Q&A: Cum vad administratorii de pensii scaderea randamentelor din investitii?


Randamentele investitionale ale fondurilor de pensii (Pilonul II) au scazut constant in ultimul an. De exemplu, rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor pentru ultimele 24 de luni a ajuns la 10,6%, in scadere cu 5 puncte procentuale, comparativ cu nivelul din august anul trecut (15,6%). Vor reveni ratele inalte de randament?

Citeste estimarile specialistilor consultati de wall-street.ro privind dinamica acestei industrii.

5 Ce asteptari trebuie sa aiba participantii in ceea ce priveste nivelul rezultatelor viitoare ale fondurilor de pensii? Se vor mentine rate inalte de randament?

Marius Popescu CEO, ING Pensii
Dupa cum stiti, administratorii de fonduri de pensii nu au voie prin lege sa faca previziuni legate de cuantumul pensiei viitoare sau estimari privind nivelul randamentelor pana la definitivarea legii de plata. Insa dincolo de acest disclaimer este previzibil ca performantele se vor mentine real-pozitive pe termen mediu si lung, iar fondurile de pensii vor evolua in ton cu economia si pietele financiare. Experienta de mai multe decenii a fondurilor de pensii din statele dezvoltate sustine aceasta perspectiva, a unor performante solid pozitive pe termen lung.
Mihai Popescu CEO, Aviva Romania
Participantii se bucura de siguranta unui sistem atent reglementat si supravegheat precum si de avantajele competitiei intre administratori cu expertiza. Este firesc ca asteptarile lor sa fie centrate pe un raport echilibrat intre siguranta si randament, lucru pe care toti jucatorii de pe piata urmaresc sa il ofere.
Iulius Postolache CIO, Allianz-Tiriac Pensii Private
Notiunea de rate inalte sau medii de randament este una subiectiva pentru ca in formularea intrebarii Dumneavoastra uitati sa definiti care este referinta. Sunt convins ca si in perioada ce urmeaza fondurile de pensii vor oferi participantilor randamente superioare celor pe care marea majoritate a investitorilor individuali le-ar putea obtine daca ar respecta acelasi mandat investitional. Acest fenomen este posibil in special datorita unei bune diversificari a portofoliului, administrarii atente a riscului, puterii de negociere avute in raport cu contrapartidele.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
Setari Cookie-uri