Selectia universitatilor

Selectia universitatilor

Avand in vedere ca in Marea Britanie exista la momentul actual 116 universitati, procesul de selectie necesita un mare consum de energie si de timp.

Dorinta de a reusi, determinarea si stabilirea corecta a obiectivelor constituie un plus in acest proces.

Daca stii ce cariera doresti sa urmezi, gasesti o gama variata, iar alegerea iti apartine, fie ca este vorba de o institutie bazata mai mult pe studiul individual, fie pe cursuri predate de profesori.

O selectie corecta are nevoie de o informare serioasa, minutioasa si de o consiliere profesionista, pentru a nu te "pierde" printre sutele de oferte, deoarece atentie, fiecare student poate aplica la cel mult cinci universitati.

Primul contact

Primul contact

Pentru a-ti face o idee mai clara despre locul unde urmeaza sa iti petreci anii de studiu, este recomandat sa participi la open days sau portile deschise, pentru a “simti suflul locului”, atitudinea studentilor si a profesorilor ce te vor indruma.

De asemenea, poti vizita salile de clasa, resedintele si imprejurimile.

Taxe scolarizare

Taxe scolarizare

Desi taxele de scolarizare au crescut simtitor in ultimii doi ani(de trei ori chiar), se acorda imprumuturi pentru studiu.

Unele universitati acorda si burse de studiu, insa, in general, taxa de scolarizare este de circa 9.000 de lire sterline pe an.

Rambursarea va incepe doar in momentul in care se atinge un plafon minim de salarizare al absolventului. Costurile de studiu difera de la o universitate la alta si scad pe masura ce avansezi spre Nordul Marii Britanii.

Cazare

Cazare

Alegerea locului in care vei locui si trai in cei 3-5 ani de studiu trebuie sa corespunda cerintelor tale, astfel incat sa nu constituie un impediment in adaptarea ta la schimbare. Trebuie sa iti influenteze pozitiv starea de spirit, pentru a mentine si chiar creste performantele la invatatura.

Poti alege intre resedinta studenteasca/camin sau apartament inchiriat.

Costurile de trai se estimeaza la circa 1.000 lire sterline pe luna (incluzand si mancarea).

Munca si studiul

Munca si studiul

Daca esti student, numarul maxim de ore pentru munca este de sase ore pe saptamana. Mediul academic este unul foarte solicitant, dar totodata eficient, iar orele de studiu foarte importante.

Impreuna, munca si studiul nu convietuiesc si adesea acest lucru a fost dovedit.

Adaptare

Adaptare

Sistemul de invatamant britanic este foarte diferit de sistemul de invatamant romanesc, iar adaptarea este o reala provocare. Diversitatea se regaseste atat din punct de vedere al structurii materiei, cat si a modului in care este ea expusa.

Mixul de nationalitati poate reprezenta, de asemenea, un avantaj sau un dezavantaj pentru ritmul in care te adaptezi la schimbare. Nu in ultimul rand, dorul de casa reprezinta o alta variabila extrem de importanta de luat in considerare.

Numarul studentilor romani in Regatul Unit

Numarul studentilor romani in Regatul Unit

Numarul de studenti romani care aplica prin agentiile din Romania si ajung sa studieze anual in UK este de circa 1.000 persoane.

Acest numar este in continua crestere, iar consilierea de calitate joaca un rol foarte important in acest proces. Pe langa acestia exista si aplicatii directe, greu de estimat.

Top 10 universitati din UK alese de studentii romani

Top 10 universitati din UK alese de studentii romani

1. Cambridge
2. Oxford
3. Durham
4. LSE
5. Bath
6. St. Andrew’s
7. UCL
8. Warwick
9. Exeter
10. Bristol

Mirunette International Education, companie specializata in consilierea educationala, precum si organizarea de tabere educationale in strainatate, organizeaza un seminar gratuit cu informatii despre studiile in Marea Britanie. Evenimentul va avea loc joi, 14 noiembrie, incepand cu orele 13:00, in incinta Liceului Matei Basarab.

Sursa foto: law.cam.ac.uk