Peste 20.000 de sefi au terminat facultati din Bucuresti

Peste 20.000 de sefi au terminat facultati din BucurestiRomania are 50.277 de manageri, aproape la fel de multi ca Polonia, o tara cu peste 38 de milioane de locuitori, si de trei ori peste Ungaria, arata datele centralizate de LinkedIn, o retea de socializare pentru mediul de business.

China, cea mai mare tara din lume, cu o populatie de peste 1,3 miliarde de locuitori, are aproape 164.000 de manageri. India, a doua tara ca populatie la nivel mondial, cu 1,2 miliarde de locuitori, se poate lauda cu doar sase manageri, in vreme ce Statele Unite au aproape 4,6 milioane de manageri, la o populatie de circa 310 milioane de locuitori.

Analiza Wall-Street.ro a luat in calcul numarul de manageri care apare dupa cautarea pe pagina LinkedIn, in functie de cuvantul “manager” si de tara in cauza.

Romania are un manager la aproape 430 de locuitori sau un manager la circa 82 de salariati din economie, in conditiile in care populatia tarii este de 21,6 milioane de locuitori, potrivit recensamantului din 2002, iar efectivul salariatilor din economie era de 4,095 de milioane, la sfarsitul lui ianuarie 2011, conform Institutului National de Statistica (INS).

Din cei peste 50.000 de manageri romani inregistrati pe LinkedIn, cei mai multi – 10.430 sunt absolventi ai Universitatii Bucuresti, cea mai mare institutie de invatamant superior la nivel national.

Pe locurile urmatoare in clasamentul institutiilor de invatamant superior finantate de stat se situeaza Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE), cu 6.876 de manageri, Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) – 3.890, Universitatea Babes Bolyai din Cluj – 1.259 si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti – 1.252.

“Un economist se foloseste in viata reala de instrumentele pe care le-a dobandit in scoala. De asemenea, pe langa economie, in cadrul Academiei de Studii Economii, un student invata si alte materii folositoare in activitatea de management, cum ar fi contabilitatea sau finantele”, explica Gheorghe Rosca, rectorul ASE, succesul institutiei pe care o conduce in pregatirea viitorilor manageri

Cei mai importanti 20 de executivi din Romania, in functie de afacerile pe care le conduc, au la baza o facultate de inginerie sau financiara.

“Daca terminam o alta facultate, nu ajungeam unde sunt astazi".
Vezi in slide-ul urmator despre ce facultate este vorba.

Scolile care formeaza conducatori

Scolile care formeaza conducatoriRadu Enache, directorul general al Hewlett Packard (HP) Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de computere la nivel mondial, este de parere ca absolvirea unei alte facultati decat Politehnica, nu i-ar fi permis sa ajunga sa ocupe o functie similara celei pe care o detine in prezent.

“Cred daca terminam o alta facultate, nu ajungeam unde sunt astazi. Consider ca ingineria mi-a dat o capacitate de analiza a problemelor tehnice si economice si mi-a structurat personalitatea, din punct de vedere al caracterului si al rigorii”, spune Enache (foto), cel ce coordoneaza 3.100 de salariati, cu o varsta medie de 23-24 de ani.

Cel mai puternic CEO din Romania, in functie de cifra de afaceri a companiei pe care o conduce, este Mariana Gheorghe, sefa OMV Petrom. Compania a avut o cifra de afaceri de trei miliarde de euro in 2009, arata datele postate pe site-ul Ministerului de Finante.

Mariana Gheorghe a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti si este unul dintre putinii CEO din topul celor mai puternici sefi de pe plan local care a absolvit un alt profil decat cel tehnologic si economic.

Printre cei mai cunoscuti absolventi de ASE, institutia de invatamant superior care se afla pe locul al doilea in topul furnizorilor de manageri de pe piata locala, dupa Universitatea Bucuresti, se numara Mugur Isarescu - guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu – prim-viceguvernator BNR, Florin Pogonaru – presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sau Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.

“Economia are succes in Romania pentru ca daca vorbesti cu un tanar care isi doreste sa devina om de afaceri si il intrebi ce scoala alege pentru a-si indeplini visul, o sa-ti spun ca vrea sa se duca la economie”, mentioneaza rectorul ASE, care adauga ca “bariera intre un economist si un om de afaceri este data doar de curaj”.

ASE-ul nu este doar un formator de manageri, ci si un furnizor de forta de munca pentru angajatorii din sectorul financiar-bancar, IT sau comert.

