Sa cunosti politica firmei

Sa cunosti politica firmeiTrebuie sa stii in ce conditii se acorda maririle de salariu.

"Trebuie sa iti faci temele, sa te informezi care este politica interna a firmei si criteriile dupa care se acorda maririle. In companiile multinationale, de exemplu, maririle de salarii se acorda o data pe an, in urma procesului de evaluare a performantelor. Daca te duci in alta perioada, chiar daca seful tau vrea sa iti dea acea majorare, nu va avea cum", a declarat pentru Wall-Street.ro Oana Datki, general manager al companiei de resurse umane Consulteam.

Sa vorbesti "pe limba" sefului tau

Sa vorbesti "pe limba" sefului tau“Daca este un om caruia ii place sa auda cifre, e clar ca trebuie sa te duci sa ii prezinti cifre. Daca, pe de alta parte, raspunde la chestii umane, trebuie sa vorbesti pe limba sa. Obtinerea rezultatului dorit tine foarte mult de cum iti exprimi dorintele", a explicat Oana Datki.

Sa aduci argumente favorabile

Sa aduci argumente favorabileEste esential ca atunci cand mergi sa soliciti o marire de salariu sa vii cu argumente convingatoare.

"Trebuie sa te pregatesti pentru discutia de evaluare: aduna argumentele favorabile cererii tale intr-o forma cuantificabila, concreta, obiectiva.
Nimic nu e mai neplacut decat o cerere nefundamentata. Tu esti direct (si singurul) interesat sa arati ca solicitarea ta are motivatie si mai ales scop – ambele evidentiate cat mai obiectiv cu putinta", a declarat pentru Wall-Street.ro Daniela Cretu, leadership consultant, Founding Partner John Maxwell Team.


Sursa foto : www.snowdropkcs.co.uk


Sa fii in stransa colaborare cu colegii de munca

Sa fii in stransa colaborare cu colegii de muncaSa colaborezi in mod exemplar cu toti colegii dinauntrul si dinafara departamentului poate fi un element extrem de important pentru obtinerea unei cresteri salariale.

"Nici unui sef nu ii place sa aiba disensiuni in jurul sau pentru ca ii impiedica propria concentrare pe performanta. Buna si profesionista colaborare amplifica si valoarea ta si pe cea a departamentului, implicit a sefului", a explicat Cretu.

Sa iti planifici modul de contributie majorata proportional cu marirea salariului

Sa iti planifici modul de contributie majorata proportional cu marirea salariului"Daca cererea iti va fi satisfacuta, vei deveni un activ mai scump. Traim in capitalism, deci si contributia ta trebuie sa fie majorata pentru a se mentine randamentul investitiei. Oricum este un argument foarte puternic la negociere", crede Daniela Cretu.


Sursa foto : www.choura2yak.com

Sa stii care este media salariilor din piata pe pozitia ta

Sa stii care este media salariilor din piata pe pozitia ta“Acest lucru se poate afla si ii poti argumenta astfel sefului tau. Important este cum formulezi, sa ii spui ca ti-ai indeplinit obiectivele, ca tu consideri ca a-ti putea discuta despre un pachet mai aliniat. Modul in care o spui este foarte important", a spus Oana Datki de la Consulteam.

"Nu suntem unici, nici la responsabilitati si nici la salariu. Merita sa ai idee despre nivelurile de salarizare ale pozitiilor comparabile ca responsabilitate, pozitie si potential", Daniela Cretu.


Sursa foto : accountantorpartner.com

Sa iti indeplinesti cu succes toate sarcinile

Sa iti indeplinesti cu succes toate sarcinileAceasta este una dintre cele mai importante fundamentari pe care le poti aduce cererii tale.

"Senioritatea, loialitatea si orice alte elemente soft palesc in fata lipsei de performanta impusa", spune Cretu.

“Ar fi stupid sa ceri marire de salariu daca stii ca nu ti-ai indeplinit obiectivele", considera Oana Datki.


Sursa foto : www.onetip.net

Sa iti depasesti sarcinile

Sa iti depasesti sarcinile"Sa iti depasesti atributiile obisnuite prin realizarea lor inainte de termen, cu buget mai mic, la o calitate mai buna, cu impact mai amplu", spune Daniela Cretu, leadership consultant, Founding Partner John Maxwell Team.

Daca vei indeplini doar sarcinile din fisa postului, nu te astepta ca salariul sa iti fie marit, spune aceasta.

Sa negociezi cresterea pe baza contributiei tale potential majorate

Sa negociezi cresterea pe baza contributiei tale potential majorate"Sa negociezi cresterea de salariu pe baza contributiei tale potential majorate si al impactului sau favorabil asupra intregului department si a sefului. Salariul este un pret al efortului, contributiei si valorii pe care tu le aduci companiei. Nu esti insa singur si deci trebuie sa demonstrezi dorinta si angajamentul tau de a spori valoarea muncii tale in ansamblul departamentului", crede Daniela Cretu.

Sa iti faci publicitate

"Este foarte indicat ca realizarile obtinute de tine, direct sau indirect, singur sau in echipa, sa fie cunoscute la adevarata valoare. Cum nu sunt multi laudatori prin preajma, ai tu grija sa se auda despre succesul tau (si al altora)", spune Daniela Cretu, leadership consultant, Founding Partner John Maxwell Team.


Sursa foto : tests.msn.co.nz

Sa iti ajuti seful prin rezolvarea unor probleme

Sa iti ajuti seful prin rezolvarea unor probleme"In limitele impuse de obicei prin grila de salarii, judecatorul cererii tale este seful direct. Arata-i in mod concret ce faci pentru el si implicit departamentul pe care il conduce", spune Cretu.

Sa te concentrezi pe lucrurile esentiale pentru sef

Sa te concentrezi pe lucrurile esentiale pentru sefCand intentionezi sa soliciti o majorare de salariu este important sa iti sporesti valoarea contributiei prin prioritizare si concentrare pe lucrurile prioritare pentru sef.

"Toti avem la dispozitie 8 ore de munca pe zi, dar conteaza mai mult ce faci cu ele. Iti poti maximiza valoarea prin concentrarea pe activitatile cu cel mai mare impact/randament", explica Daniela Cretu.



Sursa foto : forstaffing.com

Sa argumentezi cu o contraoferta

Sa argumentezi cu o contraofertaDaca primesti o oferta mai buna din partea unei alte companii, ii poti spune sefului tau despre aceasta, ca argument pentru a primi o marire de salariu.

“Daca ai primit o alta oferta, pentru un salariu mai bun, ii poti spune sefului acest lucru. Daca esti unul dintre angajatii buni, va incerca sa iti obtina un salariu mai bun”, spune Oana Datki, general manager al companiei de resurse umane Consulteam.


"A aduce in discutie o contraoferta te poate aduce rapid la rezultatul dorit, dar riscurile ulterioare sunt in general considerabile", crede Alina Candea, Bussiness Manager CVO Romania.

Cu toate acestea, Oana Datki spune ca exista si o categorie de manageri care din principiu nu fac cresteri de salarii in aceasta situatie.