TOTI cei care au stiut ca servesc pacientilor medicamente placebo, toti cei care au fost implicati in afacerea dezinfectantilor, se fac vinovati de genocid.

De ce nu mai scrie pe ziduri "Romania, format C:/"?

/     13.05.2016

Azi sunt furios. Pe romani, pe mine, pe intreg “sistemul” de il scriam cand eram pusti pe pereti, alaturi de un “format C:/”, intr-un teribil teribilism adolescentin, nestiind ca, dupa mai bine de 15 ani aveam sa imi dau dreptate. Acel “f*ck the system, format it!”, din nefericire, s-a dovedit a fi profetic.

Traim intr-o societate care, incet dar sigur si probabil imposibil de stavilit, se pravaleste peste noi. Bulgarele de zapada, pornit, candva, dupa 1989, ultima oara cand am dat “reset system”, a ajuns atat de mare incat ne inghite pe toti. Ieri stateam pironit in fata monitorului, citind cum toate testele facute pe dezinfectantii din spitale au iesit negative, cum medicamentele contra infectiilor pe care le luam sunt placebo.

Ca si tine simteam dezgust, revolta, furie. Dar in special dezgust. Si este pentru prima oara cand am acest sentiment nu doar fata de clasa politica, ci fata de intreaga societate romaneasca, ca intreg. Imi vin in minte cele cinci etape prin care trece condamnatul la moarte – negarea, mania (de ce tocmai eu!?), negocierea, depresia si, in final, acceptarea sortii.

Unii contribuie la dezvoltarea societatii, altii nu

/     10.05.2016

Mai multe crize, parca decat oricand, zguduie societatea romaneasca in ultima perioada. Fie ca vobim de Colectiv, de criza dezinfectantilor, de criza de la ONB sau de recenta si tragica moarte a fotbalistului Patrick Ekeng, toate par a avea un numitor comun: lipsa de profesionalism. Cum oare de am ajuns noi in aceasta situatie? Am fost neprofesionisti intotdeauna si ne loveste napasta doar acum, am devenit brusc neprofesionisti? Lumea vorbeste de lipsa de reguli, de lipsa de leadeship, de lipsa de responsabilitate...

Observ de o buna bucata de timp o dezbatere pe care eu o consider ipocrita si lipsita de substanta, legata mai ales de actiuni si nu de rezultate. Se arunca cu noroi cu o usurinta extraordinara, abordand superficial si cu dimensiune de spectaculos, probleme fundamentale. Se actioneaza, din pacate, mult mai putin eficient pe preventie si pe o atitudine rezervata, profesionala si proactiva.

Se poate intreba legitim, care este legatura intre crizele enumerate recunosc, cu generozitate, de mine mai sus.

Colectiv este o drama de dimensiuni nationale, atat prin salbaticia accidentului cat si prin pierderile rezultate. Tineri superbi, plini de viata si speranta. Avand radacini in reguli intortocheate si imposibil de urmarit, impus si asigurat, accidentul poate fi considerat criminal. Sunt sigur insa, ca o parte din vina revine celor care, inconstient, au reglementat metodele de asigurare a spatiilor publice impotriva incendiilor si a altor dezastre.

#RomaniaProfesionista: De ce putini manageri pun pret pe o strategie?

/     04.04.2016

Daca as fi provocata sa vorbesc despre strategia de business a Romaniei, la un nivel macro (ca si cum ea ar exista), as spune ca am avea neaparata nevoie de o cultura antreprenoriala solida, de incurajarea liberei initiative, concomitent cu reducerea birocratiei, de scaderea impozitarii muncii si de predictibilitate fiscala. Cel putin!

Insa, in mediul de afaceri actual, in care evaziunea fiscala si coruptia sunt la ordinea zilei, taxele si povara administrativa sunt destul de mari, iar mainile de ajutor sunt putine, antreprenorii curati si care vor sa faca afaceri curate in continuare au nevoie de cat mai multe informatii si instrumente eficiente de lucru. Unul dintre cele mai puternice astfel de instrumente de lucru este reprezentat de strategia de business. Dar, cu toate ca cei mai multi dintre manageri si antreprenori declara ca strategia de business este o preocupare esentiala pentru ei, foarte putini chiar isi fac o strategie completa sau, daca o au, o si aliniaza cu operatiunile pe care le deruleaza, adica, in traducere libera, o si pun in practica si o ajusteaza in functie de trenduri si noile realitati ale pietei. Vedem adesea in mediul de afaceri romanesc, companii antreprenoriale care au lucrat ani de zile intuitiv, pe baza experientei si a bunului simt al antreprenorului, dar care se blocheaza in crestere, tocmai pentru ca antreprenorul este unul singur si nu are puterea sa se multiplice. In acel punct, existenta unei strategii transparente in interiorul si in exteriorul organizatiei ar face diferenta.

Noi suntem un popor alintat!

/     17.02.2016

Educatie-Sanatate-Justitie! Cele 3 mari probleme ale Romaniei pe care toti cetatenii, de la pustiul de gradinita la pensionarul neglijat si uitat, le vor pune in diversa ordine de enumerare pe lista reformelor necesare. Ce au in comun toate aceste probleme? Finantarea! Orice reforma de sistem, orice schimbare in general, are nevoie de finantare, de un buget care sa le sustina. Ascultam un disc de patefon ajuns la ultimul sant, guverne care repeta plictisitor cum progresul exista dar nu-l putem vedea, cum lipsa de finantare intarzie reformele. Oare nu vor, oare nu pot?

Cateva date poate ne-ar ajuta sa intelegem mai bine una dintre problemele adevarate ale acestei tari. Problema a carei rezolvare ar putea aduce o importanta sursa de finantare a reformelor de care avem cu totii nevoie profunda.

In Romania sunt aproximativ 4,5 milioane de salariati - din care aproape un sfert sunt bugetari - la o populatie de aproximativ 20 de milioane de locuitori. Populatia activa numara cca 9,2 mil de locuitori… vedem astfel o diferenta de aproximativ 4,7 milioane, desi somajul numara sub 1 milion. Completam apoi cu un plus de 5,3 milioane de pensionari. Ca si cum aceste anomalii nu ar fi suficiente, in Romania, aproximativ 30% din numarul de angajati au salariul minim pe economie, adica foarte putin peste 1000 lei.

Unde s-a impotmolit viziunea in Guvernul tehnocratilor?

/     10.02.2016

Noul Guvern, cel al tehnocratilor, este deja de mai bine de doua luni la conducere, numai ca desi intentia initiala a fost pozitiva si laudabila, fundamental, inca nu s-a produs nicio schimbare majora. Asta pentru ca, intr-o alta formula, noul Executiv perpetueaza aceeasi viziune sau, mai bine zis, lipsa unei viziuni asumate. Poate, viziunea aceasta exista, insa eu nu vad indicatori care sa arate prezenta ei.

Ministri relativ tineri, scoliti, cu experienta de lucru in privat si/sau la Bruxelles, neinregimentati politic si-au suflecat manecile si au decis sa vina la guvernare ca sa schimbe Romania. Acest lucru este demn de toata aprecierea si de tot suportul nostru, iar o modalitate de suport este si de a oferi feedback si perspective, asa cum se vad prin ochii nostril, ai beneficiarilor noului guvern. Tehnocratii au intrat rapid in “operational”, cautand sa rezolve probleme vechi in sistem si transformandu-se astfel in “rezolvatori de probleme”. Cred ca avem nevoie de “rezolvatori de probleme”, insa, in acelasi timp, avem nevoie si de vizionari. Fac aici o paralela cu o echipa noua de management intr-o organizatie. Au venit la conducere, porniti sa faca lucrurile sa se intample si s-au pus pe treaba, bine intentionati, propagand insa intr-un fel mai putin vizibil cultura si directiile anterioare, neintrebandu-se care este directia in care vor sa mearga, ce vrea, de fapt, actionariatul si pana la urma, care este binele comun pentru toti stakeholderii implicati. Nu se vede din afara ca ar exista o noua viziune, ci doar o continuare a activitatilor vechi, cu un suflu proaspat. Pozitionarea noului guvern este aceeasi – cea de stapan - cu un mic detaliu: oameni foarte bine pregatiti tehnic. Si? Care sunt viziunea si directia pe care ei o urmeaza? Ce isi propun sa creeze ca guvern? Care este obiectivul mare, comun, al tuturor partilor implicate?

