Q&A - Publisherii online despre proiectul de lege a Internetului: Aberant, dar macar ne obliga sa ne asociem


La sfarsitul saptamanii trecute, senatoarea PSD Lia Olguta Vasilescu a anuntat ca lucreaza la un proiect de lege care sa impuna monitorizarea continutului de pe Internet si sa permita sanctionarea proprietarilor de site-uri care nu modereaza comentariile indecente sau ofensatoare. Publisherii online consultati de Wall-Street sustin ca o astfel de lege ar fi aberanta, imposibil de implementat, dar ca astfel de initiative venite din exteriorul industriei online ii obliga sa se asocieze si sa reactioneze.

2 In cazul in care reglementarea Internetului se va impune prin lege, care crezi ca ar fi entitatea cea mai potrivita pentru a supraveghea continutul de pe site-uri?

Dragos Stanca managing director, F5, Realitatea-Catavencu
Nu exista si nu cred ca se va putea inventa o astfel de entitate. Nu in forma propusa. Dupa cum spuneam, Internetul e un mediu de comunicare. Daca e un abuz pe net, el se poate reclama, in functie de forma abuzului, institutiilor deja existente, in functie de specific.
Mihai Seceleanu CEO, Internet Corp
Cel mai probabil o astfel de entitate ar trebui sa fie una dintre asociatiile de profil, gen IAB Romania, prin care piata poate si trebuie sa se autoreglementeze.
Alin Popescu avocat specializat in drept informatic, fondator Avocatnet.ro
Imi puneti o intrebare grea. Sincer, nu cred ca exista nici macar 0.00001 % sanse ca aceasta reglementare sa devina Lege. Daca se va intampla asa, eu ma voi gandi serios sa inchid afacerea pe care o am, pentru ca nu voi reusi niciodata sa indeplinesc obligatiile legale, asa cum sunt ele formulate in discursul doamnei Vasilescu. Cred ca aplicarea oricarei reglementari care are legatura cu internetul trebuie sa fie facuta de oameni care inteleg tehnologia si principiile dupa care s-au construit afacerile online, felul in care interactioneaza oamenii in mediul online si modalitatile in care acestia pot avea conflicte, etc. Este foarte probabil ca CNA-ul sa-si decline raspunderea cu privire la noul mediu, pentru ca ei au destule probleme deja cu mediul audiovizual, asa incat ramane doar ipoteza unei autoritati separate, specializate si dedicate exclusiv mediului online.
preview intrebare
1
2
3
4
Setari Cookie-uri