Q&A: Comisionul agentului imobiliar - Ce s-a schimbat in vreme de criza


Comisionul agentului imobiliar a fost dintotdeauna un subiect aprins. Intr-o piata cu putine tranzactii, in care decizia apartine cumparatorului, multe agentii imobiliare si-au regandit strategiile si au ales reprezentarea unei singure parti implicata in tranzactie, lucrand astfel pentru un singur comision.

1 Care este valoarea comisionului perceput in prezent de agentiile imobiliare la o tranzactie de vanzare-cumparare, respectiv inchiriere?

Adrian Sischin regional director, RE/MAX Romania
La vanzare: intre 1% si 3%, in medie 2%.
La cumparare: intre 0% si 3%, in medie 2%.
La inchiriere: contravaloarea unei luni de chirie.
Valentin Ilie CEO, Coldwell Banker Affiliates of Romania
Comisionul standard este de 3% pentru vanzator si de 3% pentru cumparator. In cazul exclusivitatilor, a reprezentarii unei singure parti, comisionul poate urca pana la 6%, din care este compensat si reprezentantul cumparatorului.

Mai exact, brokerul vanzatorului se obliga in contract fata de vanzator sa plateasca, de exemplu 3%, catre agentul cumparatorului. In cazul in care nu este un agent din partea cumparatorului, extra comisionul poate reveni brokerului vanzatorului.

Daca exclusivitatea este incheiata cu cumparatorul, in contractul de reprezentare se negociaza, de exemplu, un comision de 3% care se plateste de catre cumparator, in cazul in care brokerul nu este compensat de catre brokerul vanzatorului. In cazul in care brokerul cumparatorului primeste un comision de 2% de la brokerul vanzatorului, atunci cumparatorul este obligat sa furnizeze 1% catre brokerul care l-a reprezentat.
Gabriel Alexandru vicepresedinte, Century 21 Romania
In functie de serviciile prestate, de planul si bugetul de marketing alocat de agentie, comisioanele sunt variaza intre 2,5% si 6% din pretul de vanzare, plus TVA, in cazul tranzactiilor de vanzare-cumparare si intre 50%-100% din prima chirie lunara, plus TVA.

Cu acordul clientului, o parte din comision se plateste agentului ce identifica contrapartea. Spre exemplu, un proprietar care doreste ca toti agentii din piata sa-i promoveze proprietatea catre clientii lor poate agrea ca 2% din comisionul platit agentului nostru sa fie destinat agentului ce recomanda cumparatorul. In acest fel, proprietatea beneficiaza de expunere maxima catre clientii care cauta sa cumpere proprietati similare cu cea a vanzatorului iar vanzarea se realizeaza, de regula, mai rapid si la un pret mai bun pentru vanzator.
George David director general, Galaxy Imob
In functie de tranzactiile realizate, Galaxy Imob percepe urmatoarele comisioane in cazul vanzarii-cumpararii:
- pentru un imobil cu o valoare mai mica de 250.000 euro se percepe un comision de 3% +TVA;
- pentru un imobil cu o valoare cuprinsa intre 250.000 - 500.000 euro se percepe un comision de 2,5% +TVA;
- pentru un imobil cu o valoare mai mare de 500.000 euro se percepe un comision de 2% +TVA.

In cazul inchirierii , percepem urmatoarele comisioane:
- pentru un imobil ce se inchiriaza pe o perioada de maxim un an se percepe 50% din valoarea chiriei pe prima luna;
- pentru un imobil ce se inchiriaza pe o perioada mai mare de un an comisionul este contravaloarea chiriei pe prima luna.
Adrian Erimescu director general, imobiliare.ro
Exista agentii imobiliare care percep comision doar de la cumparator, de la ambele parti sau, in ultimul timp, doar de la vanzator, in special acolo unde exista un contract de exclusivitate, iar agentia reprezinta evident interesele vanzatorului. Asa a aparut pe imobiliare.ro comisionul 0 de la cumparator ca si criteriu de filtrare a ofertelor.

Comisioanele percepute, acolo unde se percep, variaza de regula intre 1 si 3%. In orase mai mici, exista de multe ori o suma minima fixa pe care agentia o percepe ca si comision. In cazul tranzactiilor de inchiriere, comisioanele percepute de la chirias variaza intre 50 si 100% din valoarea chiriei pe o luna, iar cele percepute de la proprietar intre 0 si 50%.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri