Administratorii de fonduri iau in piept volatilitatea bursei. Cum si-au protejat clientii?


Chiar daca ultimele zile au fost mai linistite pe pietele financiare din intreaga lume, riscurile predomina in continuare si volatilitatile extreme se pot relua oricand. Administratorii de fonduri consultati de wall-street.ro spun ca au resimtit din plin tensiunea, poate chiar ca o intoarcere in toamna anului 2008, dar isi pastreaza optimismul si spera ca investitiile in actiuni se vor dovedi profitabile in curand.

3 Cum vedeti evolutia Bursei pana la finalul anului?

Radu Hanga director general, BT Asset Management
Evolutia bursei locale va fi determinata in mare parte de contextul international, unde daca vom avea o solutie la criza datoriilor suverane in Europa am putea vedea cresteri notabile.

Actiunile sunt evaluate acum cu mult sub media ultimilor 10 ani in ceea ce priveste raportul dintre pretul actiunii si veniturile estimate pentru urmatoarele 12 luni.

Pentru indicele pan-european FTSEurofirst 300 acest indicator are valoarea 9 fata de media istorica de 13.3. In acest moment in piete se observa o confruntare intre valoare si risc, iar aceasta confruntare este principala cauza a volatilitatii din piata.

In Romania am avut iesirea din recesiune in T1 si vom avea probabil o accelerare a economiei in a doua parte a anului si in 2012, fapt ce va determina o crestere a consumului si implicit o crestere a veniturilor companiilor.

Aceste profituri in crestere ar trebui sa limiteze scaderea cauzata de tensiunile internationale si sa aduca o evolutie mai buna in Romania decat in tarile dezvoltate.

Incetinirea ritmului de crestere din industrie ar putea limita cresterea la bursa a acestori titluri, in timp ce sectorul bancar ar putea profita de pe urma cresterii consumului intern, in paralel cu o previzibila reducere a nivelului creditelor neperformante si implicit a provizioanelor.
Razvan Rusu director de investitii, Certinvest
Cred ca trebuie sa fim precauti in continuare, exista riscuri mari in piata, iar evolutia cotatiilor este foarte dependenta de ce fac sau nu fac autoritatile in perioada urmatoare. Bursa de la Bucuresti va urma trendul global al pietelor financiare.
Dragos Manolescu portofolio manager, OTP Asset Management
In momentul de fata, consideram ca multi emitenti listati sunt fundamental subevaluati, insa nu se mai tranzactioneaza pe „fundamental” de ceva timp.

Stirile care domina si influenteaza miscarea pietelor internationale si implicit evolutia bursei de la Bucuresti sunt cele macro.

Gasirea unor raspunsuri pe placul investitorilor, la problema datoriilor suverane, poate readuce optimismul in pietele de capital, pana la finalul anului.
preview intrebare
1
2
3
4
Setari Cookie-uri