Leadership si Crize. Traim timpuri in care societatea isi neaga reprezentantii si provoaca limitele democratiei

/     26.11.2015

Recunosc ca m-am plasat pe o pozitie rezervata in raport cu ultimele evenimente socio-politice din Romania. Puternic zdruncinat de drama (care continua si astazi din pacate) a celor din Colectiv, a familiilor, prietenilor lor, precum si a tuturor acelora care in mod direct au intrat in contact cu tragicul eveniment, am asistat la explozia de emotie publica care a blocat societatea si a rasturnat un guvern.

Pozitia rezervata vine din incertitudinile pe care le am cu privire la justetea si eficienta unui mod de a lua decizii intr-un dialog ad-hoc cu oameni aflati sub imperiul emotional al unei tragedii si aflandu-se la nivelul unei reprezentativitati discutabile. Timpul trece si opiniile si trairile noastre se structureaza si capata forme mai explicite. Astazi, inteleg intr-un context mai larg atat cauzele unei astfel de tragedii cat si reactia "strazii". Asistam astazi, nu doar in Romania, la adancirea peste limitele suportabilitatii a unei prapastii intre administratie si oameni. Cauzele sunt multiple si sunt atat de ordin general cat si de ordin particular, compunandu-se intr-o spirala a insuportabilitatii.

Responsabilitatea incepe cu noi!

/     25.11.2015

S-a scris mult despre neincrederea evidenta a publicului in clasa politica din Romania de la dezastrul din Clubul Colectiv de la sfarsitul lunii octombrie. Avem un guvern nou si, de asemenea, un alt primar in sectorul in care se afla clubul. Pentru un expat ca mine, obisnuit cu guverne numite (in mare parte) dintre legiuitorii alesi, este destul de surprinzator ca Romania a gasit necesar sa numeasca un guvern tehnocrat, cu membrii care nu sunt alesi si pentru care absenta lor anterioara din primul rand al scenei politice este considerata un avantaj.

Multe dintre dezbaterile recente referitor la aceste lucruri par sa aiba legatura cu coruptia. Este inutil sa negam faptul ca pentru Romania coruptia este o problema serioasa (cum este de altfel si in alte tari, potrivit Indicelui de Percepere a Coruptiei al Transparency International). Este foarte incurajator sa vedem progresele recente facute de autoritatile din Romania precum Directia Nationala Anticoruptie, Agentia Nationala pentru Integritate si Consiliul Concurentei in combaterea acestei probleme. Pare greu de rezolvat, dar procesul de curatare a situatiei poate incepe doar de unde suntem acum.

Inlaturarea coruptiei si a birocratiei din clasa politica va ajuta, dar, ca expat care traieste in Romania, cred ca nu este suficient sa combatem coruptia, pentru a preveni in viitor tragedii precum cea de la Clubul Colectiv. Sa luam ca exemplu incendiul din Centrul Summerland Leisure din Douglas de pe Isle of Man in 1973, cu un numar de victime comparabil cu cel din incendiul de la Clubul Colectiv. Sau incendiul de pe stadionul Clubului de Fotbal Bradford City din 1985, soldat cu peste cincizeci de morti. La doar doi ani mai tarziu, mai mult de treizeci de persoane au murit in incendiul din statia de metrou King’s Cross din Londra.

Pentru, cu si despre tine. #Colectiv

/     19.11.2015

Ideea platformei Fii#Colectiv a venit natural, din vibratia strazii, din strigatul miilor de tineri care protestau la inceput de noiembrie, din vocea schimbarii. A venit din dorinta autentica de transformare structurala, rapida si radicala. Din tot ce a fost schimbat in fiecare dintre noi, dupa momentul #Colectiv.

Ne dorim ca toata aceasta dorinta comuna, nascuta dintr-o tragedie si cultivata in vocile unite ale miilor de tineri, sa insemne ceva. Tocmai de aceea, ne propunem sa reunim toate vocile relevante, sa lansam solutii concrete, sa conturam un plan pentru marea schimbare a Romaniei.

Dupa ce, din 30 octombrie plutim cu totii printre lacrimi, suferinta, pierderi, consternare, proteste si un sentiment acut de revolta, astazi ne asumam misiunea de a nu uita. De a contribui la definirea si concretizarea acestei schimbari de care generatia noastra are nevoie.

Suntem tineri, sunteti destepti, suntem conectati. Nu suntem generatia pierduta, asa cum in repetate randuri s-a spus despre noi. Din contra, suntem generatia puternica. Am aratat asta in strada, zile la rand. Am cerut, am strigat, pe alocuri am si primit. Dar nu ne oprim aici, chiar daca vocea strazii se stinge, ecoul trebuie sa ramana. Asa ca ne asumam noi rolul sa pastram acest ecou, sa ii dam un sens, un contur si un final. Pentru ca nu putem lasa uitarea sa intervina, asa cum nu putem lasa ignoranta sa domine.

Cazul "Andrei Baciu". Analiza faptelor de dincolo de chiloti

/     16.11.2015

O zi linistita de duminica, 15 noiembrie, a fost tulburata de anuntul noilor ministri propusi de Dacian Ciolos. Mult-asteptatul guvern tehnocrat cu data de expirare de un an parea interesant. Pana cand am inceput sa scormonim. De departe, cel mai popular ministru nou a fost Andrei Baciu, propunerea trecatoare pentru portofoliul sanatatii. Prezentat de Dacian Ciolos drept un „tanar chirurg cu idei“, Andrei Baciu a devenit rapid „controversat“ din cauza pozelor in chiloti pe care le-a facut in timpul carierei de model. Din pacate, putini si-au pus intrebari legate de activitatea sa imbracata. Haideti sa facem un exercitiu de luciditate.

Despre Andrei Baciu stim putine lucruri. Ieri, in cele cateva ore de celebritate, am aflat ca a fost chirurg rezident la Rouen, in Franta si are in Romania un ONG care lupta pentru drepturile pacientilor. Are 29 de ani si putina experienta practica. Dupa cum scria un doctor rezident din Iasi, nu are nici macar drept de semnatura in spital. Retelele sociale au fost, in schimb, invadate de discutii mondene privind activitatea sa de model.

Nu aceasta e problema. si daca avea poze nud, noi tot nu aveam niciun drept sa-l discreditam. Ceea ce insa nu a zis nimeni, iar presa nu a trecut de nivelul „doctorului in chiloti“, e ca tanarul Baciu are niste asocieri care pot interfera cu postura tehnocratului independent pe care ni-l dorim.

Simbioza: cauzele "Strazii"

/     17.11.2015

Principalele cauze ale „Miracolului romanesc” din noiembrie 2014 si ale „Strazii” din noiembrie anul acesta sunt (i) libertatea redusa a proprietatii (drepturile reduse de proprietate) si (ii) coruptia extinsa. Dimensiunile neadecvate ale acestor libertati (1) nu permit Romaniei sa se dezvolte, dar permit extragerea de rente. Rentele sunt extrase de cei care reprezinta simbioza aparuta in 1989 intre noua clasa politica, pe de o parte, si noua elita de afaceri, pe de alta parte. Impotriva acestei Simbioze s-au indreptat si „Miracolul” si „Strada”. Ea explica esecul trecerii la capitalism competitiv in Romania si este principalul adversar al bunastarii.

Simbioza este produsul transformarii de catre liderii comunisti a capitalului politic in capital economic. In schimbul libertatii politice oferite cetatenilor in 1989, fosta nomenclatura si protejatii ei au primit afacerile acestei tari. Tranzactia a fost posibila deoarece ei s-au metamorfozat in „noua clasa politica” si in „noua birocratie”, generand din randurile lor noua elita de afaceri cu statul. Astfel, Simbioza s-a localizat la nivelul partidelor politice si a elitei de afaceri, fara a deveni una cu acestea, dar fiind suficient de mult un constituent al lor incat sa-si impuna propriul ei scop.

Scopul ultim al Simbiozei a fost si este sa impiedice dezvoltarea peste o anumita limita a unei elite autentice de afaceri, separate de politic, care ar fi dus la insasi desfiintarea ei, a Simbiozei. In acest scop, Simbioza a tintit permanent sa mentina libertatea proprietatii la niveluri scazute si sa mentina o minima influenta asupra justitiei, facand loc coruptiei. In perioada 1989-2008 nu a existat niciun obstacol serios in atingerea acestui scop. Astfel, Simbioza a reusit sa-i mentina pe cei mai multi – salariati sau firme – dependenti de redistribuirea de la bugetul public. In acest scop, ea a avut grija sa produca reglementari neclare, contradictorii si partinice, care sa faca orice afacere dependenta de interpretarea reglementarilor de catre o administratie corupta si o justitie nelibera. Pastrand controlul asupra justitiei si administratiei, Simbioza a putut stabili cine castiga din afacerile cu statul si care afaceri sunt „calcate” de controale si care sunt „pasuite”. Stapanii acestor afaceri, au transferat resurse financiare catre cei din politica si administratie, in special prin intermediul companiilor de stat.

Iulian Stanciu, eMag: Tara are nevoie de pozitionare, pe termen lung – digital si educatie

/     10.11.2015

Iulian Stanciu, actionar eMag , subliniaza ca Romania are nevoie, in aceasta perioada, sa gandeasca o pozitionare pe termen lung. „. Poate ca ideea actuala de "tara verde" este ok, insa as merge pe directia de tehnologie, digital”, spune el.

„Avem un branding excelent la nivel international, inteligenta romaneasca este apreciata in toate institutiile si companiile mari din lume si ar trebui sa ne construim un brand din asta, poate «Romania digitala». In spatele acestei constructii avem nevoie de un plan pe termen lung, in spatele caruia sa se aseze toate partidele si structurile actuale, este un plan pe minim 10 ani”, a declarat el, pentru WALL-STREET.ro.

Componenta strategica a acestui plan este educatia. „Cred ca prin educatie devenim constienti de alegerile pe care le facem si prin educatie obtinem libertate. Prin educatie ne alegem liderii locali sau centrali. Astfel educatia ar trebui sa devina o prioritate nationala, iar sistemul educational care acum este pus la pamant ar trebui reconstruit: viziune, structura, metoda, baza materiala, curicula, motivare (inclusiv materiala) si altele”.

Cea mai importanta intrebare pe care investitorii si-o pun acum este daca aceasta miscare sociala este in masura sa determine schimbari de substanta la nivelul tarii. Investitorii sunt intr-un proces de evaluare, toata lumea este precauta

Marii investitori vor profesionisti la “butoane”

/     10.11.2015

Stimularea investitiilor trebuie sa fie prioritara pentru viitorul guvern, iar intocmirea unor bugete multianuale, care sa ofere predictibilitate atat Romaniei cat si mediului de afaceri, reprezinta elementul esential pentru a evita repetarea situatiilor de incertitudine care apar la fiecare schimbare de ministru sau cabient, considera Dragos Neacsu, CEO al Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri local, cu active de 1,7 miliarde euro.

WALL-STREET.RO dezvolta campania editoriala #GuvernulTAU, un proiect care isi propune sa prezinte si sa disemineze propunerile mediului de business si solicitarile strazii pentru viitorii decidenti politici. Proiectul editorial isi propune doua lucruri esentiale: 1) selectarea reactiilor din partea romanilor care solicita in strada schimbarea sistemului etatist si 2) cele mai bune idei ale mediului debusiness pentru guvernantii din Romania.

Resetarea statului: 15 "inovatii" care pot schimba Romania

/     10.11.2015

In urma cu vreo doi ani scriam un articol generat de un moment de reflectie, favorizat si de implicarea timp de cateva luni pe post de “manager privat/profesionist” la Posta Romana – Prioripost.

Ipostaza respectiva si experienta personala mi-a generat o pespectiva din unghiuri complementare: din zona privata – ca manager, ca antreprenor si totodata ca manager in zona “de stat”, adica in “maruntaiele hidrei”, adica tocmai acolo unde am dori sa se schimbe lucrurile, Posta putand fi considerata ca un esantion reprezentativ.

Atunci cand reflectezi cu privire la ceea ce ar trebui si ar putea fi si facut pentru ca Romania in ansamblu sa poata sta mai bine in planul libertatii si al prosperitatii, a privi lucrurile dintr-o atare postura ofera o perspectiva mai complexa, mai clara si mai ancorata in problematica de fond.

Evenimentele recente m-au facut sa revin asupra materialului respectiv si sa il completez cu anumite consideratii principiale suplimentare, reliefate si de acele solicitari rationale care vin in aceste zile din partea anumitor zone ale societatii si pe care le-am preluat si integrat in acest set. Reformele necesare sunt poate in afara mandatului unui Executiv provizoriu, insa agenda/directia nu ar trebui scapata din vedere. Ca tot ne pregatim de un nou Guvern si de alegeri…

Cele mai importante revendicari ale pietei, la intalnirea cu Iohannis

/     09.11.2015

Stefan Darabus, director al Fundatiei Hope and Homes for Children (HHC) Romania, aflat pe lista celor 20 de romani care au fost chemati la consultarile de la Cotroceni a prezentat pe blogul sau propunerile societatii civile de la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis.

"Cred ca cele mai importante revendicari ale pietei au fost exprimate", scrie Stefan Darabus (foto), pe blogul sau, stefandarabus.ro. Printre acestea se regasesc: "Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari, ca parte a unei noi Constitutii. Fara imunitate pentru parlamentari si pentru membrii guvernului. Vot electronic pentru toti cetatenii, inclusiv, pentru cei din diaspora. Alegeri locale in doua tururi de scrutin. Modificari legislative care sa nu mai ingaduie accesul in parlament partidelor care nu au candidati pe liste proprii. Reforme ample si cresterea bugetelor alocate pentru educatie, protectie sociala, cultura, sanatate, cercetare".

Acesti "buni gospodari" isi bagau in buzunar 10 lei din 100 de lei

#GuvernulTAU Cum vede un trainer de top noua conducere a Romaniei

/     09.11.2015

Octavian Pantis, unul dintre cei mai cunoscuti traineri din Romania, care a pregatit de-a lungul timpului mii de manageri si angajati din diferite nivelurile ierarhice, a declarat ca isi doreste ca noul Guvern al Romaniei sa fie format din oameni cu valori sanatoase, oameni gospodari, care nu "isi baga in buzunare" bani din bugetele pe care le au la dispozitie.

"Vrem sa vedem (in noul Guvern - n.red) oameni cu un set de valori sanatoase. In primul rand, vrem oameni cinstiti, care nu ajung acolo cu gandul de a-si face un bine personal pe termen scurt, ci tarii, pe termen lung. De asemenea, ei trebuie sa fie buni gospodari si sa dea o directie clara Romaniei", a declarat Octavian Pantis, seful companiei de training si consultanta Qualians si unul dintre cei mai cunoscuti traineri din Romania.

El a adaugat ca Romania a mai fost condusa de-a lungul timpului asa-zisi "buni gospodari", care insa si-au insusit bani din bugetele pe care le aveau in gestiune.

Acesti "buni gospodari" isi bagau in buzunar 10 lei din 100 de lei

Ce spune Isarescu despre efectele crizei politice actuale

/     06.11.2015

Efectele generate de actuala situatie politica din Romania, dupa depunerea mandatului Executivului, vor depinde de rapiditatea cu care se va forma un nou guvern si de deciziile ulterioare ale acestuia, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca situatia macroeconomica este stabila.

Seful bancii centrale a fost intrebat la ce efecte se asteapta in perioada urmatoare, pana la formarea unui nou guvern, avand in vedere ca Legea bugetului pe 2016 este suspendata, iar cea a salarizarii bugetare nu este finalizata, scrie Mediafax.

"Cred ca vor depinde (efectele - n.r.) de rapiditatea cu care se va forma noul guvern si deciziile pe care le va lua noul guvern. Ceea ce pot sa va spun este ca, in prezent, situatia macroeconomica, pe care noi o monitorizam si de care raspundem ca este stabila, in general pozitia economica a tarii este buna si ca, inclusiv prin deciziile de astazi, dar si prin prudenta pe care am manifestat-o in trecut, ne-am creat acel camp de actiune si acea pozitionare pentru a face fata unor situatii mai dificile", a afirmat Isarescu la briefingul sustinut dupa sedinta Consiliului de Administratie al BNR pe teme de politica monetara.

“Stii ce le-ar trebui? O SCENA cu o statie de amplificare! Atat! Si acolo, pe scena aia, se va putea naste un lider!”

Cum e sa ai tara in maini si sa nu stii ce sa faci cu ea? Salvarea si blestemul nostru

/     06.11.2015

Salvarea si blestemul nostru, simultan, sunt retelele sociale. Tehnologia de care parintii nostri nu au avut parte in 1989, la Revolutie. Este o sabie nu doar cu dublu tais, ci cu nenumarate ascutisuri si locuri in care sa te tai, daca nu stii sa o manui. S-a vazut acest lucru foarte clar miercuri seara, in adunarile simultane din mai toate judetele Romaniei.

Aveam doar 8 ani la Revolutia din ’89, deci pe moment nu pricepeam ce se intampla si de ce bunicul meu era in Piata Revolutiei, cu gloantele suierandu-i pe la urechi. Stiu doar ca am fost trimis departe, sa nu fiu in pericol si urma sa aflu peste ceva ani ce s-a intamplat, de fapt.

Multi au comparat ce s-a intamplat ieri cu o revolutie, o revolta populara, pastrand proportiile violentei, bineinteles. Sau mai degraba, lipsei de violenta din zilele acestea, un lucru de aplaudat. Diferenta majora? Parintii nostri au stiut ce sa ceara, pentru ce se lupta, ce sa scandeze si de ce au stat si au murit in Piata Revolutiei, la Universitate, in Timisoara, in toata tara.

Generatia schimbarii: emotiile unei multimi care ridica pumnii

/     04.11.2015

O femeie trecuta de 40 de ani, cu lacrimi in ochi, striga “de ce ne omorati copiii?...”; o tanara tine o fotografie a uneia dintre victimele incendiului din clubul Colectiv. Si ea are lacrimi in ochi. Aflati in mijlocul multimii, peste 15.000 de oameni, asistam la o multitudine de emotii – furie, regret, durere, dorinta de mai bine.

Citeste si: Zeci de mii de persoane, in strada dupa incendiul de la Colectiv. La Victoriei se cer demisii

In jurul orei 18.00, atunci cand a inceput protestul erau in jur de 2.000-3.000 de oameni in Piata Universitatii. Numarul a urcat la circa 15.000 de oameni la ora 19.30 si la 22:30 deja cifrele vehiculate indicau un numar de peste 30.000.

Sistem de preventie spre zero: ce NU se face in Romania

/     04.11.2015

Tragedia de vineri seara nu trebuia sa se intample. Nu trebuia sa asistam la crima din clubul Colectiv, nu trebuia sa numaram mortii. Nu trebuia sa ne simtim neputinciosi, trebuia ca tinerii plecati dintre noi sa fie acum la casele lor. Asta, daca aveam un sistem de preventie.

Nu vreau sa scriu mult despre politicieni, despre coruptie, despre spagi, despre contracte si avize date „pe nevazute”, despre declaratii belicoase ale unor primari sau ezitari (sa le spune asa) ale reprezentantilor bisericii.

Vreau doar sa amintesc cateva lucruri care ar trebui sa se intample intr-o societate normala, lucruri simple dar care pot preveni tragedii ca cea din club Colectiv.

1. In Muzeul de Stiinte Naturale din Londra, in miezul zilei, muzeul plin de turisti. Un clinchet de alarma, urmat de o voce inregistrata, de femeie care, cu calm, ne spunea ca a avut loc „un incident intr-o parte a muzeului” dar ca noi, in zona in care ne aflam, suntem in siguranta. Rugamintea – de a nu iesi din incaperea in care suntem.

Arhitect: In Cluburile din Centrul Vechi mori ca sobolanii. Ce trebuie sa facem in continuare?

/     03.11.2015

In Romania, pentru ca lucrurile sa inceapa sa se urneasca din loc, a fost nevoie de tragedii. O cladire in care au murit tineri frumosi, un copil omorat de caini vagabonzi, bebelusi care au pierit la Maternitatea Giulesti. Zguduitor, dar adevarat. Pana acum, nu am fost capabili sa prevenim ci doar sa reactionam, limitat si pe perioade scurte, ca urmare a unor evenimente de aceasta natura. Este timpul sa schimbam lucruri, sa luam atitudine. Daca nu clasa politica, noi, oamenii.

Am citit rauri de pozitii acest weekend, am ascultat ore intregi de televiziune. Am vazut oameni rai, haini, la un pas de a fi clasificati drept psihopati si de o insensibilitate care aproape te face sa ii urasti; am citit si vazut oameni buni, uniti, frumosi, tineri si batrani, bogati sau saraci, in marsuri de solidaritate. Am citit marturii cutremuratoare pe care, sunt sigur, le-ai citit si tu. Am vazut eroi care s-au intors sa isi salveze prietenii, familia, din flacari, inghititi fiind chiar ei de fum, scrum.

Am vazut eroi pompieri, politisti, medici si asistente, oameni de rand care au intins maini si si-au oferit ajutorul; de cealalta parte, taximetristi care cereau 50 de lei pentru a transporta raniti la spital, altfel nu se clinteau din loc, preoti care se rugau de la distanta pentru sufletele celor morti in timp ce isi indesau in buzunare bani din slujbe. Proteste pasnice, linistite, impotriva clasei politice, primarilor care se disculpa, impotriva lui Gabriel Oprea, impotriva coruptiei si a sistemului de mite si spagi care, pana la urma, iata, ucide.

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile

Setari Cookie-uri