7 / 7

Cifrele cheie ale situatiei tinerilor din centre de reeducare si penitenciare

Prevederile legislatiei in vigoare, privind executarea pedepselor si a masurilor educative privative de libertate, stipuleaza faptul ca minorii care nu au implinit varsta de 14 ani, nu raspund penal, cei cu varste intre 14 si 16 ani raspund penal daca au discernamant, iar cei cu varste de peste 16 ani raspund penal, potrivit datelor Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

In prezent, institutia custodiaza minori in doua tipuri de detentie:

- centre de reeducare: Buzias (judetul Timis), Gaesti (judetul Dambovita) si Targu Ocna (judetul Bacau);
- penitenciarele pentru minori si tineri: Tichilesti (judetul Braila), Craiova (judetul Dolj), Bacau (judetul Bacau), Targu Mures (judetul Mures).

Mai mult, aceasta categorie penala se regaseste si in penitenciarele pentru adulti, insa perioada de stationare este, potrivit legii, de maximum cinci zile si numai pana la definitivarea situatiilor juridice.

Efectivul existent in astfel de institutii, la nivelul lunii aprilie 2012, era de 476 de minori.

Astfel, in centrele de reeducare erau 153 de minori, in penitenciarele de minori si tineri - 213, in penitenciarele pentru adulti - 101, penitenciarele spital - 9.

Dupa varsta, efectivele din centrele de reeducare sunt:Motivele pentru care sunt inchisi tinerii


Principalele fapte pentru care minorii sunt sanctionati cu masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare sau executa o pedeapsa privativa de libertate sunt infractiunile de talharie (47%), furt (39%), viol (5%), omor (5%) si altele (4%).

Pedepsele aplicate minorilor reprezintaa o durata medie de 2,5 ani.

Cum au evoluat efectivele de minori in ultimii ani

Educatia in centre de reeducare si penitenciare

Programele si activitatile educative si psihosociale care alcatuiesc demersul recuperativ organizat cu minorii din unitatile de detentie sunt selectate in asa fel incat sa raspunda nevoilor individuale, tinand cont de varsta, stare de sanatate, caracteristicile de personalitate si comportamentale, nivelul educational, cauzele si motivatia savarsirii infractiunii si vizeaza mai multe aspecte:

- reducerea vulnerabilitatii psihologice si sociale a minorilor prin promovarea unei bune stari de sanatate mintala prin depistarea precoce a minorilor cu diferite tulburari psihice, consumatori de alcool si droguri, depresivi, cu potential agresiv latent sau manifest si introducerea acestora in programe care sa le faciliteze intelegerea programelor cu care se confrunta, dezvoltarea capacitatii de a se adapta la cerintele sociale;

- ameliorarea si echilibrarea personalitatii, dezvoltarea capacitatii de comunicare, experimentarea unor modalitati adecvate pentru rezolvarea problemelor;

- introducerea in activitati valorizatoare, in care ei pot avea succes si prin aceasta modifica imaginea despre sine prin exploatarea potentialului de care dispun, optimizarea unor deprinderi, descoperirea si amplificarea unor aptitudini si talente.

In afara programelor recuperative prezentate anterior si organizate in interiorul unitatilor de detentie, un rol important il ocupa activitatile desfasurate in comunitate. Aceastea au un caracter educativ, stimulativ si recreativ, in scopul dezvoltarii si exersarii comportamentelor prosociale si se inscriu intr-un spectru amplu, incluzand vizionarea unor spectacole, vizitarea obiectivelor cu semnificatie culturala sau istorica, organizarea de competitii sportive impreuna cu adolescentii de la licee din comunitate, activitati nestructurate, recreative, dar si vizitarea unor institutii cu rol in asistarea sociala a persoanelor aflate in dificultate si participarea la slujbe religioase in comunitate.

In plus, Administratia Nationala a Penitenciarelor urmareste sa cointereseze institutii de stat si comunitare, organizatii si asociatii neguvernamentale si sa atraga resurse pentru realizarea acestor activitati, care sa ii ajute pe minorii care au savarsit infractiuni sa se reintegreeze in societate si sa ii determine sa adopte modele de viata, care se conformeaza legii si regulilor de convietuire sociala.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Educatia din inchisori. Cati minori sunt in penitenciare si in centrele de reeducare


Comenteaza articolul

Opinia cititorilor nostri este importanta pentru noi, Wall-Street incurajand publicarea comentariilor voastre. Pe site urmeaza sa isi gaseasca locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate intr-un limbaj civilizat, fara atacuri la persoane / institutii. Ne rezervam dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum si de a restrictiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.

Articole recomandate

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile