In niciuna dintre situatiile prevazute de articolul 59 din Codul Muncii

In niciuna dintre situatiile prevazute de articolul 59 din Codul MunciiAcest articol prevede ca unui salariat nu i se poate desface contractul de munca, din urmatoarele motive: sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.

Astfel, daca suspectati ca ati fost concediat pe unul din aceste motive, puteti formula cu incredere plangerea in instanta, intrucat aveti mari sanse sa castigati un eventual proces. Iar prima consecinta a acestui demers este anularea deciziei de concediere.

Insa nu intotdeauna angajatorul exprima in mod sincer motivul real pentru care concediaza pe cineva, spune Razvan Vasiliu, managing partner in cadrul societatii de avocatura specializata in dreptul muncii, Gilca&Vasiliu. Deseori, decizia de concediere imbraca alte forme, in aparenta legale (de ex. concedire disciplinara sau concediere pentru necorespundere profesionala), care mascheaza adevaratele motive, intrucat acelea s-ar incadra perfect in interdictiile sus-mentionate. Si in aceste situatii, instanta va da dreptate angajatului, intrucat se poate demonstra ca, in realitate, adevaratul motiv al concedierii il reprezinta unul dintre motivele prevazute de art. 59 Codul muncii.

Sursa foto: the-crown-of-obedience.blogspot.ro


In cazul instituirii carantinei

In cazul instituirii carantineiAngajatii unei companii nu pot fi concediati de la locul de munca in cazul instituirii carantinei la locul de munca, pe toata perioada acesteia.


Sursa foto: mysafetysign.com

Pe durata efectuarii concediului de odihna

Pe durata efectuarii concediului de odihnaDreptul la concediul de odihna este un drept garantat constitutional, iar concedierea salariatului intr-o astfel de perioada ar reprezenta o incalcare a acestui drept.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Pe durata concediului medical

Pe durata concediului medicalAngajatii unei companii nu pot fi dati afara de la locul de munca pe toata durata concediului medical.

Concediul medical trebuie insa atestat printr-un certificat medical. Legea il protejeaza pe angajat in aceste conditii, intrucat starea sa de sanatate ar putea fi agravata de o eventuala cercetare disciplinara sau de efortul necesar cautarii unui alt loc de munca.


Pe toata perioada sarcinii

Pe toata perioada sarciniiDaca angajatorul a luat cunostinta sarcina inaintea emiterii deciziei de concediere, el nu mai poate da afara angajata.

Daca sunt insarcinate,angajatele sunt obligate, pentru propria protectie, sa efectueze urmatorii pasi: sa informeze sefii in scris despre faptul ca sunt insarcinate, atasand acestei notificari si actele medicale care sa confirme starea de graviditate. Aceasta informare trebuie facuta in doua exemplare, iar pe exemplarul care va ramane la angajata, aceasta trebuie sa solicite o viza de primire de la angajator, facand in acest sens dovada informarii angajatorului.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Pe durata concediului de maternitate

Pe durata concediului de maternitateSalariatele nu pot fi concediate pe perioada concediului de maternitate (de maximum 126 zile), fie ca este vorba despre concediul prenatal sau cel post natal (care nu poate fi mai mic de 42 de zile).


Sursa foto: freedigitalphotos.net


Pe durata cresterii copilului cu handicap

Pe durata cresterii copilului cu handicapAceasta perioada se poate intinde pana la implinirea varstei de 3 ani.

Ratiunea unei astfel de interdictii este aceea ca parintele trebuie sa isi canalizeze energia si atentia inspre cresterea copilului, recuperarea starii de sanatate a copilului sau protectia acestuia.

De asemenea, angajatul nu poate fi concediat pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Daca angajatul are o functie eligibila intr-un organism sindical

Daca angajatul are o functie eligibila intr-un organism sindicalIn aceasta situatie, angajatul nu poate fi concediat, exceptie facand abaterile disciplinare grave sau abaterile disciplinare repetate. Aceasta interdictie a fost creata pentru a proteja liderii sindicali de eventualele presiuni pe care angajatorul le-ar putea face.


Sursa foto: freedigitalphotos.net



In cazul participarii la greve

In cazul participarii la greveUn drept de necontestat al salariatilor il reprezinta participarea la greve legale sau exercitarea drepturilor sindicale.

Nici in aceste cazuri, angajatorii nu-si pot concedia subalternii, indiferent daca acestia si-au manifestat protestul impotriva deciziilor conducerii sau pur si simplu au participt la negocieri, medieri, formularea de petitii sau sesizari. Nici macar in cazul in care instanta de judecata declara greva nelegala sau o supenda, angajatorul nu poate concedia salariatii pentru participarea la greva. Dar, in aceste situatii, se vor gasi motive disciplinare pentru incetarea contractului de munca.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Toate aceste norme ofera o protectie teoretica angajatului. Nu exista nicio garantie ca angajatorul le va respecta si ca angajatii isi vor gasi locul de munca dupa o absenta, chiar indreptatita (concediu medical, de odihna, maternal etc.). Insa ceea ce trebuie retinut este ca, in cazul in care angajatul a fost concediat intr-o asemenea situatie, instanta de judecata ii va da castig de cauza, daca alege sa lupte pentru drepturile sale.