se.

Sunt in dialog cu facultatea la care doresc sa aplic, am toate actele necesare, singura problema sunt finantele. Ce optiuni am? Ce burse exista? Programul in care doresc sa intru este oferit de Scuola Politecnica di Design, Milano, este un program de doi ani, iar in ce priveste costurile in primul an taxa este de 8900 de euro si in cel de-al doilea an de 14000 euro. As dori sa aplic pentru finantarea studiilor, doar a taxei de scolarizare, costurile de cazare, etc. fiind suportate de mine. Va multumesc

Miruna Gaman / 15 Martie 2012 ora 11:17
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 12:45
Daca e vorba de un program de master, exista optiunea unui credit pentru studii de pana la 40.000 RON oferit de BRD.
Altfel, nu sunt foarte multe burse pentru programe de design, in afara de cele oferite de universitate.

Bună ziua! M-ar interesa sa studiez in Polonia. Stiu engleza- suficient de bine incat sa studiez in limba engleza, franceza (nu foarte bine), poloneza (nivel intermediar). Termin masteratul anul acesta (in iulie am sustinerea lucrarii de disertatie) si m-ar interesa un doctorat in domeniul economic. As putea sa obtin ceva finantare, bursa sau orice sprijin financiar?

Alina / 15 Martie 2012 ora 11:17
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 13:00
Sunt destul de multe universitati care ofera sprijin financiar de tip bursa + job part-time (teaching assistant) pentru doctoranzi. In acest an la RIUF nu participa universitati poloneze, dar pentru mai multe detalii despre optiunile dumneavoastra v-ar putea ajuta colegii mei de la Universalio (www.universalio.ro).

as vrea sa studiez in strainatate, cursurile sunt gratuite, cum as putea obtine un serviciu part-time sau finantare?

STOENESCU ANDREI / 15 Martie 2012 ora 11:14
Anna SKARPEKE Anna SKARPEKE 15 Martie 2012 ora 12:41
Cetatenii romani nu trebuie sa plateasca taxele institutilor din Suedia. Cu toate astea trebuie sa iti poti acoperi costurile de cazare si cheltuielile lunare care sunt de aproximativ 3200 RON pe luna. Poti lucra in afara programului de studiu dar poate fi dificil sa iti gasesti repede un loc de munca. Cum nu te poti baza cu certitudine 100% pe un loc de munca ar trebui sa ai o solutie alternativa / bani indeajuns pentru a te intretine inainte sa vii la studii.

Buna ziua, Pentru a studia un semestru in alta tara, in cazul studiilor doctorale (pentru persoane care sunt in prezent inscrise la doctorat in universitati din Romania), ce tip de program respectiv sursa de finantare sunt recomandate? Ce fel de mobilitati asigura acoperirea in procent de 100% a cheltuielilor aferente studiilor? Multumesc.

Luciana / 15 Martie 2012 ora 09:39
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 12:34
Studiile de doctorat au structuri diferite de la o universitate la alta, nu sunt atat de standardizate precum cele de licenta sau de master. Pentru mobilitati de un semestru optiunile depind de acordurile bilaterale pe care le-a stabilit universitatea la care sunteti inscrisa la doctorat.

Ma intereseaza sa aflu daca la RIUF as putea gasi programe de formare in domeniul psihologiei. Nu ma refer la master, nici la doctorat, ci formare. Multumesc

Nomi / 14 Martie 2012 ora 23:42
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 12:31
Daca prin formare intelegeti programe de licenta (imediat dupa liceu) atunci raspunsul este "Da, puteti sa gasiti".

In ce tari din Uniunea Europeana, masterul este subventionat de stat?

aurel / 14 Martie 2012 ora 17:09
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 12:35
total: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia si unele Landuri din Germania
foarte mult: Franta (500 EUR/an), Belgia, Spania, Italia, Portugalia, Olanda, Germania

Cum as putea studia la o facultate din strainatate daca nu detin mari resurse financiare? As dori sa aflu cum pot obtine o bursa sau ce trebuie sa fac pentru a beneficia de alte surse de finantare.

Alexandra / 14 Martie 2012 ora 17:06
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 15 Martie 2012 ora 12:29
Costurile de scolarizare sunt zero / gratuite in Danemarca, Suedia, Norvegia; cateva sute de eur in Franta si Germania; finantabile prin imprumut guvernamental in Marea Britanie si Olanda.
Costurile de trai sunt acoperite in general din resurse proprii (familie) si munca part-time. Cu 20 de ore pe saptamana (maxim legal) poti sa acoperi peste 75% - 80% din costurile lunare.


Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile