1 / 4

Executivii si mobilitatea

Wall-Street.ro a identificat 16 executivi romani care, in perioada ianuarie 2010 – martie 2011, au obtinut joburi de top in afara Romaniei.

Liliana Solomon (foto)
, fosta sefa a operatorului de telefonie mobile Vodafone Romania, a devenit in toamna anului trecut cel mai puternic executiv roman la nivel mondial, dupa ce a preluat conducerea Vodafone Europa, un business anual de 33 de miliarde de euro.

Totodata, Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri private din Romania, a plecat in primavara anului trecut la Amsterdam pentru a coordona finantele a zece companii de asigurari si pensii subsidiare ale grupului olandez ING din regiune, din postura de CFO (director financiar) la ING Central Europe.

Recent, Angela Cretu, vicepresedinte business model innovation in cadrul biroului din New York al companiei americane de vanzari directe de produse cosmetice Avon, a fost numita in functia de director general al subsidiarei din Rusia.

“Din ce in ce mai multi romani sunt promovati pe pozitii regionale in randul organizatiilor din care fac parte si nu numai, pentru ca devin din ce in ce mai mobili international, mai interesati in a explora alte lumi. Inca din vremea studentiei, romanii sunt interesati de burse la facultati din afara, diverse programe sau traininguri care sa ii ajute sa cunoasca si alte medii de lucru si viata, pentru a avea termeni de comparatie. Datorita acestei motivatii si faptului ca ei considera promovarea regionala ca o oportunitate sa invete si sa fie expusi altor culturi si medii de lucru, romanii pot fi mai putin costisitori din punct de vedere financiar decat alte nationalitati", spune Loreda Dragomir, country manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul companiei de consultanta in resurse umane si executive search Kienbaum.

Pe langa responsabilitatile pe care le aduce o promovare pe o pozitie regionala si castigurile financiare sunt pe masura. Astfel, un CEO roman, care preia un job regional, primeste un pachet salarial cu cel putin 20% mai mare fata de cel de pe piata locala.

"Diferenta consta, in primul rand, intr-un pachet de relocare care poate include chiria, scoala copiilor (daca este cazul), transport pentru vizitele in tara natala sau asistenta pentru acomodare", mentioneaza Dragomir.

In afara Angelei Cretu, Rusia gazduieste alti doi manageri romani care au fost promovati in randul companiilor pentru care lucrau. Astfel, Ruxandra Stoian, partener in cadrul companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania ocupa, din august 2010, o functie similara in cadrul PwC Rusia.

De asemenea, Lucian Dorobantu, seful retailerului de imbracaminte Inditex Romania (Zara si Bershka), a preluat conducerea Inditex Rusia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri