Vrei sa iei pulsul Bursei, dupa evolutia din primul trimestru? Afla ce spun specialistii


Dupa un prim trimestru pozitiv pe piata de capital romaneasca, potentialul de crestere ramane in continuare ridicat si apetitul la investitii este pe un trend pozitiv. Vezi ce asteptari au brokerii de la urmatoarele luni pe bursa si care sunt principalele repere determinante ale evolutiilor viitoare.

1 Cum vedeti evolutia Bursei in urmatoarele luni, dupa un prim trimestru pozitiv?

Dragos Darabut Analist, Tradeville
Daca la sfarsitul lui 2009 intrebarea principala era “Ce anume poate mentine trendul ascendent inceput in martie?”, in momentul de fata intrebarea “la moda” este: “Ce anume ar putea destabiliza actualul trend ascendent”, pietele traversand o perioada extrem de fasta, perceptia majoritatii investitorilor fiind pozitiva. Ecartul de aproximativ 25% dintre evolutia principalilor indici de la BVB (medie aritmetica dintre BET si BET-FI) si evolutia indicelui american S&P500 este probabil sa se mentina si in urmatoarele luni.

Atata timp cat greselile facute anul trecut de Guvernul Romaniei in relatia cu FMI vor fi evitate si atata timp cat proiectul de majorare a pragului la SIF-uri va fi in continuare tergiversate, este putin probabil ca investitorii de pe bursa locala sa gaseasca motive de ingrijorare in contextul intern.

Pe plan extern perceptia pozitiva a majoritatii investitorilor a fost pusa la incercare la sfarsitul lui ianuarie cand propunerea pre-sedintelui american Barack Obama de a reglementa bancile comerciale, coroborata cu tensionarea situatiei din Grecia s-au su-prapus cu o corectie de mult asteptata.

Putem spune ca “pietele au trecut cu bine” peste episodul Grecia si este putin probabil ca Grecia va mai incurca semnificativ bursele in acest an (tinand cont de faptul ca din cele aproximativ 54 de miliarde de euro de care Guvernul de la Atena are nevoie pentru a rostogoli datoriile si pentru a plati cupoanele imprumuturilor de stat, 10 miliarde au fost deja atrase din piete ambele emisiuni fiind suprasubscrise).
Daca luam indicele S&P500 ca reper al pietelor americane, observam ca in ultimele 12 luni am avut parte de 4 perioade de corectie si de 3 perioade scurte in care cotatiile au scazut (corectie = perioada in care cotatiile scad cel putin 5 zile la rand).

Cele mai consistente corectii au fost: perioada 15 iunie – 15 iulie in care indicele a scazut cu peste 9% si perioada 20 ianuarie – 9 februarie cand scaderile au fost de 8.5%. In cazul in care pietele se vor corecta, lucru normal pe un trend ascendent, nu vad corectii mai mari de 5-10% pe bursele americane.

Cadrul fundamental extern s-a imbunatatit in ultimele luni, insa vulnerabilitatea principala, care ar putea schimba perceptia in-vestitorilor, ramane evolutia celor doua sectoare imobiliar si al constructiilor din SUA, vanzarile de case noi fiind la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani in ciuda programelor guvernamentale de genul “Prima Casa” de stimulare a acestor sectoare.
Gabriel Necula director adjunct de operatiuni, Prime Transaction
In urmatoarele saptamani credem ca piata mai poate avea aprecieri deoarece exista un apetit ridicat pentru investitii. Atat contextul extern cat si cel intern este favorabil in acest moment.

In momentul in care va incepe publicarea rezultatelor financiare ale companiilor din SUA probabil va exista cel putin o temperare a evolutiilor pozitive, poate chiar si o corectie. Nu putem sti exact ce se va intampla in urmatoarele luni, dar cel mai probabil dupa atingerea de noi maxime vom asista la o corectie. Trebuie urmarit cu atentie deoarece nu se poate aprecia cand se va schimba sentimentul in piete si nici ce il va determina.
Georgiana Pacesila asset manager, Confident Invest
Cred ca va fi nevoie de o pauza in ceea ce priveste trendul actual. Ma indoiesc ca rezultatele emitentilor vor reusi sa avanseze in acelasi ritm astfel incat sa se justifice actualele niveluri de pret pentru majoritatea emitentilor.

Evolutia actuala a dobanzilor interbancare este cat se poate de benefica pentru piata de capital si cred ca directia va ramane neschimbata o buna perioada de timp.

Daca analizam pietele externe in decursul lui 2009 si inceputul acestui an, vom observa ca euforia acestora a avut cateva momente extrem de puternice in perioade cu confirmari clare de imbunatatiri ale economiei. Nu acelasi lucru s-a intamplat si la noi.

Trendul pietei romanesti s-a cuplat la cel extern desi exista o intarziere clara a efectelor crizei financiare.
Ne putem aduce aminte ca am contractat imprumutul FMI doar din masuri de “precautie” si este posibil sa mai luam inca unul din aceleasi motive. Nu ca am avea nevoie.

Pietele externe au inglobat deja efectele pe care criza le-a avut in mainstream in timp ce in Romania acest lucru inca nu s-a intamplat. Acesta este motivul pentru care cred ca in momentul in care vor aparea semnale de revigorare economica (si tinem cont ca acum ne aflam in zona cea mai dureroasa a crizei, cea cu componenta sociala) un nou avant atunci ar fi mult prea periculos deoarece piata noastra deja ars aceasta etapa “urmarind” pietele externe.
Nicu Grigoras Broker, Intercapital Invest
Evolutia pozitiva a Bursei in primele trei luni ale anului a depasit asteptarile pietei. Indicii reprezentativi ai pietei s-au apreciat puternic in primul trimestru, BET, BET-C si BET-FI crescand cu 27% , 29,7% si respectiv 34,5%.

Evolutia peste asteptari s-a datorat in primul rand evolutiei pozitive a pietelor externe dar si unui context intern mult mai favorabil. Lichiditatea pietei este intr-o revenire evidenta fata de media anului trecut, in primul trimestru al anului schimbandu-se in medie pe zi peste 7,2 mil de euro fata de doar 4,82 mil de euro media zilnica in 2009.

Chiar daca cresterile in acest inceput de an sunt mari, potential de crestere pentru urmatoarea perioada inca exista.

Pe termen mediu si lung daca economia autohtona confirma iesirea din criza potentialul de crestere al pietei este unul destul de ridicat. Totusi chiar daca optimismul este ridicat investitorii nu trebuie insa sa uite ca pe termen scurt riscurile unei corectii au crescut. Suntem in perioada in care au loc adunarile generale ale actionarilor si sunt stabilite modalitatile de distribuire a dividendelor.

Trecerea in perioada ex-dividend poate coincide cu inceputul reasezarii preturilor, Bineinteles, totul depinzand in continuare intr-o mare masura de evolutia pietelor externe.
Marian Lupu director general adjunct, Estinvest
Probabil ca in trimestrul doi actiunile listate la BVB nu se vor aprecia la fel de mult ca si in primul, dar vom avea in continuare o evolutie pozitiva, in asteptarea confirmarii asteptatei relansari a economiei. Doua repere raman importante pentru evolutia bursei romanesti: evolutia pietelor straine si pragul la SIF-uri.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri