DEZBATERE: Mariajul dintre BVB si Sibex - O solutie pentru piata de capital?


Fuziunea dintre Bursa din Bucuresti si cea din Sibiu a devenit un subiect tot mai discutat, dupa ce administratorii BVB au declarat oficial ca este un scop comun in acest mandat. Desi conducerea Sibex a respins ideea, cel putin in viitorul apropiat, discutiile se intensifica. Pentru a culege opinii din diverse zone ale pietei, Wall-Street a consultat investitori, brokeri, manageri si specialisti din afara pietei romanesti. Este unirea celor doua burse o conditie esentiala in maturizarea pietei de capital romanesti?

1 Unul din scopurile declarate ale noului Consiliu al Bursei este fuziunea dintre BVB si Sibex. Credeti ca acest lucru este esential pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti?

Alin Brendea director operatiuni, Prime Transaction
Esential pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti este ascensiunea institutiei bursiere pana la rangul de pion important al economiei nationale. Este evident ca existenta unei singure burse, mai puternice, ar grabi atingerea acestui obiectiv.

Ca atare, fuziunea burselor poate fi considerata ca un element principal in definirea unui rol mai important, in economie, al pietei bursiere.
Adi Lupsan director adjunct, Intercapital Invest
Nu cred ca in acest moment este o prioritate avand in vedere ca pentru urmatoarea perioada principala preocupare ar trebui sa fie cresterea efectiva a dimensiunii celor doua piete prin promovarea de emitenti noi.
Valentin Ionescu senior sales-trader, Euro Invest Bank AG
Este normal ca pe lista noului Consiliu BVB sa fie si fuziunea cu Sibex, avand in vedere ca majoritatea companiilor pe care le reprezinta membrii Consiliului sunt actionare si la Sibex. O crestere in valoare a celor doua burse, urmate de fuziune in conditii de evaluare corecte (BVB va fi si ea listata) ar trebui sa duca la o piata unica mai lichida si mai puternica.
Andrei Radulescu senior analist, Target Capital
In ultimii ani am asistat la intensificarea fenomenului de globalizare economica. Acest proces nu a ocolit pietele de capital. Ma refer in primul rand la cresterea gradului de integrare a pietelor financiare de pe mapamond.

Acest proces a condus, in mod inevitabil, la aparitia fenomenului de consolidare a operatorilor bursieri pe mapamond. Se mentioneaza in acest sens exemplul elocvent al pietelor europene cazul Euronext (creata in septembrie 2000 in urma fuziunii Amsterdam Stock Exchange, Brussels Stock Exchange si Paris Bourse; in 2001 Euronext a preluat actiunile London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE), iar in 2002 a fuzionat cu Bolsa de Valores de Lisboa e Porto (BVLP)). In 2006 Euronext a fuzionat cu New York Stock Exchange.

Totodata, fenomenul de fuziune a operatorilor bursieri s-a manifestat si pe plan national, mentionandu-se in acest sens exemplul Portugaliei (in 1999 Bolsa de Valores de Lisboa a fuzionat cu Bolsa de Valores do Porto).

Aceste fuziuni reprezinta exemple ale tendintelor recente in sfera operatorilor bursieri. Considerate cazuri de succes, astfel de operatiuni pot constitui exemple si pentru operatorii bursieri din Romania.

Consider ca fuziunea celor 2 operatori (BVB si SIBEX) reprezinta o etapa importanta in procesul de dezvoltare a pietei interne de capital. O astfel de fuziune ar determina efecte sinergice importante.
Nicolae Ghergus director general, Confident Invest
Bursa de la Sibiu este doar o ambitie, initial a lui Teodor Ancuta, si la care au aderat in timp mai multe case de brokeraj.

Este un grup de institutii care traiesc din capitalul actionarilor, din veniturile financiare datorate acestuia. Evident, majoritatea actionarilor nu isi pot justifica investitia, se poate demonstra de-a lungul timpului ca nu a fost una cu randament maximal. Ca sa fiu bine inteles, nu vreau sa critic Sibex sau fuziunea pietelor, ci vreau doar sa atrag atentia asupra faptului ca in Romania nu este loc pentru o piata separata de derivate, mai mult decat atat, chiar in contextul fuziunii noua bursa nu va avea profit operational consistent din derivate.
Ovidiu Fer analist, Wood&Company
Nu as spune ca este esential, insa este in mod cert benefic, in opinia mea.
Dumitru Beze presedinte, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital
Cred ca un lucru esential pentru piata de capital ar fi sa se inteleaga rolul bursei pentru economie, faptul ca investitorul este clientul acestei piete si ca el trebuie tratat corespunzator.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
Setari Cookie-uri