Cat ne costa vacanta de Craciun si Revelion? Vezi aici o dezbatere


Tarifele pentru vacantele de Craciun si Revelion au ramas la un nivel comparabil cu cel de anul trecut, iar jucatorii din piata intervievati de wall-street.ro sustin ca raportul calitate/pret este de multe ori in detrimentul tarii noastre fata de strainatate. Cu toate acestea, si in acest an, exista oferte pentru toate bugetele, de la 550 lei/persoana la o pensiune rustica, pana la 1.500 euro/persoana pentru o croaziera de lux.

1 Cum a evoluat tariful vacantelor de iarna pentru Craciun si Revelion in acest an fata de anul trecut?

Simona Veteleanu Director general, Travel Biz
Preturile sunt comparabile cu cele de anul trecut, care, oricum erau "de criza" in marea lor majoritate.
Cristian Francu CEO, Klever Travel
Indiferent de situatia economica, politica sau sociala, atata vreme cat piata ramane libera, pretul ramane determinat de intalnirea cererii cu oferta. Tarifele vacantelor de Craciun si Revelion din piata sunt cele practicate de proprietarii si furnizorii de servicii din statiuni (hotelieri, transportatori, proprietari de pensiuni si restaurante). Aceste Tarife sunt gandite in asa fel incat cererea si deci gradul de ocupare sa fie cat mai mare. De Craciun si mai ales de Revelion, cererea de vacante si implicit cererea de servicii la destinatie (in statiuni sau orase turistice) creste exponential. Atunci cand cererea creste, fiindca oferta nu are o dinamica asemanatoare, tariful creste. Asta este pe scurt explicatia tarifelor de Sarbatori care sunt intotdeauna mai mari decat cele cu o saptamana inainte sau dupa Craciun sau Revelion.

Datorita experientei anului trecut, cand cererea a scazut in comparatie cu anul precedent, hotelierii din Romania au pregatit anul acesta tarife mai mici cu circa 10% sau, in multe cazuri, au decis sa ofere o gama mai variata de sevicii in aceleasi preturi ca anul trecut.

Este Criza, clientii sunt mai prudenti si bugetele sunt mai mici anul acesta, insa dupa ani de experienta, nu ne mai mira ca la inceput de noiembrie cele mai bune locuri de Revelion, in statiunile din Romania, au fost deja ocupate. Hotelurile si pensiunile din statiunile de top, cele cu conditii bune de schi, mai ales cele de pe Valea Prahovei, au fost deja asaltate de turisti. Fiindca vorbim de statiunile si locurile de cazare din Romania, se intampla ca rezervarile pentru Revelion sa fie facute inca din vara sau exista cazuri in care imediat dupa Sarbatorile de Iarna, clientii isi asigura rezervarea unei locatii pentru Revelionul din anul viitor. Exista desigur si locatii in care cererea scazuta determina tarife foarte tentante, precum Litoralul Marii Negre sau anumite Statiuni Balneare.

Pe de alta parte, in strainatate, furnizorii de servicii din statiunile de iarna si orasele turistice si-au adaptat oferta cererii inca de anul trecut. Tarifele practicate atunci au fost validate de gradul de ocupare si nu exista in acest sezon un motiv pentru a reduce tarifele. Cum Criza economica pare a fi depasita in anumite piete, tarifele de Craciun si Revelion vor ramane la un nivel apropiat cu cel de anul trecut si nu au nici un motiv sa scada.

Destinatiile traditionale si deci binecunoscute nu se bazeaza neaparat pe piata romaneasca si nici macar pe cea est europeana. In cele mai cautate statiuni de schi din Alpi daca ceri o oferta de Revelion in noiembrie, poti fi intrebat la care Revelion te referi, cel din 2011 sau cel din 2012…

Din alta perspectiva, tarifele promovate de agentiile de turism din Romania (tour-operatori sau revanzatori) sunt, pe cat posibil, putin sub cele de anul trecut. Asta fiindca sezonul de iarna din 2009 a fost in mare parte unul sub asteptari dar si datorita deciziilor strategice ale Agentiilor care cauta sa se adapteze la situatia din piata si sunt gata sa negocieze cu partenerii tarife competitive si sa isi reduca marja de profit.
O alta situatie evidenta in acest an este ca tarifele de Craciun sunt vizibil mai mici decat cele de Revelion, asta tot datorita cererii mai mari pentru pachetele de Revelion, dat fiind faptul ca romanii prefera sa isi petreaca Craciunul in familie.
Madalina Pacuraru Managing Partner, Has Has
Tarifele vacantelor de iarna pentru Craciun si Revelion sunt similare celor de anul trecut.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri