Q&A: Finantarea prin bursa - O alternativa pentru companii


Piata de capital romaneasca nu a ajuns inca sa isi indeplineasca unul din rolurile esentiale, acela de sursa de finantare pentru companii. Antreprenorii si managerii sunt inca reticenti la ideea de emisiune de obligatiuni sau actiuni, desi le poate aduce multe beneficii.

4 Cand va fi inteles pe deplin in economia romaneasca rolul finantarii prin piata de capital?

Adi Lupsan director adjunct, Intercapital Invest
Bursa ramane unul dintre cele importante instrumente de reglare libera a cererii si ofertei in cadrul unei economii de piata libere.

Cu cat acest acest instrument este mai bine folosit cu atat economia respectiva este mai avansata din punct de vedere economic si financiar si nu numai…

Dimensiunea bursei romanesti spune aproape totul despre “eficienta” economiei romanesti. Cand factorii de decizie si antreprenoriatul va intelege adevaratul rol pe care il are piata de capital doar atunci putem vorbi de o piata care sa-si atinga potentialul.

Personal cred ca vor mai trece ani buni pana la acel moment.
Alin Brendea director operatiuni, Prime Transaction
In momentul in care vom avea 10 listari anual pe pietele bursiere din Romania. Cand va fi acel moment? Poate peste cinci ani.

Va trebui ca dimensiunea pietei autohtone sa creasca considerabil iar confortul relatiei managerilor companiilor romensti cu bursa sa cunoasca cote mult mai inalte.
Silviu Enache director piete de capital, Volksbank Romania
Un prim semnal ar fi atunci cand vom vedea din partea guvernului si a societatilor comerciale cu capital de stat o continuitate in utilizarea mecanismelor pietei de capital atat pentru privatizari (prin oferte publice initiale sau secundare), cat si pentru atragerea de finantari (oferte publice de actiuni si obligatiuni).

Contra-argumentele de tipul piata nu este suficient de lichida sunt precum dezbaterile pe tema ce a fost mai inainte oul sau gaina...

Atractivitatea unei burse este data de emitenti, investitorii mult mai mobili decat emitentii vor deveni activi pe piata bursiera romaneasca atunci cand vor fi disponibile oportunitati de investitii in companii mari din domenii de interes precum: energie, finante-banci, etc.
Laurentiu Ciocirlan director investment banking, Raiffeisen Capital & Investment
Cand Bursa va deveni o institutie de importanta comparabila cu sectorul bancar.

Din punctul meu de vedere ajungerea intr-un asemenea punct trece obligatoriu prin privatizarea partiala sau integrala a marilor companii de stat prin oferte publice. Doar in aceste conditii Bursa va capata dimensiunea si adancimea pentru a atrage prezenta marilor investitori institutionali de oriunde din lume.

Ceea ce trebuie sa inteleaga factorii de decizie din Romania este ca prin intermediul pietei de capital se pot diversifica in mod spectaculos sursele de finantare a economiei. Un al doilea moment de trezire va fi atunci cand vom constata ca acumularile interne de capital (fonduri de pensii, mutuale etc.) vor fi investite tot mai mult in afara tarii, in lipsa unor instrumente financiare suficiente pe piata interna.

Cred ca presa are un rol in a educa publicul in privinta consecintelor negative ale lipsei unei piete de capital solide, precum si a faptului ca aceasta subdezvoltare are, in ultima instanta, efect in buzunarele noastre, ale fiecaruia.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri