Q&A - Care va fi tendinta fondurilor mutuale in acest an


Fondurile de investitii din Romania au incheiat un 2010 in care activele au ajuns la nivele istorice. Citeste estimarile specialistilor consultati de wall-street.ro privind dinamica acestei industrii, surprizele posibile, tendinta administratorilor de fond si recomandarile de investitie.

5 De ce recomandati investitia in fonduri mutuale?

Mihail Ion presedinte, Raiffeisen Asset Management
In tarile dezvoltate sau tarile mai avansate ale Europei Centrale si de Est, plasamentele in investitii administrate (fonduri de investitii, fonduri de pensii, asigurari cu componenta investitionala) pot ajunge pana la 40% din activele financiare ale familiilor, iar depozitele detin o pondere de 40-50% din active, in timp ce in Romania vorbim despre o pondere de inca sub 10% a investitiilor administrate in totalul activelor financiare ale familiilor, iar plasamentele in depozite reprezinta peste 80%.

Convergenta economiei Romaniei catre standardele europene va atrage dupa sine si o modificare a structurii activelor financiare ale persoanelor fizice, printr-o crestere mai accelerata a investitiilor. Fondurile de investitii sunt preferate de investitori peste tot in lume pentru avantajele acestora, respectiv accesarea unor instrumente cu sperante de randament mai ridicate, posibilitatea retragarii in orice moment fara pierderea castigului acumulat, delegarea deciziei de investitii catre administratori profesionisti, accesul la un portofoliu diversificat de plasamente chiar si cu sume mici, reducerea riscului prin diversificare, reglementarea si supravegherea stricta a activitatii de administrare a investitiilor de catre autoritatile de supraveghere a pietelor financiare, etc.

In functie de tipul de fond ales, investitiile in fonduri pot comporta si riscuri si pot necesita perioade recomandate de detinere mai lungi, in consecinta este important pentru investitori sa efectueze plasamente in fondurile care corespund profilului acestora.
Razvan Rusu director de investitii, Certinvest
Fondurile mutuale ofera posibilitatea unui investitor de a obtine o diversificare foarte mare cu o suma mica investita, astfel chiar si in cazul unui fond monetar de exemplu investitorul va obtine un randament similar depozitelor bancare, in conditiile diversificarii riscului pe mai multe banci si titluri de stat.

In acelasi mod un fond de actiuni, de exemplu un fond care urmareste evolutia indicelui BET diversifica o investitie mica pe 10 emitenti reprezentativi pentru piata bursiera romaneasca, astfel riscul ca evolutia negativa a unuia dintre acestia sa impacteze semnificativ intreg portofoliul este diminuat.
Claudia Racovitan director general, Intercapital Investment Management
Pentru investitorii pasivi sau pentru cei care nu sunt familiarizati cu piata financiara, fondurile mutuale reprezinta o alternativa foarte buna.

Activele fondurilor sunt administrate de profesionisti iar investitorii pot alege tipul de fond care se potriveste cel mai bine profilului de risc al fiecaruia.

Investitia intr-un fond mutual de actiuni aduce investitorului beneficiile unui portofoliu diversificat cu un efort minim din partea lui in timp ce investitia intr-un fond monetar ii da acces investitorului la dobanzi mari chiar daca acesta investeste o suma mica.
Maria-Magdalena Sirghe presedinte CA, Vanguard Asset Management
Fondurile mutuale reprezinta un instrument de diversificare a avutiei financiare a gospodariilor, in Romania plasamentele in fonduri situandu-se sub media europeana.

De asemenea, ele ofera lichiditate sporita si posibilitatea de a beneficia in orice moment de intregul randament acumulat pana la data rascumpararii. In plus, fondurile diversificate mizeaza pe termen mediu si lung pe un randament superior dobanzilor bancare.

Florin Dolea director executiv, Pioneer Asset Management
Pentru ca ofera o oportunitate buna de diversificare a investitiilor personale, oportunitate insotita de o lichiditate foarte mare, transparenta maxima si management profesionist la costuri reduse.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri