Q&A: Finantarea prin bursa - O alternativa pentru companii


Piata de capital romaneasca nu a ajuns inca sa isi indeplineasca unul din rolurile esentiale, acela de sursa de finantare pentru companii. Antreprenorii si managerii sunt inca reticenti la ideea de emisiune de obligatiuni sau actiuni, desi le poate aduce multe beneficii.

5 Credeti ca statul va continua sa prefere investitorii strategici in locul bursei pentru privatizarile companiilor din portofoliu?

Adi Lupsan director adjunct, Intercapital Invest
Este mult mai usor sa negociezi o companie inchisa cu un investitor strategic. Avantajele se rezuma la un multiplu de tranzactie mult sub pretul real in cele mai multe cazuri.

Efortul financiar pe care il face cumparatorul este mult mai mic iar vanzatorul nu are experienta si expertiza de a negocia eficient un exit.

Si am sa dau un exemplu din private equity: in 2007 conform unui studiu facut de o companie din big four, indicatorul PER care masoara profitabilitatea unei companii folosit in tranzactiile de private equity a avut o medie de 7-10. Indicele PER folosit pentru companiile listate la BVB a avut o valoare care depasea cu usurinta nivelul de 20.

Aceasta inseamna ca cei care si-au facut exiturile in “vremurile bune” ar fi putut obtine cu usurinta cel putin 30-50% mai mult, in conditiile in care businessul lor ar fi fost listat pe o piata de capital.
Alin Brendea director operatiuni, Prime Transaction
Sunt sanse ca actuala criza financiara sa schimbe ceva si din preferintele statului roman.

Este posibil ca nevoie de finantare a bugetului sa ofere argumentul necesar pentru ca statul sa se convinga ca bursa poate fi un instrument extrem de util pentru realizarea unei politici economice coerente.
Silviu Enache director piete de capital, Volksbank Romania
Eu cred ca cele doua variante nu ar trebui sa se excluda, o privatizare prin investitor strategic concomitent cu listarea unui pachet minimal (pentru free-float) pe Bursa ar crea efecte complementare pozitive.

Investitorul strategic isi va asuma investitii strategice pe termen mediu si lung, inclusiv obligatii sociale, precum: mentinerea unui numar minimal de locuri de munca, crearea de noi locuri de munca, interdictia relocarii afacerii, etc.

Vanzarea pachetului de free-float pe bursa are efecte pozitive in ceea ce priveste obligativitatea de transparenta a societatii datorita cerintelor bursiere ca societatea (implicit investitorul strategic) sa raporteze situatiile financiare si evenimentele deosebite din cadrul societatii si sa informeze micii actionari.

Societatea fiind listata, beneficiaza de posibilitatea de a se finanta continuu prin piata de capital (emisiune de noi actiuni si/sau obligatiuni).

Beneficiile pentru stat sunt de ordin financiar, fiind generate venituri suplimentare din impozitul pe profit aplicat tranzatiilor bursiere.

De asemenea contribuie la consolidarea pietei financiar bancare din Romania astfel incat si statul se poate finanta la costuri reduse pe piata financiara locala.
Laurentiu Ciocirlan director investment banking, Raiffeisen Capital & Investment
Nu pot anticipa deciziile guvernului, dar sper ca nu.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri