Dezbatere cu sefii din leasing: CAND si CUM isi va reveni piata?


Dupa un prim trimestru in care piata autohtona de leasing a scazut cu 32% pana la 242,7 milioane de euro, Wall-Street a vorbit cu managerii companiilor pentru a vedea asteptarile lor in ceea ce priveste volumul total al finantarilor acordate de intreaga industrie la finele lui 2010, dar si despre problemele cu care societatile de leasing se confrunta in continuare pe fondul crizei.

8 Cand vedeti o revenire a industriei de leasing si in ce context economic credeti ca este posibil acest lucru?

Dan Constantinescu managing director - CSO, UniCredit Leasing
Ar fi dificil pentru cineva sa isi imagineze ca piata leasingului isi va reveni curand la volumele inregistrate in perioada 2007-2008.

Pentru acest an nu pot decat sa intuiesc continuarea declinului inceput in cursul anului trecut si o stagnare in a doua jumatate a anului.

Spre deosebire de alte tipuri de institutii financiare, specificul leasingului il constituie investitiile. Iar investitiile constituie unul dintre elementele principale al produsului national. Intr-o economie de piata normala, in perioada de criza, scaderea consumului poate fi inlocuita in cadrul produsului national de o crestere a investitiilor.

Acest rationament ma determina sa cred ca leasingul va avea una din primele sanse si va reprezenta un motor pentru iesirea din criza.

Scaderea dramatica a pietei leasingului nu a fost determinata in principal de scaderea investitiilor, ci de diminuarea considerabila a consumului ce apela la aceasta forma de finantare. Iar aceasta s-a observat in principal in segmentul auto.

Pe de alta parte, nu trebuie ignorat faptul ca declinul economic afecteaza capacitatea clientilor de a-si achita obligatiile financiare, scazand astfel posibilitatea societatilor de leasing de a se implica in proiecte ample.
Bas Hoekstra director general, ING Lease Romania
Intr-un scenariu optimist, 2010 va aduce un nivel al finantarilor acordate de firmele de leasing de pe piata locala egal cu cel rezultat in 2009.

Politici vizionare si stabile, un sistem judiciar de care toate partile implicate in contractul de leasing sa poata beneficia si nu numai clientii rauplatnici ar putea crea o baza pentru viitoare cresteri ale industriei autohtone de leasing.
Kurt Leitner CEO, Porsche Finance Group
Din punctul nostru de vedere redresarea pietei de leasing este strans legata de ofertele disponibile, pe langa schimbarile economice actuale.

Astfel, companiile se vad nevoite sa-si restructureze ofertele, venind cu solutii de finantare viabile si eficiente, avand in vedere atentia mai mare a clientilor atat asupra produselor alese, cat si asupra companiilor.

Prioritatea noastra continua sa fie furnizarea de solutii de finantare si asigurare adaptate la nevoile si disponibilitatea financiara a clientilor.

Luand in considerare reorientarea clientilor si catre alte produse de finantare, grupul a reconfigurat recent produsul de leasing operational. Aceasta optiune de finantare, oferita prin Porsche Mobility, este astfel disponibila si in sistem retail, direct in showroom-urile din Romania.




Felix Daniliuc director general, Raiffeisen Leasing
Anticipam o revenire a industriei de leasing in partea a doua a acestui an, dar, in contextul economic actual si dupa ultimele masuri anuntate de catre executiv, aceasta revenire intarzie sa apara.
Liviu Serban director general, VB Leasing
In ceea ce priveste piata preconizam o scadere in prima parte a anului cu un potential de crestere, respectiv stabilizare in cea de-a doua jumatate a lui 2010.

Razvan Diaconescu director general, Impuls Leasing
Leasingul va reveni cu siguranta, insa nu la cresterile de doua cifre cu care ne-am obisnuit in anii 2006-2008.

Clientii sunt mult mai prudenti atunci cand vine vorba despre incheierea unui contract de leasing sau de credit de orice fel.

Cresterea se va datora in primul rand nevoii de echipamente si de autovehicule, nevoie mare pe piata romaneasca, care nu este acoperita in prezent. Credem ca cifrele din 2008 vor fi atinse din nou in anul 2013.

preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Setari Cookie-uri