Vacanta fortata + greva la inceput de an

Vacanta fortata + greva la inceput de anUzina de automobile Dacia si-a suspendat in ianuarie productia, angajatii fiind trimisi in vacanta fortata timp de doua saptamani. Dacia si-a suspendat productia in perioada 26 ianuarie – 8 februarie 2009 ca urmare a scaderii dramatice si continue a pietelor auto, in special a celei din Romania.

Sindicalistii de la Dacia au organizat in ianuarie un miting la Mioveni prin care cer Guvernului mentinerea taxei auto si a locurilor de munca din industria auto.

Dacia a raportat in luna ianuarie o scadere record la inmatriculari in Franta, de 25,2% fata de ianuarie 2008, la 3.406 unitati, potrivit Asociatiei Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA).

O noua versiune de Logan berlina

O noua versiune de Logan berlinaIn februarie, liderii Sindicatului Automobile Dacia au fost informati de catre administratie ca trebuie sa majoreze cadenta de productie de la 1.085 de masini la 1.200 pe zi, pe fondul deblocarii pietei din Germania, ca urmare a introducerii unui program de innoire a pietei auto.

Compania Dacia a anuntat ca lanseaza in Romania o noua versiune de intrare in gama pentru modelul Logan berlina, disponibila la pretul de 5.900 euro cu TVA, care prin programul Remat va putea fi achizitionata la un pret de 4.995 euro cu TVA.

Dacia Sandero a primit in Franta o noua motorizare pe benzina de 1,2 litri 16V 75 CP, disponibila la un pret de 7.800 euro.



Dacia Sandero diesel

Dacia Sandero dieselDacia Sandero diesel este disponibila din martie pentru comenzi pe piata romaneasca, la un pret de pornire de 8.950 euro cu TVA. Sandero diesel 1.5 dCi este disponibil in doua versiuni de motorizare de 70 CP (130 gCO2/km) si 85 CP (120 gCO2/km).

Compania Dacia a prezentat in martie conceptul Duster la Bucuresti, care va imprumuta elemente de design viitoarelor modele produse de companie.

Dacia Sandero GPL este disponibila din martie pentru comenzi in Franta la un pret de baza de 8.900 euro.

Programul Rabla pentru Dacia

Programul Rabla pentru DaciaDacia si-a epuizat in aprilie cota de 1.731 de unitati alocata, dupa numai o saptamana de la lansarea Programului Rabla, in timp ce dealerii altor constructori, care au primit cote mai mici, au acoperit cel mult jumatate.

Inmatricularile Dacia in Franta au avut un declin de 7,1% in primul trimestru, la 11.356 unitati (autoturisme si vehicule comerciale usoare), in timp ce in martie au avansat cu 19,4%, la 4.316 masini, potrivit datelor Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA).

Luna mai, cu vesti bune pentru Dacia

Luna mai, cu vesti bune pentru DaciaUzina Dacia extinde programul de lucru sambata timp de 70 de zile, incepand din 23 mai si pana la sfarsitul lunii iulie.

Constructorul roman a fabricat in mai vehiculul Sandero cu numarul 100.000 la uzina de la Mioveni, modelul de culoare rosie fiind destinat pietei din Romania.

Dacia a prezentat in mai Sandero Stepway la Salonul Auto de la Barcelona si la Atelierul Renault de la Paris.

Marca Dacia a inregistrat in luna mai o dublare a vanzarilor de masini in Europa, livrand 24.894 unitati, pe o piata in scadere cu 4,9%.

Iunie cu lansari pentru Dacia

Iunie cu lansari pentru DaciaDacia a implinit in iunie 5 ani de la prezentarea oficiala a primului model Logan berlina, proiect numit X90, timp in care a vandut 1,44 milioane unitati, 790 de masini pe zi.

Tot in luna iunie constructorul a lansat pe 18 iunie pe piata romaneasca Sandero Stepway, o versiune mai echipata a modelului Sandero, cu preturi incepand de la 9.200 euro, cu TVA inclus.

Constructorul de automobile Dacia ofera incepand din 23 iunie modelele Dacia Logan berlina si Sandero cu noul motor pe benzina de 1.2 litri 16 V 75 CP.

Sarbatoare pentru Dacia

Sarbatoare pentru DaciaConstructorul de automobile Dacia a aniversat pe 2 iulie 2009 zece ani de la preluarea de catre Renault, timp in care s-a transformat dintr-o marca nationala intr-o marca internationala, produsele sale fiind vandute pe 60 de piete de pe 4 continente.

Uzina Mecanica Dacia a fabricat in iulie motorul pe benzina de tip K7 cu numarul 1 milion, care a intrat in productie in anul 2004, cand au fost realizate 29.000 de unitati. Motoarele K7 fabricate la Dacia echipeaza vehiculele din gama Logan si Sandero fabricate la Dacia si in uzinele Renault din Rusia, Maroc, Columbia, Africa de Sud, India, dar si vehiculele Renault Kangoo asamblate la Maubeuge in Franta.

In iulie, constructorul roman de automobile Dacia a anuntat ca a comercializat in primul semestru 153.826 vehicule, cu 20,3% mai mult fata de nivelul inregistrat in perioada ianuarie – iulie 2008, cand au fost livrate 127.842 unitati.

August mai negru

August mai negruConstructorul de automobile Dacia a oprit activitatea pentru o luna incepand din 3 august, pentru efectuarea lucrarilor de intretinere a utilajelor si pentru ca salariatii direct productivi sa isi poata lua concediul anual de odihna.

Septembrie cu vesti bune pentru angajati

Septembrie cu vesti bune pentru angajatiDacia anunta ca angajatii vor primi o crestere salariala de 110 lei pe luna si o prima, in valoare medie de 400 de lei, incepand cu data de 1 septembrie 2009.

In septembrie, Dacia a fabricat masina cu numarul 250.000 Dacia Logan MCV. Break-ul gamei Dacia, modelul cu numarul 250.000, un Logan MCV 1.5 dCI de culoare alba, va ajunge la un client din Franta.

Constructorul de automobile Dacia a depasit pe 9 septembrie pragul de 3,5 milioane de vehicule asamblate de la inceputul activitatii de fabricatie in uzina de la Mioveni, in 1968. Masina care a parasit liniile de fabricatie avand afisat pe capota acest numar aniversar este o Dacia Sandero Stepway 1.6 MPI, de culoare rosie, destinata pietei germane.

Dacia a produs in septembrie masina cu numarul un milion pe platforma X90, modelul aniversar fiind un Logan Preference 1.6 MPI de culoare gri perla, destinat pietei din Romania.

Constructorul auto a lansat pe 29 septembrie 2009 si o carte despre cei zece ani petrecuti impreuna de Dacia si Renault.

Schimbare de CEO

Schimbare de CEODacia anunta schimbarea la nivelul conducerii. Jerome Olive va fi propus pentru functia de Administrator al companiei Dacia in cadrul Adunarii Generale din 26 noiembrie 2009 si, ulterior, pentru cea de director general al Dacia, in locul lui Francois Fourmont, care va parasi compania si se va pensiona la sfarsitul acestui an.

Noiembrie aduce doua parteneriate

Noiembrie aduce doua parteneriateAutomobile Dacia, prin Auto Cobalcescu, a incheiat in noiembrie cu compania Adrem Invest, unul din cei mai importanti jucatori in domeniul aplicatiilor industriale, un contract pentru livrarea a 183 de vehicule.

Tot in luna noiembrie, constructorul roman de automobile Dacia a preluat compania Auto Chassis International Romania, furnizor de piese pentru vehiculele din gama Logan si Sandero. ACI are 1.420 salariati. Capacitatea de fabricatie anuala este de 700.000 de piese (brate fata) pentru vehiculele din gama Logan si Sandero.

Duster, momentul numarul 1 al lunii decembrie

Duster, momentul numarul 1 al lunii decembrieDacia a dezvaluit in decembrie modelul Duster care va fi disponibil, in doua versiuni, 4X2 si 4X4, in Europa, Turcia, Algeria si Maroc in primavara anului viitor, iar din iunie 2010 sub marca Renault in Ucraina, Orientul Mijlociu si Africa. Uzina de la Mioveni va produce vehiculele destinate tuturor acestor piete, atat sub marca Dacia, cat si Renault.

Capacitatea maxima de productie a modelului Duster in Romania este de 150.000 de unitati, in timp ce uzinele din Brazilia si Rusia vor putea livra pana la 100.000, respectiv 80.000 masini.

Dacia anunta in decembrie ca cei aproximativ 14.000 de salariati ai Uzinei Dacia vor incasa prime de Sarbatori in valoare neta de 760 de lei, (180 de euro).