Q&A: Care sunt presiunile din piata asigurarilor auto


Subtarifarea si daunalitatea in crestere pe segmentul auto, a carei situatie se va inrautati in contextul cresterii TVA cu 5 puncte procentuale, sunt principalele probleme la care asiguratorii trebuie sa gaseasca solutii in a doua parte a anului.

1 Cum evolueaza compania pe care o reprezentati, in 2010, pe segmentul RCA in comparatie cu 2009?

Aurel Badea director executiv asigurari generale, Allianz Tiriac Asigurari
Comparativ cu anul 2009, in anul 2010 segmentul de RCA va inregistra o crestere generata in special de majorarea tarifelor de prima.

Tendinta clara de crestere a tarifelor de prima, inceputa inca din anul 2007 an in care acoperirea asumata de catre asiguratorii din Romania a fost extinsa si la spatiul statelor member UE - se datoreaza nu atat tendintei de alinierea a Romaniei la Directivele Europene privind nivelul indemnizatiior, cat si a rezultatelor nefavorabile inregistrate pe aceste segment, ca urmare a necolerarii primelor cu evolutiea cheltuielilor cu despagubirile.

In perioada 2007-2010 limitele de raspundere minime au crescut de 5 ori atat pentru pagube material cat si pentru vatamari corporale. Pana in anul 2012 limitele minime existente anul acesta (500.000 euro pentru pagube materiale si 2.500.000 euro pentru vatamari corporale) se vor dubla, urmand sa ajunga la 1.000.000 euro pentru pagube materiale si 5.000.000 euro pentru vatamari corporale.

In ceea ce priveste necorelarea primelor cu evolutia cheltuielilor cu despagubirile, trebuie mentionat faptul ca in perioada 2005 2009 prima medie RCA a crescut cu aproximativ 21% pe an, in timp ce daunele s-au majorat cu circa 44% pe an.
Costi Stratnic director divizie vanzari, Omniasig
In ciuda declinului economic, estimam ca piata de RCA va inregistra o crestere de circa 10% in acest an, datorata cresterii tarifelor practicate de companiile de asigurari.

Aceste majorari sunt atat urmare a cresterii valorii de raspundere pe care societatile de asigurari sunt obligate sa si le asume ca urmare a impunerii regulilor UE, cat si daunalitatii recunoscute ale acestui tip de asigurare care obliga asiguratorii sa creasca tariful in cautarea unui minim profit.
Mihail Tecau presedinte directorat, BCR Asigurari
Climatul general caracterizat prin scadere economica si financiara a determinat in primul trimestru o diminuare a pietei asigurarilor generale cu circa 7%, desi analistii economici estimau o crestere de 4-5% pentru acest an.

Luand in considerare masurile de austeritate de care Romania are nevoie pentru a face fata provocarilor crizei economice si financiare , dar si estimarile analistilor, precum si trendul inregistrat, putem estima o stagnare a pietei asigurarilor la nivel general. Piata RCA din Romania, ca nivel de prime brute subscrise , va inregistra o evolutie pozitiva fata de anul trecut.

Comparativ cu anul 2009, BCR Asigurari si-a mentinut acelasi trend si in 2010, desi tarifele au fost majorate.
Danut Jecan director asigurari generale, Astra Asigurari
Pe segmentul RCA, in anul 2010 va continua trend-ul ascendent inregistrat in anul 2009 .

Dupa primul trimestru din 2010, Astra si-a consolidat pozitia pe piata inregistrand o cota de piata de 24,37%.

La nivel de piata, nivelul primelor brute subscrise in primul trimestru din 2010 a inregistrat o crestere de 12,36% fata de primul trimestru din 2009. Tinand cont de aceasta evolutie pentru anul 2010 se prefigureaza o crestere a primelor brute subscrise pe acest segment.
Catalin Stroe director divizie vanzari alternative, Asirom
Conform raportarilor pietei de profil, in anul 2009 companiile de asigurare au pierdut din activitatea RCA aproximativ 100-150 milioane euro.

In 2010, la nivel de piata, potrivit estimarilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), tarifele RCA valabile pentru anul in curs au crescut cu 15% comparativ cu 2009.

In acest context, in functie de gradul de acoperire, putem prefigura pentru anul 2010 o evolutie pozitiva a nivelului primelor brute subscrise pe segmentul RCA.

preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri