Ianuarie: TRW Automotive a inceput productia de volane pentru Audi

Ianuarie: TRW Automotive a inceput productia de volane pentru Audi

TRW Automotive a inceput in ianuarie productia de volane imbracate in piele pentru Audi la Baia Mare, judetul Maramures, unde lucreaza cateva sute de angajati.

TRW este prezenta in Romania din anul 2004, cand a inceput activitatea la Timisoara (Timis), initial cu imbracarea in piele a volanelor auto. Operatiunile companiei in Romania au fost ulterior extinse in sectorul productiei de componente auto, inclusiv airbag-uri. Investitia initiala de la Timisoara a fost de 16 milioane de dolari.

Pe langa Timisoara si Baia Mare, TRW mai detine facilitati la Oravita (Caras-Severin), Lupeni (Hunedoara) si Marghita (Bihor), avand aproximativ 3.400 de angajati in Romania.

Mai: Porsche Inter Auto a deschis cel mai mare centru auto din Sud-Estul Europei

Mai: Porsche Inter Auto a deschis cel mai mare centru auto din Sud-Estul Europei

Centrul Porsche Pipera a necesitat o investitie de 15,3 milioane euro si are o suprafata totala de 50.000 mp, din care construita 11.500 mp si un depozit de piese de schimb de 800 mp. Showroom-ul Lamborghini are 225 mp, Porsche 640 mp, Bentley 390 mp, Audi 880 mp.

De la deschidere in luna mai si pana in octombrie, de la Porsche Pipera au plecat catre clientii Porsche Inter Auto Romania aproximativ 500 de automobile, a caror valoare depaseste 15 milioane euro.

Iunie: Podul Calafat-Vidin a fost inaugurat

Iunie: Podul Calafat-Vidin a fost inaugurat

Noul pod rutier si feroviar Calafat-Vidin a fost inaugurat pe 14 iunie si este exploatat de o societate mixta romano-bulgara, iar taxa pentru tranzitarea acestuia este de 6 euro.

Romania si Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin in martie 2000, insa initierea proiectului a intarziat din cauza fondurilor insuficiente.

Podul de doi kilometri peste Dunare este parte a coridorului paneuropean de transport care leaga orasul german Dresda de Istanbul (Turcia).

Podul are doua benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti. Costurile constructiei, care pana in anul 2011 erau estimate la circa 225 de milioane de euro, vor depasi cel mai probabil 250 milioane de euro pana la finalizarea proiectului.

Proiectul a beneficiat de imprumuturi si finantari gratuite de la Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Investitii, Agentia Franceza pentru Dezvoltare si Institutia Germana de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Iunie: Bosch a deschis la Blaj o noua unitate de productie

Iunie: Bosch a deschis la Blaj o noua unitate de productie

Concernul german Bosch a inaugurat la Blaj o noua unitate de productie pentru componente auto in urma unei investitii de 50 de milioane de euro.

Noua unitate de productie a fost realizata pe o suprafata de 21.000 de metri patrati si in cadrul acesteia au fost create anul acesta circa 300 de noi locuri de munca, numarul angajatilor Bosch de la Blaj ajungand in total la 900.

Iulie: VCST a inaugurat la Alba Iulia o fabrica de componente auto

Iulie: VCST a inaugurat la Alba Iulia o fabrica de componente auto

Compania belgiana VCST a inaugurat la Alba Iulia o fabrica de componente auto, investitia fiind estimata la circa 30 de milioane de euro.

Fabrica de la Alba Iulia va produce roti dintate pentru industria auto pentru clienti precum DAF, Ford, Perkins, Volkswagen si Thyssenkrupp.

VCST detine fabrici in Belgia, Germania, Mexic, China, cu un total de 1.100 de angajati si vanzari de 145 de milioane de euro in 2012.

Septembrie: Continental a investit 40 mil. euro la Brasov

Septembrie: Continental a investit 40 mil. euro la Brasov

Continental isi concentreaza productia europeana a pompelor de alimentare cu combustibil intr-o noua fabrica la Brasov, in care a investit 40 de milioane de euro.

In fabrica Fuel Supply componenta a diviziei Continental Powertrain lucreaza 500 de persoane. Capacitatea maxima de productie este de 7 milioane de bucati de pompe de combustibil pe an.

Continental are in prezent circa 12.000 de angajati in Romania.

Septembrie: Rombat a inaugurat o noua capacitate de productie

Septembrie: Rombat a inaugurat o noua capacitate de productie

Producatorul de baterii si acumulatori Rombat a deschis o noua fabrica la Bistrita pentru productia de baterii pentru masini cu sistemul start-stop. Rombat a creat 108 noi locuri de munca.

Noua capacitate de productie poate livra anual 700.000 de baterii cu tehnologiile EFB si AGM. Investitia se ridica la 83,4 milioane lei, din care 32,8 mil. lei cu finantare guvernamentala nerambursabila.

Hala de productie are o suprafata totala de aproximativ 5.000 de metri patrati impartiti in 3 ateliere de productie (fabricare placi, asamblare si formare baterii) si o zona de depozitare baterii. Valoarea utilajelor se ridica la 15,4 milioane euro.

Octombrie: Honeywell, fabrica de placute de frana la Ploiesti

Octombrie: Honeywell, fabrica de placute de frana la Ploiesti

Producatorul american de componente auto Honeywell a inaugurat la Ploiesti o fabrica de placute de frana in parcul industrial Ploiesti West Park, investitie ce va ajunge la 57 de milioane de euro in 2015 si va produce aproape 10 milioane de unitati pe an, o placuta de frana la 4 secunde.

In prezent, Honeywell a produs circa doua milioane de placute de frana de la inceperea activitatii in noiembrie anul trecut si pana in august. Honeywell Transportation Systems vinde placute de frana sub doua branduri, Bendix si Jurid.

De la Ploiesti, placutele de frana ajung pe piata europeana, in Romania, dar si in Mexic si China.

Noua unitate din Ploiesti a fost conceputa pentru a avea o suprafata mai mare de 14.000 de metri patrati de constructii acoperite si va crea peste 300 de noi locuri de munca in zona pana in 2015. In prezent, aici lucreaza 220 de persoane.

Octombrie: Dacia a lansat in Romania un Duster mai ieftin si mai puternic

Dacia a lansat pe piata romaneasca versiunea restilizata a SUV-ului Duster, la un pret de pornire mai mic cu 350 de euro fata de modelul fara facelift, de 10.900 euro cu TVA.

Sub capota, Duster facelift a primit un nou motor, turbo pe benzina 1.2 TCe de 125 CP, numarul de propulsoare urcand la patru (1.6 benzina 105 CP, 1.5 dCi 90 si 110 CP).

Octombrie: Auto Italia anunta ca a renuntat la Infiniti

Octombrie: Auto Italia anunta ca a renuntat la Infiniti

Autoitalia a inchis in vara showroom-urile marcilor Infiniti, Maserati, Abarth si Alfa Romeo de la Piata Presei Libere si renunta, de asemenea, si la importul Infiniti. In acelasi timp, compania ia, totusi, in calcul orice oportunitate de a-si extinde portofoliul.

“Am renuntat la Infiniti. A fost o decizie de strategie a noastra, pe care modele sa le dezvoltam mai mult, pe care mai putin. Am ajuns la concluzia ca ramanem cu Fiat, Maserati si Jeep”, a declarat Israel Meir, CEO Autoitalia.

In vara, Autoitalia a mutat marca Maserati de la Piata Presei Libere intr-un nou showroom in Militari, iar marcile Abarth si Alfa Romeo in Colentina.

Noiembrie: Pe autostrada Sibiu-Nadlac a fost construit cel mai mare viaduct construit in Romania

Noiembrie: Pe autostrada Sibiu-Nadlac a fost construit cel mai mare viaduct construit in Romania

Autostrada Sibiu-Nadlac va avea, la cativa km de orasul Sibiu, cel mai mare viaduct construit in Romania, cu o lungime de un km si o inaltime de peste 70 de metri, precum si primul tunel de autostrada cu o lungime de aproximativ 400 de metri.

Segmentul de autostrada Orastie-Sibiu are circa 90 de km si este impartit in patru tronsoane, din care trei vor fi gata anul acesta, iar tronsonul III (Saliste-Cunta 22 km) va fi inaugurat in septembrie 2014, alaturi de Nadlac-Arad, lotul I si II.

Noiembrie: Primele masini vandute online de Black Friday

Noiembrie: Primele masini vandute online de Black Friday

O familie din Bucuresti a comandat de Black Friday doua masini Dacia Logan de pe Internet, in cadrul campaniei Black Friday organizate de eMag.ro. Pretul unui Logan a fost de 7.300 de euro, redus de la 9.100 de euro.

Primele patru masini au fost vandute in primele patru minute. Cea mai scumpa a avut un pret de 45.000 de euro, redusa de la 56.800 de euro. La ora 11:20 se vandusera toate masinile Dacia, doua dintre ele fiind achizitionate de o aceeasi familie din Bucuresti.

eMAG a vandut in total 60 de masini in 4 ore.

Noiembrie: Tiriac a deschis prima galerie auto din Romania

Noiembrie: Tiriac a deschis prima galerie auto din Romania

Omul de afaceri Ion Tiriac a deschis in Otopeni o galerie auto cu 60 de masini si 4 motociclete, care va fi reinnoita la 2-3 luni, partial sau integral. Masinile nu sunt de vanzare, expozitia a fost realizata de Tiriac pentru "a imparti o pasiune cu romanii".

Taxa de intrare este de 15 lei, iar cu reducere pentru studenti si pensionari ajunge la 7,5 lei. Programul este de miercuri-vineri (14-19), sambata-duminica (10-19).