Daca in anii 1950-1960 efectivul de porci din rasa Mangalita depasea un milion de capete, in prezent ar fi de numai 30.000 de exemplare la nivel national. Insa, numarul lor este in crestere in conditiile in care tot mai multi romani au aflat de avantajele carnii acestei rase, supranumite si ”porcul-somon” sau ”maslina pe patru picioare”.
”Este o afacere care isi reintra in drepturi pe masura ce romanii inteleg faptul ca slanina, cel mai cautat produs din porcul de Mangalita, are colesterol pozitiv. Ea contine pana la 70% acizi grasi nesaturati, care se gasesc si in uleiul de masline sau grasimea de peste somon”, a explicat pentru wall-street.ro Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci Mangalita, care detine la randul sau o ferma in Lapusel, Maramures.
In prezent, o ferma de porci din rasa Mangalita poate fi rentabila daca are un rulaj anual de 150-200 de capete, fara activitatea de procesare. Pretul unui purcel de 8-10 saptamani este de 200-250 de lei. Rasa de Mangalita are o perioada de crestere de doi ani, greutate optima pentru valorificare fiind de 115-120 kg (atunci procentul de grasime este de 50%). Pretul carnii de porc de Mangalita porneste de la 20 de lei/kilogram. Puteti afla
aici mai multe detalii despre ce aveti nevoie pentru a pune pe picioare o astfel de afacere.
De ce ai nevoie pentru a incepe aceasta afacere:
*NOTA: prezenta lista este orientativa si poate suferi in timp modificari de continut. Pentru acestea Wall-Street.ro declina orice responsabilitate.
- 150-200 de porci de Mangalita
- un adapost
- un teren de 1.000 mp, imprejmuit cu gard
Vor sa incerce aceasta idee: 18 din 20