Rosca recunoaste insa ca economisti au un dezavantaj in fata inginerilor si regrata ca Academia a eliminat din materie pregatirea tehnologica.

“Intotdeauna am fost invidios pe ingineri pentru ca se adapteaza foarte repede contextului. Un economist face aceleasi lucruri, pentru ca economia este unica, in vreme ce un inginer trebuie sa invete lucruri noi, in functie de industria in care activeaza. Imi pare rau ca am renuntat la pregatirea tehnologica a studentilor, insa in ultima perioada cursurile au migrat spre chimie, nu spre tehnologie”, mentioneaza Rosca.

Afla in slide-ul urmator ce trebuie sa stii pentru a conduce o multinationala sau o firma foarte mare.





Manageri de "stat" vs. manageri "privati"

Manageri de "stat" vs. manageri "privati"Spiru Haret, cea mai mare universitate privata din tara, care a furnizat pana in prezent aproximativ 240.000 de absolventi, in cei aproape 20 de ani de existenta, a produs si 1.745 de manageri, cu 1.000 mai multi decat 34 de institutii de invatamant superior de stat, acreditate sa functioneze de Ministerul Educatiei.

Universitatea privata nu produce doar manageri, ci si multe milioane de euro.

Institutia educationala a inregistrat in 2009 venituri de 90 de milioane de euro si cheltuieli de 50 de milioane de euro, raportand un excedent (profit) de 40 de milioane de euro. Astfel, universitatea a avut o marja de profit de 44,4%, care ar face invidioasa oricare dintre cele mai importante companii private din economie.

Adesea, universitatile private sunt criticate pentru pregatirea slaba a studentilor, insa cum se explica faptul ca peste 1.700 dintre manageri de pe piata locala au studiat la Spiru Haret?

Ca sa conduci o organizatie, inclusiv o multinationala sau o firma foarte mare, nu iti trebuie nici prea multa cultura generala, nici vreun rafinament deosebit sau o inteligenta altfel decat una nativa, necultivata, care functioneaza de la sine, instinctiv si instinctual. Ai nevoie de prezenta de spirit, de tot felul de lucruri (care intra in categoria de <<calitati>>, de multe ori) legate de profilul de personalitate, care se pot gasi (si chiar dezvolta) in tot felul de medii, inclusiv in facultatile particulare din Romania”, spune George Butunoiu, unul dintre cei mai apreciati specialisti in recrutarea de executivi din Romania.

El mentioneaza ca diferenta de educatie pe care unele universitati de stat o aduc absolventilor in acest moment este “de putin folos in mediul de business, in general”.

“O diferenta semnificativa de educatie si de cultura generala poate fi usor anihilata de un flash de fler, de intuitie, de noroc, de conjunctura favorabila, de sisteme de valori cu susul in jos etc.”, mentioneaza Butunoiu.

Totusi, rectorul ASE, este de parere ca nivelul mediu de pregatire pe care il ofera universitatile de stat este superior celui din sistemul privat.

“Nu cred ca un absolvent de ASE poate sa fie un manager mai bun decat un absolvent al unei facultati private, pentru ca, in mod sigur, si o institutie privata are varfuri, care pot fi comparate cu usurinta cu absolventii de la stat”, mentioneaza Rosca.

Potrivit LinkedIn, cei mai multi manageri absolventi de Spiru Haret lucreaza in domeniul resurselor umane. Printre ei se numara si Monica Dona, PR manager la Lugera & Makler, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de recrutare.

Absolventa a Universitatii din Bucuresti, Dona a terminat si Universitatea Spiru Haret.

"Colegii mei au absolvit facultati diferite, asa ca nu as putea generaliza sa spun ca sunt foarte mult absolventi de resurse umane care au terminat Spiru Haret. Eu am studiat limbi straine la Spiru Haret si am facut-o din pasiune. Cand am absolvit, multi din profesori erau si la facultatile de stat, asa ca nu consider ca am beneficiat de o pregatire mai slaba decat daca as fi invatat la stat", mentioneaza Dona.

Datele LinkedIn arata ca aproape 3.500 de manageri romani au absolvit diverse forme de studiu la sase din cele mai cunoscute universitati private din tara, respectiv Spiru Haret, Dimitrie Cantemir, Titu Maiorescu, Romano-Americana, Hyperion si Nicolae Titulescu.