Dialog cu ONG-uri ecologiste: Responsabilitatea companiilor fata de mediu


Care sunt motivele pentru care tot mai multe companii din Romania vor sa fie percepute ca responsabile fata de mediu? Exista beneficii concrete pe care le obtin companiile ca urmare a unei astfel de perceptii? Acestea sunt doar cateva intrebari la care au raspuns 5 reprezentanti ai unor ONG-urile de mediu, intr-un proiect sustinut de www.responsabilitatesociala.ro, un program care isi propune sa convinga companiile romanesti sa investeasca in dezvoltarea societatii si a comunitatilor in care functioneaza.

5 Ce fac la ora actuala ONG-urile de mediu pentru a determina companiile sa aiba un angajament autentic fata de mediu? (puteti sa va referiti in special la organizatia dumneavoastra)

Dragos Bucurenci Director, Asociatia MaiMultVerde
Exista, cred eu, doua tipuri de ONG-uri de mediu: cele care isi asuma rolul de caini de paza ai statului si ai mediului de afaceri (watchdogs) si cele care incearca sa suplineasca munca statului si a mediului de afaceri acolo unde acestora le lipsesc expertiza sau motivatia (action, not protest). MaiMultVerde se numara intre acestea din urma.

Treaba noastra este sa umplem golurile care exista intre cetateanul ingrijorat, compania responsabila si autoritatea de mediu. Am fost si suntem integral finantati de mediul privat, dar suntem selectivi cu finantatorii nostri si le comunicam asta ferm de la bun inceput. Toate parteneriatele noastre trebuie avizate de un Board autonom, care functioneaza independent de Consiliul Director. In plus, le cerem companiilor care ne finanteaza sa respecte o proportie rezonabila de 1 la 3 intre bugetul de comunicare si bugetul total al proiectului. In felul acesta, ne asiguram ca interesul principal al companiei este sa rezolve o problema de mediu, nu o problema de imagine.
Dana Caratas Coordonator, WWF Romania
WWF colaboreaza cu acele companii care se angajeaza in parteneriate pe termen lung, ale caror obiective finale sunt reducerea impactului asupra mediului si refacerea zonelor naturale afectate de operatiunile specifice companiilor respective. Evaluarea indeplinirii acestor obiective se face de catre specialisti din cadrul WWF, ai companiilor sau de auditori independenti. Proiectele derulate acopera o gama larga de la proiecte tehnice (de reconstructie ecologica), pana la proiecte de educatie adresate propriilor angajati, publicurilor companiei, proiecte care sa aduca beneficii pentru mediu si pentru comunitatile de interes pentru organizatie si pentru compania partenera.

WWF a lansat de putin timp proiectul Corporate Club, adresat companiilor care actioneaza in Romania, si care isi propune sa aduca la aceeasi masa reprezentanti ai unor companii din diverse domenii de activitate. Obiectivul principal este sa se identifice problemele de mediu specifice fiecarui domeniu de activitate si acele solutii prin care companiile isi pot reduce impactul asupra mediului.
Radu Mititean Director Executiv, Clubul de Cicloturism Napoca
Noi consideram ca fiecare trebuie "sa isi vada de ale sale" respectand rolul social definit prin lege. Astfel, pe de o parte, institutiile publice, sindicatele, partidele, ONG-urile si cultele trebuie sa evite a fi actori in sfera economica, iar pe de alta parte operatorii economici trebuie sa se ocupe de activitati economice / comerciale, respectand normele legale si morale, fara a urmari alte obiective.

Consideram inoportun ca firmele sa se preocupe (atat declarativ, cat si real) de problemele sociale, culturale, de mediu etc. Scopul unei firme este obtinerea de profit, orice activitate care vizeaza altceva este nu doar necredibila si inacceptabila moral, ci in Romania si ilegala. Prin urmare CSR-ul nu trebuie vazut decat ca o forma mai atenuata si benefica social de publicitate.
Petruta Moisi Presedinte, Centrul de Consultanta Ecologica Galati
Multe ONG-uri deruleaza proiecte, chiar in parteneriat cu agenti economici (desi isi asuma un risc) mai mult pe ideea determinarii companiei sa initieze o certificare ISO, sau sa intre intr-un proces EMAS ( Environmental Magement Auditing Scheme).

Cu referire stricta la Centrul de Educatie Ecologica Galati, mentionam proiectul (multinational-5 tari) "PASDEL" finantat prin programul Leonardo da Vinci si co-finantat de Ministerul Mediului si Ministerul Afacerilor Externe din Luxemburg. Proiectul a elaborat un modul de curs pentru instruire/invatare la distanta (E-Learning) pe subiectul "dezvoltare durabila", in care CRS acopera un capitol intreg. De vazut site-ul nostru dedicat proiectului: http://pasdel.home.pl/ro.
Liviu Mihaiu Presedinte, Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Dincolo de activitatea de lobby / popularizare / presiune a Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta", noi am initiat alaturi de Arboevents si Panorama chiar un format TV in serial, in care mai multi CEO sunt inclusi intr-un program de responsabilitate corporatista. Mai mult nu pot sa va dezvalui la aceasta ora.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
Setari Cookie-uri