Lansarea Transit Connect pe plan local

Lansarea Transit Connect pe plan localPrimul lot de vehicule comerciale usoare Transit Connect produse la Craiova va ajunge la dealerii din tara, insa, pe termen mediu, masinile vor fi exportate in statele din Europa Centrala si de Est.

Modelul Transit Connect cu numarul 1 fabricat in Romania a fost donat Spitalului Municipal din Craiova.

La evenimentul de lansare, John Fleming, presedintele Ford Europa, a spus ca uzina de la Craiova este la standardele oricarei unitati de productie din lume.

"Astazi se marcheaza o noua etapa in istoria fabricii de la Craiova. Acest eveniment demonstreaza ca avem intentia sa ne tinem promisiunile pe care ni le-am asumat. Astept un nou parteneriat dintre Ford si Romania. Suntem aici sa sarbatorim uzina Ford din Craiova. Aceasta fabrica din Romania este comparabila cu orice alta unitate de fabricatie din lume", a precizat Fleming.

In 1935, Ford a achizitionat un teren in cartierul bucurestean Floreasca unde a construit o uzina moderna dotata cu prima linie de montaj operationala din Europa de Est. Aceasta putea asambla anual 2.500 de automobile si camioane.

Basescu a multumit Guvernului Tariceanu pentru investitia Ford de la Craiova

Productia Ford in Romania

Productia Ford in RomaniaLa Craiova, Ford va asambla anul acesta intre 1.000 si 2.000 de unitati Transit Connect, aduse de la o fabrica din Turcia, sub forma de colectii CKD (Complete Knock Down). Spre sfarsitul primului trimestru din 2010 vehiculul comercial usor va fi construit integral pe plan local.

“in 2009 vor fi produse 1.000 - 2.000 de autohevicule la Craiova. Trebuie sa tinem cont de faptul ca piata auto a scazut cu 50%. Daca economia se imbunatateste, vom mari productia. In primul trimestru al anului viitor, Transit Connect va fi realizat integral in Romania”, a spus presedintele Ford Europe.

Productia maxima in Romania va fi din 2011 de 300.000 de maşini si 300.000 de motoare pe an. In momentul in care fabrica va functiona la capacitate maxima vor lucra pentru Ford 7.000 de persoane, de la 3.900 in prezent.

Personalul fabricii Ford din Craiova a urmat anul acesta circa 380 de cursuri de formare, care au costat producatorul auto aproximativ 12 milioane euro, a spus Dionisio del Campos, directorul Ford Romania.

Strategia Ford pentru uzina romaneasca

Strategia Ford pentru uzina romaneascaIn viitor, Ford va construi la Craiova un autoturism de clasa mica si un motor EcoBoost pe benzina. Noul motor va reduce consumul de carburant cu pana la 30%, odata cu cresterea puterilor si scaderea emisiilor.

“Suntem foarte increzatori in ceea ce se va intampla aici in viitor. Vom produce la Craiova noul motor EcoBoost si un autoturism de clasa mica. Aceasta uzina va fi prima care va construi acest model. Nu este vorba nici de Fiesta si nici Ka”, a precizat Fleming.

Fleming a mai spus ca Ford va investi la Craiova 675 de milioane de euro.

Ford Motor Company a preluat in martie 2008 uzina Automobile Craiova.

Banca Europeana de Investitii (BEI) a aprobat in mai 2009 un imprumut de 400 milioane euro pentru Ford Romania, din totalul de 750 milioane euro acordat companiilor auto europene, ca sa realizeze masini mai eficiente energetic si care emit mai putine noxe.

Ford Motor Company detine 97% la Automobile Craiova (AUCS), dupa ce in august si-a majorat participatia, in urma ofertei publice de preluare in care a reusit sa cumpere 0,33% din capitalul constructorului de automobile, pentru care a platit 1,11 milioane lei.

Basescu, multumit de cum au decurs negocierile cu Ford

Basescu, multumit de cum au decurs negocierile cu FordPresedintele Traian Basescu, aflat la inaugurarea uzinei Ford de la Craiova, s-a aratat multumit de cum au decursul negocierile Guvernului Tariceanu cu producatorul auto american.

"Privatizarea fabricii de la Craiova a fost o poveste de succes. Multumesc Guvernului Tariceanu pentru flexibilitatea din timpul negocierilor si capacitatea de a raspunde dorintelor investitorilor. Guvernul va sprijini in continuare aceasta investitie", a declarat Basescu.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a spus ca uzina Ford din Craiova reprezinta un punct important pentru economia nationala si locala. „Prin aceasta fabrica, Romania va deveni cel mai mare producator auto din Europa de Est”, a precizat Tariceanu.



Ion Tiriac, despre Ford

Ion Tiriac, despre FordOmul de afaceri Ion Tiriac, prezent la uzina Ford de la Craiova, a spus ca in momentul in care Ford isi va deschide reprezentanta in Romania, Romcar, importatorul marcii va continua sa fie distribuitor pe plan local.

“Romcar nu o sa moara dupa ce compania americana isi va deschide propria reprezentanta in tara noastra, va ramane cu distributia a cel putin o parte din produsele Ford”, a precizat Tiriac.

Romcar, parte a Grupului Tiriac, este reprezentantul marcii Ford in Romania din anul 1992 si aduce pe piata romaneasca 15 modele Ford, atat din gama autoturismelor, cat si din cea a autovehiculelor comerciale usoare.

In 2008, Tiriac Holdings a raportat o cifra de afaceri cumulata de peste 2 miliarde de euro.

Ilustratie foto: Ion Tiriac si fostul prim-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la lansarea primului automobil al Ford Romania.