Q&A: Aproape totul despre asigurarea obligatorie a locuintei


Asigurarea obligatorie a locuintelor din Romania este un subiect amplu dezbatut in ultimii ani, mai ales in contextul pagubelor de ordinul sutelor de milioane de euro provocate de fenomenele meteo extreme. Desi o alta amanare nu este exclusa, startul emiterii de polite obligatorii a fost anuntata pentru 1 iulie. Wall-Street a luat pulsul asigurarilor de locuinte prin consultarea managerilor din industrie.

1 Cum vor schimba asigurarile obligatorii de locuinte perceptia romanilor fata de produsele de asigurare?

Danut Jecan Director departament asigurari generale, Astra Asigurari
In general, mult invocata lipsa de cultura in asigurari a romanilor incepe sa piarda teren, chiar daca intr-un ritm foarte mic (ritm influentat si de criza financiara).

In mod particular - invocarea tot mai intensa, de catre mass-media, a obligativitatii asigurarii locuintei, va pune in atentia proprietarilor de locuinte necesitatea unei asigurari complete a locuintei, atat din punct de vedere al riscurilor asigurate cat si din cel al sumelor asigurate.
Stefan Vancek Director comercial, Generali Asigurari
Exista mai multe categorii de persoane, in functie de perceptia fata de asigurarea facultativa a locuintei. Sunt cei care resping din start orice informatie, care gandesc reactiv, asteapta sa li se intample ceva pentru a lua o decizie si chiar si asigurarea obligatorie li se pare o povara impusa de stat.

Apoi, sunt cei nehotarati, care reactioneaza mai degraba la stimului cum sunt promotiile.

Si mai este categoria de clienti cu adevarat interesati, care inteleg beneficiile reale, cauta informatii si au ca principala preocupare alegerea asiguratorului potrivit.

Rolul care le revine asiguratorilor este ca, printr-o campanie sustinuta si coerenta de informare sa incline balanta in favoarea acoperirii unei game cat mai variate de riscuri.

Cu alte cuvinte, acestia trebuie sa convinga clientii ca incheierea unei polite de asigurare facultativa, chiar si dupa introducerea asigurarilor obligatorii de locuinte, este o decizie foarte inspirata.
Cristian Voicu Director asigurari generale, Grawe Romania Asigurare
Asigurarile obligatorii pentru locuinte vor contribui la o mai buna intelegere a nevoii de asigurare.

Pe langa constientizarea importantei incheierii asigurarii la valoarea reala este de luat in seama si protejarea impotriva altor riscuri ce pot afecta locuinta, riscuri ca cel de incendiu, trasnet, explozie, riscurile cauzate de fenomene atmosferice (furtuna, grindina, greutatea stratului de zapada), precum si riscuri datorate activitatii umane (furt, vandalism, daune provocate de apa din conducte, etc.).

Aceasta sarcina de popularizare este in sarcina asiguratorilor prin instrumente variate de marketing dar, foarte important, printr-o buna pregatire a fortei de vanzare.
Radu Manoliu Director general adjunct, Credit Europe Asigurari
In cazurile in care clientii vor primi explicatii privind faptul ca asigurarea obligatorie nu acopera decat 3 riscuri, cu probabilitate relativ scazuta de manifestare, iar despagubirea maxima ce poate fi acordata in baza ei nu poate fi, in marea majoritate a cazurilor, indestulatoare pentru refacerea sau chiar reconstruirea locuintei sau achizitionarea alteia noi, vom observa, cu siguranta, imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste apetenta clientilor pentru polite facultative.

In cazurile in care vanzarea de polite obligatorii pentru locuinte va reprezenta un scop in sine, modificarea perceptiei clientului fata de polita facultativa de asigurare a locuintei va fi pur intamplatoare, ca urmare a faptului ca prea putine persoane vor solicita informatii suplimentare, iar majoritatea celor care le vor solicita si primi vor considera ca achizitionarea politei obligatorii reprezinta, oricum, o imbunatatire fata de perioada precedenta, cand locuinta era complet neasigurata.
Nicolae Scripcariu Director vanzari, Ardaf
Asigurarea obligatorie a locuintei este, cu siguranta, o fundatie pe care asiguratorii isi pot construi strategia de business si de promovare a asigurarilor facultative.

Odata cu deschiderea romanilor fata de un astfel de produs, asiguratorii, impreuna cu autoritatile din domeniu, au ocazia de a desfasura programe de educare in privinta importantei asigurarilor facultative.
Anca Babaneata Director general adjunct, Platinum Asigurare Reasigurare
Asigurarea obligatorie a locuintelor va fi un prim pas in schimbarea opiniilor multor proprietari in ceea ce priveste mecanismul si beneficiile unei asigurari a locuintei.

Credem ca proprietarii de locuinte vor realiza ca este mult mai usor sa puna deoparte o suma modica care sa le permita sa transfere sau externalizeze riscurile care ii pot afecta, decat sa iti reconstruiesti casa.

Mai credem ca proprietarii constientizeaza intr-o buna masura valoarea proprietatilor lor si o comparatie simpla fata de limitele oferite de AOL si valoarea integrala a locuintelor, releva necesitatea acoperirii acestei diferente, care altfel ar ramane in contul proprietarilor .
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
Setari Cookie-uri