Angajatii au dreptul la concediul fara plata dupa terminarea post-natalului

Angajatii au dreptul la concediul fara plata dupa terminarea post-nataluluiPersoanele care au beneficiat de concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 1 an pot sa solicite angajatorului acordarea concediului fara plata pana la data la care copilul implineste varsta de 2 ani, a declarat Razvan Vasiliu, managing partner la casa de avocatura Gilca & Vasiliu.

Pentru a beneficia de acest concediu, persoana solicitanta are obligatia de a solicita angajatorului acordarea concediului, cererea trebuind sa cuprinda atasat copia certificatului de nastere a copilului sau copia livretului de familie.

Concediul fara plata se inregistreaza la angajatorul persoanei solicitante, urmand sa fie supus aprobarii reprezentantului legal al angajatorului. Acest proces de aprobare este unul formal, angajatorul neputand refuza salariatului indreptatit sa beneficieze de concediul fara plata la revenirea din concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, dreptul de a beneficia de acest concediu.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Gravidele au dreptul la invoiri pentru examene medicale

Gravidele au dreptul la invoiri pentru examene medicaleAngajatele trebuie sa stie ca au dreptul de a beneficia de dispense de la programul de lucru pentru efectuarea unor controale medicale in legatura cu starea de graviditate.

De acest drept poate beneficia orice salariata gravida care si-a instiintat angajatorul cu privire la starea ei si care este nevoita sa se prezinte la controale medicale sau investigatii ce nu pot avea loc decat in timpul programului de lucru.

Concret, acest drept se materializeaza intr-o invoire acordata de catre angajator salariatei gravide de la programul normal de lucru, perioada pe care salariata o foloseste in vederea efectuarii unor consultatii sau examene prenatale, in baza recomandarii medicului specialist.

Aceasta dispensa trebuie acordata de catre angajator, la cererea lucratoarei gravide, in limita a 16 ore pe luna.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Angajatii isi pot recupera salariile restante chiar daca firma este in faliment

Angajatii isi pot recupera salariile restante chiar daca firma este in falimentExista o multime de situatii in care un slariat nu si-a primit salariul pentru o anumita perioada, iar angajatorul intra in faliment si nu are are resurse financiare pentru a plati remuneratiile restante, a declarat pentru Wall-Street.ro Costel Gilca, managing partner al casei de avocatura Gilca & Vasiliu.

In aceasta situatie, angajatii trebuie sa se adreseze Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si sa solicite plata sumelor neachitate.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Tatii au dreptul sa isi ia concediu de crestere a copilului

Tatii au dreptul sa isi ia concediu de crestere a copiluluiIncepand de la 1 martie 2012, din totalitatea concediului de crestere si ingrijire a copilului de unul sau doi ani, cel putin o luna ii revine celuilalt partener.

Practic, din concediul de un an pe care fiecare parinte are dreptul sa-l ia pentru cresterea copilului, cel putin o luna va reveni celuilalt.

Mai exact, daca mama opteaza pentru concediu de maternitate, pe parcursul acelui an si tatal va fi obligat sa stea cu copilul cel putin o luna, sau invers.

Indemnizatia o va primi doar cel care va sta acasa cu nou nascutul si va reprezenta va primi 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului, insa aceasta nu poate depasi 3.400 lei pe luna, pentru cei care aleg concediu de un an, sau 1.200 lei, pentru cei care vor sta cu copilul doi ani.

Directiva prevede ca responsabilitatea ingrijirii copilului revine ambilor parinti, iar masura este menita sa-i incurajeze si pe tatici sa-si asume responsabilitati familiale.


Angajatul are dreptul sa stie cum va fi evaluat

Angajatul are dreptul sa stie cum va fi evaluatPotrivit legislatiei in vigoare, salariatul are drepul de a cunoaste chiar de la angajare criteriile de evaluare a activitatii profesionale aplicabile la nivelul angajatorului (care in mod normal ar trebuie sa se regasesca in regulamentul intern), posibilitatiile de a avansa in functie.

Tot aici intra si dreptul de a sti care sunt criteriile in urma carora este evaluat pentru a primi unele recompense sau bonusuri, a explicat Anca Burghelea, avocat in cadrul firmei Gilca & Vasiliu.

De asemenea, noul angajat are dreptul de a sti care sunt riscurile specifice postului (in special din perspectiva asigurarii sanatatii si securitatii in munca).

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Zilele de concediu ramase pot fi luate in urmatorii trei ani

Zilele de concediu ramase pot fi luate in urmatorii trei aniConcediul de odihna trebuie efectuat, in mod normal, in totalitate in cursul anului de drept.

Legea permite insa si exceptii, iar in cazul in care zilele restante nu sunt acordate in anul urmator, angajatul nu isi pierde dreptul la ele. Angajatii nu pot primi bani in locul zilelor de concediu, decat in cazul incetarii contractului de munca, potrivit consultantilor Accace, compania cu activitate pe zona serviciilor de outsourcing si consultanta.

Daca facem o analiza a cazurilor intalnite in practica, ramane intrebarea: ce se intampla cu zilele de concediu de odihna neefectuate? Unul dintre raspunsuri il gasim tot in Codul Muncii, care obliga angajatorii sa acorde acest drept pana la sfarsitul anului urmator.

Totusi, acest lucru nu inseamna ca daca in anul urmator concediul neefectuat nu a fost efectuat din diverse motive justificate, acest drept este pierdut de catre angajat. Motivul este posibilitatea angajatului de a-si cere dreptul in instanta, caz in care se va face trimitere la articolele din Codul Muncii privind solutionarea conflictelor de munca si invocarea termenului de prescr'+'iptie de trei ani de la data nasterii dreptului angajatului.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Angajatul are dreptul la controale medicale

Angajatul are dreptul la controale medicaleFiecare angajat dintr-o companie trebuie sa stie ca are dreptul de a cunoaste chiar de la angajare ca are dreptul la controale medicale periodice, precum si instructaj cu privire la regulile de sanatate si securitate in munca.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Angajatii pot sa conteste in instanta concedierea

Angajatii pot sa conteste in instanta concediereaDecizia de concediere emisa in urma unei cercetari prealabile poate fi atacata de catre salariat.

Anularea se poate dispune numai de catre instanta competenta, numai pe motive de nerespectarea dispozitiile legale, in vigoare la data emiterii deciziei.

Instanta va analiza temeinicia motivelor invocate in decizie pe baza faptelor si documentelor existente anterior emiterii deciziei, a declarat Iulian Patrascanu, managing partner la casa de avocatura Fine Law.

Sursa foto: freedigitalphotos.net
Sursa foto: Freedigitalphotos.net