Q&A: Cum vad administratorii de pensii scaderea randamentelor din investitii?


Randamentele investitionale ale fondurilor de pensii (Pilonul II) au scazut constant in ultimul an. De exemplu, rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor pentru ultimele 24 de luni a ajuns la 10,6%, in scadere cu 5 puncte procentuale, comparativ cu nivelul din august anul trecut (15,6%). Vor reveni ratele inalte de randament?

Citeste estimarile specialistilor consultati de wall-street.ro privind dinamica acestei industrii.

7 Intr-un top al prioritatilor absolute pentru sistemul de pensii din Romania, ce anume considerati din punctul Dvs. de vedere ca este imperios pentru urmatorii ani?

Marius Popescu CEO, ING Pensii
Lipsa de sustenabilitate a sistemului public de pensii din Romania, atat in prezent, cat mai ales pe viitor, si dificultatile evidente dovedite in ultimii ani in asigurarea unui nivel decent de trai la pensionare, impun ca absolut necesara continuarea reformelor si ajustarilor, in functie de fundamentele economico-bugetare si ale unei corectitudini sociale.

In ceea ce priveste Pilonul II de pensii, pe lista prioritatilor as enumera, in primul rand, necesitatea cresterii contributiilor realizate in sistem (in conditiile in care acestea sunt inca extrem de reduse prin comparatie cu cele practicate in alte state europene) si finalizarea proiectului primei legi de plata a pensiilor private, care sa inchida cercul legislatiei primare si sa sporeasca increderea in sistem.
Mihai Popescu CEO, Aviva Romania
Pastrarea calendarului de crestere a contributiei la Pilonul 2 cu impact in contul participantilor.
Iulius Postolache CIO, Allianz-Tiriac Pensii Private
Consider ca este necesara intelegerea de catre populatie a rolului extrem de important pe care il are sistemul de pensii private pe termen lung in asigurarea sustenabila a unui venit decent dupa momentul pensionarii. Pentru aceasta este nevoie in primul rand de o buna intelegere a fenomenelor demografice cu care se confrunta societatea moderna si a unor notiuni de baza privind economisirea pe termen lung.

Tot o prioritate, cumva derivata din cea de mai sus, o reprezinta si pastrarea unei anumite consecvente politice sau legislative cu privire la cadrul de functionare al sistemului de pensii. Anumite modificari din mers ale parametrilor stabiliti initial pot duce la dezechilibre in existenta unui sistem ce a fost proiectat sa functioneze pe termen lung.

Odata cu dezvoltarea si maturizarea sistemului de pensii private, devine in egala masura importanta dezvoltarea si modul de reglementare al pietelor financiare in care activele acestora sunt investite. Dupa cum am amintit anterior, avem nevoie de o buna diversificare a emitentilor si a instrumentelor financiare in care investim si de o crestere a lichiditatii pietelor financiare locale.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
Setari Cookie-uri