Q&A Cum vor evolua preturile vacantelor?


Anul acesta multi romani ar putea renunta la vacanta de vara, pe fondul agravarii situatiei economice. Vezi ce preturi vor practica agentiile de turism pentru sezonul estival 2010, care sunt cele mai accesibile destinatii si cand puteti achizitiona un pachet turistic la cel mai convenabil tarif.

2 In ce proportie vor pleca romanii anul acesta in vacanta estivala si care va fi raportul tara vs. strainatate?

Lucia Morariu presedinte, Eximtur
Din pacate, este posibil ca numarul total al romanilor care vor calatori in vara lui 2010 sa scada cu circa 15% fata de 2009, din cauza situatiei economice.

Raportul tara versus strainatate va ramane si in acest an in favoarea destinatiilor autohtone, in linie cu 2009.
Sorin Stoica director general, Eturia
Personal, cred ca vom asista la o scadere cu aproximativ 10 -15% a vacantelor vandute in acest an. In acelasi timp, estimez o crestere cu circa 10% a vacantelor in Romania fata de de cele din strainate.

Un alt trend ar putea fi cresterea vacantelor self drive (cu masina din tara) in destinatii europene, in contrapartida cu vacantele in afara Europei sau chiar in Europa cu avionul.

Simona Veteleanu director general, TravelBiz
Procentual vorbind, probabil ca nu se va inregistra o scadere foarte mare fata de 2009, insa se va observa migrarea catre destinatii mai ieftine, tendinta care a putut fi constatata incepand inca de anul trecut.

Cred ca procentul celor care isi vor petrece vacanta in tara va creste usor fata de anii trecuti, cele mai vizibile cresteri fiind observate in ceea ce priveste turismul rural, unde preturile sunt mai joase.

De asemenea, in acest an au fost si vor fi in continuare derulate programe speciale destinate turismului intern (O saptamana la mare, Decada balneara) care atrag un numar din ce in ce mai mare de turisti, in special datorita costurilor mici per pachet.
Cristian Francu CEO, Klever Travel
Ne asteptam ca numarul turistilor care vor pleca in vacanta de vara in 2010 sa creasca fata de anul trecut cu cel putin 10%.

Din comoditate sau obisnuinta si dintr-o rezistenta la schimbare si teama de ceea ce este nou, multi dintre romani alegeau sa isi petreaca vacantele in tara.

In cazul turistilor Kelver Travel, vacantele externe sunt alese de 80% dintre ei. Estimam ca numarul turistilor nostri care vor alege vacante in strainatate in 2010 sa fie cu 20% mai mare decat in anul precedent.

De exemplu, pentru Bulgaria estimam o crestere de peste 10% a numarului de turisti romani care le vor trece granita anul acesta.

Madalina Pacuraru managing partner, HasHas Travel
Cu siguranta ca anul acesta numarul romanilor care vor pleca in vacanta va fi mai mic comparativ cu anii trecuti. Multi dintre cei care vor opta totusi pentru o vacanta vor alege destinatii din strainatate, unde raportul calitate/pret este net superior celui din Romania.

Printre romanii care vor alege o vacanta in tara noastra, vor fi cei care, cu siguranta, se vor orienta catre un sejur mai putin costisitor, eventual pentru o perioada mai scurta de timp, pentru care tariful va fi mai mic.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
8
Setari Cookie-uri