Evolutie importanta in ultimii ani

Evolutie importanta in ultimii aniDaca in urma cu 10 ani in Romania erau inregistrati 200 de muncitori pe perioada determinata, in prezent aceasta cifra a urcat la aproximativ 45.000 de persoane, reprezentand 1,1% dintre angajatii din tara.

Cu toate acestea, Romania este mult in urma altor tari din Europa, unde media este de 14% din numarul total al angajatilor unei tari.

Astfel, tarile cu cele mai mari rate ale muncitorilor pe perioade determinate sunt Polonia (27%), Spania (25%), Portugalia (21%). Cele mai mici rate, cu exceptia Romaniei, care este pe ultimul loc in Europa, se inregistreaza in Letonia (2,5%) si in Bulgaria (3,9%).


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Trei avantaje ale companiilor care angajeaza pe perioada temporara

Trei avantaje ale companiilor care angajeaza pe perioada temporaraIn aceasta perioada de nesiguranta si de masuri implicand taieri de costuri, companiile folosesc solutiile de munca temporara determinate de o
gama variata de motive. In general, acestea sunt:

1) Ajustarea la fluctuatiile volumului de activitate/productie – sezonalitate, proiecte speciale, etc.;
2) Acoperirea cazurilor de absenteism – boala sau maternitate;
3) Limitarea numarului de angajati – costurile pentru angajatii temporari pot fi alocate unui alt tip de buget, sustinand, astfel, sustenabilitatea financiara a companiilor.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Avantajele candidatilor la posturi de munca temporara

Avantajele candidatilor la posturi de munca temporaraPosturile de munca temporara ofera urmatoarele avantaje:
• Poate reprezenta o perioada de practica, in care tinerii pot acumula experienta necesara la angajare;
• O sursa de venit pe perioada determinata, intre doua slujbe permanente;
• Contactul cu companii importante, avand posibilitatea de a continua activitatea in posturi permanente la sfarsitul proiectului de munca temporara, daca performanta aratata de angajatul temporar a indeplinit sau depasit asteptarile;
• Oportunitatea de a gasi un loc bun de munca, trecand prin cateva experiente profesionale, fiind expus la multiple culturi organizationale;
• Flexibilitatea de a alterna perioadele de activitate profesionala cu pauze si studiu, in acord cu prioritatile;
• In cazul proiectelor temporare, posibilitatea de a creste veniturile fara asumarea unor responsabilitati pe termen lung.


Domeniile in care sunt cei mai mult angajati temporari

Domeniile in care sunt cei mai mult angajati temporariIndustria de productie foloseste in principal munca temporara, exemplele obisnuite de posturi de munca temporara fiind cele de operatori de productie, pentru proiecte la scara larga.

Alt tip obisnuit de proiect este cel legat de lansarea unui nou produs, cand o companie client doreste o echipa angajata temporar pentru a ocupa posturile cu profil comercial (marketing si vanzari).

De asemenea, angajatii temporari sunt utilizati in proiectele care tintesc inlocuirea temporara a celor in concediu de maternitate sau in vacanta pentru a le permite companiilor sa mentina un nivel constant de activitate (in cazul companiilor cu un flux continuu de productie);


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Industriile care au un ritm in crestere al angajarilor de personal temporar

Industriile care au un ritm in crestere al angajarilor de personal temporarDatorita revenirii dupa recesiunea economica/criza, a fost observata o crestere a comenzilor in domeniile auto si al produselor electronice;

Chiar si asa, aceste companii sunt precaute in modul in care isi gestioneaza resursele, de aceea, atunci cand fac planuri pe termen lung, prefera solutii flexibile – folosirea angajatilor temporari.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Cele mai mari salarii

Cele mai mari salariiFara a oferi multe suprize, sectoarele care ofera cele mai mari salarii sunt acelea unde este ceruta o pregatire specializata si experienta – si anume tehnologia informatiei, comunicatii, ca si domeniile finantelor si juridic.

In viitorul apropiat, expertii din aceste domenii vor fi in topul castigurilor salariale, fiind in pozitii de IT Manager, profesionisti in telecomunicatii sau programatori seniori software in arii specializate.

In plus, expertii financiari – brokeri, directori financiari, controlleri financiari – specialistii din domeniile care sustin dezvoltarea companiilor si gestioneaza bugetele, vor avea castiguri salariale mari.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

1 din 3 angajati pe o perioada temporara ramane in companie

1 din 3 angajati pe o perioada temporara ramane in companie"Munca temporara este perceputa la nivelul societatii romanesti ca o activitate de o zi sau doua zile si multi dintre candidati spun ca vor contracte pe termen nedeteminat. In realitate, durata medie a activitatii temporare este de trei luni", au declarat reprezentantii Gi Grup.

Mai mult, din totalul angajatilor pe o perioada temporara 30% ajung sa fie angajati in companie. Iata cateva exemple de salarii considerabile pe care le pot castiga dupa angajarea in companie:

- Director Financiar/ CFO – 2.500 – 4.000 euro net/ luna. Exista pentru aceste pozitii si bonusuri care pot sa ajunga pana la doua salarii nete (anual);
- Head of Legal Department: 3.000 – 5.000 euro/luna;
- Head of Capital Markets – 5.000 – 10.000 euro (la care se adauga comisioanele lunare si anuale importante). Un asemenea specialist poate sa ajunga si la 30.000 – 40.000 euro net/ luna.

- CEO companie de constructii infrastructura: 6.800 – 9.300 euro net/ luna;
- Plant Manager domeniul automotive: 4.500 – 5.400 euro net/ luna;
- Project Manager constructii infrastructura: 2.000 – 2.500 euro net/ luna.


Sursa foto: freedigitalphotos.net