Q&A - Care va fi tendinta fondurilor mutuale in acest an


Fondurile de investitii din Romania au incheiat un 2010 in care activele au ajuns la nivele istorice. Citeste estimarile specialistilor consultati de wall-street.ro privind dinamica acestei industrii, surprizele posibile, tendinta administratorilor de fond si recomandarile de investitie.

2 Vor ramane fondurile cu riscuri scazute in atentia investitorilor sau vom asista la o scadere a aversiunii la risc?

Mihail Ion presedinte, Raiffeisen Asset Management
Fondurile conservatoare vor ramane in prim plan, lucru care reflecta stadiul incipient de dezvoltare a industriei.

Pentru cei mai multi dintre investitori, plasamentele in fondurile conservatoare reprezinta primul pas catre alternative la instrumentele de economisire clasice.

Pe masura ce sofisticarea financiara a acestora va creste iar dobanzile vor scadea, investitorii care au abilitatea de a-si asuma riscuri mai mari vor aloca o parte din resurse pe termene mai lungi in instrumente cu sperante de randament mai ridicat, asumandu-si riscuri mai mari.

Pe langa aceasta evolutie fireasca, asupra apetitului la risc in prezent isi pune amprenta si criza economica, lucru care evident genereaza prudenta si preferinta pentru plasamente pe termene scurte.
Razvan Rusu director de investitii, Certinvest
Interesul pentru produse cu risc ridicat va reveni in masura in care acestea vor obtine performante.

Cu alte cuvinte daca piata de capital va oferi randamente bune, coroborat cu o scadere a dobanzilor cred ca investitorii vor fi dispusi sa-si asume riscuri suplimentare.

Toate astea au nevoie insa si de un climat de incredere
mai ridicat in randul populatiei in evolutia economiei in ansamblul sau.

Ca ritm de crestere daca pietele confirma probabil va fi superior pe fondurile de actiuni, insa trebuie sa tinem cont ca baza de la care pleaca este foarte scazuta raportat la cele cu venit fix.
Claudia Racovitan director general, Intercapital Investment Management
Raspunsul la aceasta intrebare depinde de contextul economic intern si international . Daca vestile ce vor veni din economia romaneasca si din afara ei vor fi bune, increderea investitorilor va incepe sa creasca si vom asista la o scadere a aversiunii la risc.
Maria-Magdalena Sirghe presedinte CA, Vanguard Asset Management
Indicatorul de perceptie ZEW-Erste pentru luna decembrie indica o imbunatatire a punctelor de vedere ale respondentilor, experti ai pietelor financiare, in privinta indicelui BET, situandu-se la 33.3 puncte si inregistrand cea mai mare crestere in regiune, cu 24.9 puncte.

De asemenea, potrivit sondajului lunar al Comisiei Europene, indicatorul increderii populaţiei si companiilor in economia romaneasca a continuat sa creasca usor in decembrie, pentru a sasea luna consecutiv.

In acest context, este probabil ca aversiunea la risc sa scada, iar odata cu inregistrarea unei cresteri economice pozitive investitorii sa fie dornici sa-si asume riscuri mai mari. Insa vor exista in continuare si investitori care prefera un randament mai mic, dar in conditii de risc mai scazut.
Florin Dolea director executiv, Pioneer Asset Management
Fondurile cu riscuri scazute vor continua sa fie atractive atat timp cat nivelul randamentelor va ramane ridicat. In acelasi timp, pe masura ce dobanzile vor incepe sa scada, cred ca vom vedea o reorientare treptata a investitorilor catre fondurile cu mai mult risc.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri