Q&A cu 5 economisti: Cand iese economia Romaniei din recesiune?


Va fi sau nu va fi 2011 anul in care economia romaneasca o sa iasa din recesiune? Aceasta este principala intrebare pe care si-o pun in aceste zile oamenii, managerii, bancherii, dar si investitorii straini. Economistii sustin ca exista sanse, dar totul depinde de cat de multa vointa va avea guvernul pentru a continua reformele in sistemul public si a nu majora din nou taxele si impozitele.

3 Cum vedeti evolutia PIB in trimestrul al doilea din 2010? Ce estimari aveti pentru trimestrul al treilea?

Nicolaie Chidesciuc Economist-sef, ING Bank Romania
Pentru trimestrul III estimez o scadere de 2,8% din PIB dupa cresterea de 0,3% din trimestrul II. Scaderea se va produce din cauza majorarii TVA cu 5 puncte procentuale si a teierii cu 25% a salariilor din sectorul public.
Radu Craciun Director de Investitii, Eureko Fond de Pensii
Este un semn timid de redresare, dar care nu are sanse sa continue si in trimestrul III din cauza masurilor de austeriate luate si impactului negativ al conditiilor meteo.
Lucian Anghel Economist-sef, BCR
Evolutia PIB din trimestrul II este o veste buna pentru economie, dar trimestrul III o sa fie mai greu din cauza inundatiilor si a masurilor de austeritate. Pentru anul 2010 estimam o contractie economica de 3% din PIB.
Laurian Lungu Managing Partner, Macroanalitica
Evolutia economiei din trimestrul II este in tendinta cu asteptarile. Evident ca orice date pozitive privind evolutia economiei sunt imbucuratoare. In trimestrul III cred ca vom asista din nou la o scadere a economiei generata de scaderea salariilor din sectorul bugetar si majorarea TVA.
Dragos Cabat Managing Partner, Financial View
Cresterea trimestru la trimestru (+0,3%) a avut la baza avansul productiei industriale si cererea de export. Din acest punct de vedere cresterea este una sanatoasa, pentru conditiile actuale din Romania. In trimestrul III, tinand cont de majorarea TVA si planul de austeritate al guvernului, este de asteptat sa asistam la o contractie economica usoara, in jur de 0,5% - 1% din PIB.

Cresterea economica se va relua in trimestrul IV sau in cel mai rau caz in trimestrul I din 2011.
preview intrebare
1
2
3
4
Setari Cookie-uri