Plantatie de duzi pe un hectar


Plantatie de duzi pe un hectar


BUGET
AFACERE

5000 €


TIMP
NECESAR

24 luni


RECUPERARE
INVESTITIE

24 luni

O plantatie de duzi, o afacere foarte profitabila cu buget redus

O plantatie de duzi poate deveni o afacere foarte profitabila, tinand cont ca - mai nou - poti lua fonduri europene. De curand, Ministerul a actualizat registrul pomicol, dudul fiind introdus pe lista pomilor eligibili pentru accesarea fondurilor structurale. Asa ca, daca va ganditi la o afacere inedita in agricultura, o livada de duzi ar putea fi solutia. De altfel, o plantatie de duzi merge mana in mana cu o afacere de crestere a viermilor de matase, pentru ca frunzele de dud sunt unica hrana a viermilor de matase din specia Bombyx Mori.

Asa ca, daca incepeti o afacere cu duzi, puteti sa mergeti usor si spre una cu viermi de matase, avand acces gratuit la furaje pentru viermi. Insa, daca vorbim strict de exploatarea duzilor pentru fructe, este recomandat sa incepeti cu cel putin un hectar, pe care veti reusi sa plantati circa 400 de pomi (este nevoie de 5 metri intre fiecare pom).

Potrivit specialistilor, costurile de intretinere a unui hectar de duzi pot ajunge la 3.000 de lei pe an. 

Dar, o afacere cu duzi poate fi foarte profitabila, tinand cont ca intr-un an bun dintr-un hectar se pot recolta cel putin 8 tone de fructe proaspete, din care vor rezulta 1,2 tone de fructe uscate. Atentie, insa, recoltarea dudelor este dificila, pentru ca fructele se pot zdrobi usor si rezista si foarte putin in stare proaspata. De aceea, veti avea nevoie de un deshidrator profesionist, care poate costa cateva mii de euro. In versiunea casnica, un deshidrator costa mult mai putin, 200 de euro, dar nu veti putea procesa 8 tone de dude cu acesta.

Pretul unui kilogram de dude va va convinge insa ca merita investitia intr-un deshidrator profesionist. Un kilogram de dude uscate poate sa ajunga si la 150 de lei, daca reusiti sa le vindeti direct catre clienti, sau sub 100 de lei la vanzarea catre magazine sau intermediari.

Costurile unei afaceri cu duzi, pe un hectar, ar putea depasi chiar si 5.000 euro, in functie de localizarea terenului, investitiile cu irigatiile sau performanta deshidratorului, dar ati putea sa recuperati investitia in doar 2 ani.


De ce ai nevoie pentru a incepe aceasta afacere:

*NOTA: prezenta lista este orientativa si poate suferi in timp modificari de continut. Pentru acestea Wall-Street.ro declina orice responsabilitate.

  • Un teren de cel putin un hectar
  • Puieti de dud
  • Fertilizatori pentru momentul plantarii
  • Sistem de irigatii, dudul fiind un arbore iubitor de apa
  • Deshidrator profesionist

Vor sa incerce aceasta idee:  59 din 66

Sursa foto: duzi, Shutterstock
Compara

Acasa | Cauta idei | Povestea ta

Copyright Wall-Street.ro 2015. Toate drepturile rezervate.
Termeni si conditii | Acord confidentialitate

Setari Cookie-uri