Dialog cu ONG-uri ecologiste: Responsabilitatea companiilor fata de mediu


Care sunt motivele pentru care tot mai multe companii din Romania vor sa fie percepute ca responsabile fata de mediu? Exista beneficii concrete pe care le obtin companiile ca urmare a unei astfel de perceptii? Acestea sunt doar cateva intrebari la care au raspuns 5 reprezentanti ai unor ONG-urile de mediu, intr-un proiect sustinut de www.responsabilitatesociala.ro, un program care isi propune sa convinga companiile romanesti sa investeasca in dezvoltarea societatii si a comunitatilor in care functioneaza.

6 In ce masura dumneavoastra sau alte ONG-uri de mediu sunteti consultati de companiile care vor sa fie recunoscute ca responsabile fata de mediu? Cum ar trebui sa se desfasoare lucrurile in mod normal, in aceasta privinta?

Dragos Bucurenci Director, Asociatia MaiMultVerde
Cred ca se poate vorbi de "normalitate" atata vreme cat exista dialog si atata vreme cat acest dialog este unul eficient. La ora actuala, avem inca de-a face cu niste diferente culturale majore intre mediul de afaceri si societatea civila, diferente care transforma de cele mai multe ori dialogul intr-o suita de monologuri dizarmonice. Abia cand ONG-urile si companiile ajung sa lucreze impreuna, ele se rodeaza si ajung dupa o vreme sa comunice pe aceeasi frecventa.

Eu unul m-as bucura ca mediul de afaceri sa ramana o zona a eficientei, inclusiv in comunicare, si sa nu preia meteahna "consultarilor cu ONG-urile" din zona autoritatilor. Pe scurt, as prefera sa ne consultam mai putin si sa colaboram mai mult.
Dana Caratas Coordonator, WWF Romania
Majoritatea companiilor cu care am interactionat pana acum vad responsabilitatea fata de mediu prin prisma derularii unor proiecte punctuale, pe termen scurt, cu beneficii mai ales de imagine sau PR. Nu respingem implicarea in astfel de proiecte, insa doar in cazul in care fac parte dintr-o strategie mai ampla de CSR, acest gen de proiecte fiind, intr-adevar, un bun instrument de comunicare.

De regula, propunem companiilor o colaborare complexa, care sa vizeze in primul rand evaluarea propriului comportament fata de mediu, analizarea solutiilor pe care le propunem pentru corectarea si imbunatatirea acestui comportament.

Exista insa companii cu care colaboram si in Romania, si la nivel international, care ne consulta in probleme care tin de protectia mediului si impreuna cu care am identificat si aplicat cele mai bune solutii pentru corectarea problemelor respective.

Companiile care vin pentru prima data in contact cu noi mai ales la nivel national ne solicita colaborarea in proiecte mici, pe termen scurt. In intalnirile pe care le avem expunem reprezentantilor companiilor viziunea noastra referitor la colaborarea cu mediul de afaceri, la ce inseamna din punctul nostru de vedere o companie responsabila fata de mediu si la modul in care ne dorim sa colaboram. Lucrurile nu se desfasoara tot timpul cu usurinta, in primul rand datorita oamenilor din companii care se ocupa cu astfel de proiecte si care au o viziune mai ales "PR-istica" in ceea ce priveste responsabilitatea companiei fata de mediu.
Radu Mititean Director Executiv, Clubul de Cicloturism Napoca
Noi nu am fost consultati pana acum de vreo companie pe asemenea teme. Poate si pentru ca suntem un ONG militant, nu unul de servicii. Nu cunoastem alte ONG de mediu care sa fi fost consultate, dar probabil ca exista.

Normal ar fi ca, daca o companie doreste recunoastere publica din partea unui ONG ca firma "responsabila fata de mediu", sa permita acelui ONG, daca acesta este interesat de a emite o opinie publica in acest sens, sa se informeze corespunzator si sa dea o opinie bazata pe argumente obiective. Si sa nu se "cumpere" direct sau indirect, ex. prin sponsorizari sau alte asemenea, opinii favorabile, cum au incercat sau incearca (uneori pare-se cu succes) diverse firme.

Organizatia noastra nu considera ca este oportun ca ONG-urile militante de mediu sa se implice in acest tip de activitati. Asemenea "rating"-uri si recunoasteri pot fi eventual de interes pentru ONG-urile "de servicii" (cum sunt cele care ofera consultanta) si care nu risca astfel conflicte de interese, decredibilizare sau limitare directa sau indirecta a libertatii lor de actiune.
Petruta Moisi Presedinte, Centrul de Consultanta Ecologica Galati
Primul instrument folosit de companii este invitatia la dezbaterea publica pentru obtinerea unui acord/aviz de mediu. Din pacate implicarea ONG-urilor in acest tip de activitate este din ce in ce mai greoaie din cauza dificultatii de a avea personal calificat non stop, lipsei de timp (perioada de documentare este scurta) si chiar a lipsei mijloacelor financiare alocate special acestei componente. Studierea documentatiei impune expertiza, timp alocat, fonduri pentru copierea documentatiei, discutii cu cetatenii, monotorizare, si chiar deplasari in alte localitati. Uneori alegerea locatiei este conditionata tocmai de nevoia de obstructionare a implicarii publicului, a reprezentantilor Societatii Civile etc.

De obicei suntem consultati de catre Comisia Europeana, ONG-uri europene, comitete ONU, ori de cate ori se doreste fie o monitorizare, fie o verificare.

Cum ar trebui sa se desfasoare...?

Trebuie mult imbunatatita procedura de organizare a consultarilor publice, a dezbaterilor publice, a intalnirilor intre reprezentantii ONG-urilor si ai structurilor decizionale centrale/locale, si chiar privind modul de implicare a ONG-urilor in redactarea unor strategii, planuri, politici. Aceasta implicare este luata ca realizandu-se de la sine, considerandu-se ca ONG-urile o pot face oricand, oricum, si, mai ales fara finantare.

Mai trebuie finalizat un Cod Deontologic al ONG-urilor pentru a se evita confuzii, neintelegeri, urmari neplacute. Astfel de acorduri trebuie sa includa clauze clare care sa oblige semnatarii la reponsabilitate, transparenta, etc.
Liviu Mihaiu Presedinte, Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Extrem de putine companii sunt interesate real de consultarea ONG-urilor pentru responsabilitatea fata de mediu. Corporatiile cred ca singura lor obligatie este platirea taxelor la stat. Restul e balet de imagine.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
Setari Cookie-uri