DEZBATERE: Mariajul dintre BVB si Sibex - O solutie pentru piata de capital?


Fuziunea dintre Bursa din Bucuresti si cea din Sibiu a devenit un subiect tot mai discutat, dupa ce administratorii BVB au declarat oficial ca este un scop comun in acest mandat. Desi conducerea Sibex a respins ideea, cel putin in viitorul apropiat, discutiile se intensifica. Pentru a culege opinii din diverse zone ale pietei, Wall-Street a consultat investitori, brokeri, manageri si specialisti din afara pietei romanesti. Este unirea celor doua burse o conditie esentiala in maturizarea pietei de capital romanesti?

4 Care credeti ca sunt cele mai importante avantaje ale unei eventuale fuziuni?

Alin Brendea director operatiuni, Prime Transaction
Printre avantajele evidente sunt cele legate de eliminarea unor costuri paralele, de sinergiile pe care experienta a doua echipe le pot crea in procesul de dezvoltare a pietei bursiere si, evident, cel mai important, cel al unei vizibilitati si credibilitati sporite.
Adi Lupsan director adjunct, Intercapital Invest
O dimensiune mai apropiata de realitatea pietei romanesti si perspectivele ei de dezvoltare.
Valentin Ionescu senior sales-trader, Euro Invest Bank AG
In urma fuziunii ar rezulta o piata mai mare, mai lichida si mai diversificata, fapt care ar duce la scaderea costurilor, volatilitate mai mica si la o atractivitate mai mare.

O singura bursa este solutia pentru Romania. Costurile ar fi mai mici pentru toata lumea, de la investitori pana la operatorii de piata. Nu va mai fi nevoie sa fii membru in doua burse pentru a tranzactiona spot si futures (la BVB nu sunt lichide contractele futures). Putem lua multe exemple pozitive (vezi Croatia, care pana acum cativa ani avea doua burse, la Zagreb si Varazdin) si exemple negative (Ucraina, care a ramas cu mai multe burse, unele companii preferand Varsovia datorita lipsei de lichiditate la bursele locale).
Andrei Radulescu senior analist, Target Capital
O astfel de fuziune ar determina aparitia unui operator care ofera o gama variata de servicii investitorilor (de la instrumente simple, la instrumente mai avansate, cum sunt contractele futures pe indicele Dow Jones).

Mai mult, ar putea determina o crestere a veniturilor operationale si un declin al costurilor, premisa importanta pentru o functionare eficienta, dar si pentru a oferi investitorilor comisioane mai reduse.

Totodata, fuziunea ar permite pe langa cresterea ofertei de instrumente si companii pentru investitori si alte economii de scara: cresterea dimensiunii ar putea determina mai multe companii interne (nelistate) sa fie din ce in ce mai interesate de finantarea prin intermediul pietei de capital.
Nicolae Ghergus director general, Confident Invest
n/a
Ovidiu Fer analist, Wood&Company
Va exista cu siguranta o oarecare crestere a lichiditatii, o eficientizare a sistemelor de tranzactionare (cu beneficii atat pt. investitorii, cat si chiar pt. cele 2 burse insele).

De asemenea, cred ca o astfel de concentrare poate atrage o mai buna vizibilitate si promovare a pietei de capital printr-un discurs comun si unitar.
Dumitru Beze presedinte, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital
Eventuala fuziune ar fi un semnal ca s-a inteles ca trebuie sa ne unim toti fortele pentru a face ceva durabil. Asa-zisa competitie intre cele doua burse nu aduce momentan suficient de multa valoare adaugata pietei de capital.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
Setari Cookie-uri