6 / 7

TOT ce trebuie sa stii despre munca in regim temporar

Munca temporara reprezinta sistemul in care candidatii sunt angajati de un agent, li se incheie un contract si sunt plasati in misiuni in functie de cererea din piata a companiilor. Diferenta intre munca temporara si angajatii pe perioada deteminata o da contractul, care in primul caz se incheie intre angajat si agentul de munca temporara, iar in al doilea intre angajat si compania angajatoare.


Incertitudinea economica din ultimii ani au dus la avansul puternic al segmentului de munca temporara, in contextul in care companiile s-au temut sa isi faca planuri pe termen lung si, implicit, sa angajeze oameni si au apelat la acest regim de munca. In prezent, in Romania peste 52.000 de persoane lucreaza in acest regim, in crestere de la 30.000 in 2010, iar segmentul continua sa avanseze.


Cei mai multi angajati cu contracte de munca temporara au varste care variaza intre 26 si 30 de ani (30%), urmatorii in top fiind cei cu varste cuprinse intre 21-25 de ani. Opt la suta dintre angajati au mai putin de 21 de ani, iar 9% peste 45 de ani.


Mai multe femei (53%) decat barbati lucreaza in acest sistem.


Potrivit legislatiei in vigoare, misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni, iar durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.


Datele din piata arata ca un procent de 45% dintre misiunile persoanelor angajate in regim de munca temporara depasesc in medie trei luni, in timp ce doar 18% dintre misiuni sunt mai scurte de o luna de zile. 37% dintre misiuni au o durata intre 1 si 3 luni.


Mai mult, 24% dintre contractele angajatilor in regim de munca temporara sunt pe o perioada mai mare de un an de zile, in timp ce 39% nu depasesc trei luni.


Cei mai multi angajati cu contract de munca temporar au studii medii (46%), urmati de cei cu studii superioare (23%), de studenti (20%), iar pe ultimul loc sunt persoanele cu studii primare (12%).

Cei mai multi angajati temporari lucreaza in fabrici


Un procent de 47% dintre angajatii din segmentul de munca temporara lucreaza in fabrici si 32% in servicii. In rest, procente scazute se regasesc in domenii precum agricultura, administratie publica si constructii.


Din statisticile pietei reiese ca 1 din 10 persoane care lucreaza intr-o companie in regim temporar este angajata ulterior cu contract pe perioada nedeterminata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri