Ai un CV atat de lung, incat cantareste mult doar la reciclat

Ai un CV atat de lung, incat cantareste mult doar la reciclat

Scurt e cel mai bine. Angajatorii au nevoie de doar 6 secunde ca sa se uite pe CV-ul tau si sa se convinga daca te cheama la interviu sau nu. Asa ca atrage-le atentia cu un CV scurt, in care iti evidentiezi competentele si experienta relevante in functie de job.

La fel de importanta este adresa de mail. Esti persoana matura, renunta la scufitza_infra_rosie@yahoo.com sau vandame_rupe_tot@gmail.com. Nici ca esti diva@... nu ii impresioneaza pe angajatori. E timpul sa deveniti memorabili cu numele si prenumele voastre in adresa de mail.

Ai o poza de pari de pe catwalk

Ai o poza de pari de pe catwalk

Stim si noi anunturile acelea in care iti spun din start ca nu au nevoie de CV-ul tau daca nu este cu poza. Desi intentia candidatilor este sa fie cat mai aranjati in fotografie, specialistii spun ca mai bine ii dai „select” si „delete” din CV. Astfel, angajatorii nu vor mai petrece 19% din cele 6 secunde alocate CV-ului admirandu-ti fotografia, ci se vor concetra pe expertiza si calitatile tale profesionale si vor lua decizia corecta daca te potrivesti postului liber din companie.

Te numesti diferit in CV fata de LinkedIn, Facebook, Google+, Twitter

Te numesti diferit in CV fata de LinkedIn, Facebook, Google+, Twitter

Nu te intreba acum „Dar ce le pasa lor de numele meu de pe Facebook?”. Le pasa si chiar daca stii sau nu, angajatorii te cauta pe Google si vor sa sa vada si cum te comporti pe Facebook sau cum te afisezi pe LinkedIn. Asa ca specialistii iti recomanda, mai ales daca ai un nume comun, sa introduci si al doilea prenume, chiar daca nu iti place, si sa ai acelasi nume si in CV, si pe retelele de socializare. Si nu-ti mai da check-in-uri prin cluburi.

Nu folosesti cuvintele-cheie care trebuie

Nu folosesti cuvintele-cheie care trebuie

Multi recruiteri folosesc metoda de screening pentru a identifica candidatii potriviti postului anuntat. Asa ca daca nu ai cuvintele-cheie potrivite, nu te astepta sa-ti deschida CV-ul si sa te cheme la interviu.

Ai prea multe "Intentionez sa/Urmaresc sa" in loc de "Stiu sa/Reusesc sa"

Renunta la intentiile din CV, care sunt nefolositoare, arata doar o posibilitate, nimic concret, si doar ocupa spatiu pe foaie. Inlocuieste declaratiile pompoase cu afirmatii concise in care explici ce obiective serioase ai si evidentiezi la ce esti bun, cu ce reusite ai umplut trecutul tau profesional si ce valoare aduci potentialului angajator.

Omiti probleme esentiale despre care trebuie sa stie si angajatorii

Omiti probleme esentiale despre care trebuie sa stie si angajatorii

E situatia in care esti dispus sa te relochezi sau ai nevoie de sponsorizare pentru viza de munca. Asa ca mentioneaza pe scurt aceste probleme la finalul CV-ului, iar in scrisoarea de intentie poti oferi mai multe detalii. Iar daca vrei sa te muti in alt oras, specialistii te indeamna sa scoti orasul actual din CV.

De asemenea, este important sa renunti sau sa nu introduci date de contact sau alte informatii despre tine in header si footer. Nu sunt recomandate nici diagramele sau tabelele. Daca pentru tine pare atragator, pentru angajatori o sa para un CV bun pentru Recycle Bin.

Incepi de la Adam si Eva, nu din prezent

Incepi de la Adam si Eva, nu din prezent

Adica iti pui experienta in ordine cronologica, de la primul catre ultimul job. Angajatorii vor sa vada invers evolutia ta profesionala, de la functia de executive la cea de junior. Asa ca deschide categoria „Experienta profesionala” cu cel mai recent loc de munca si cu reusitele tale de acolo. In plus, nu uita sa descrii pe scurt cu ce se ocupa companiile de la care ai plecat.

Sursa foto: wikimedia.org

CV-ul tau are un format care face angajatorul sa sparga monitorul

CV-ul tau are un format care face angajatorul sa sparga monitorul

Nici macar sa nu te gandesti cum ar arata CV-ul tau cu fonturi sofisticate si culori turbate de roz, verde praz sau portocaliu fosforescent. Retine, intotdeauna se poarta alb si negru si fontul Arial, Tahoma sau Calibri in CV si nu vei da gres.

Totodata, ai grija si ce format are CV-ul tau. Neaparat usor de scanat cu ochiul si usor de evidentiat competentele tale profesionale. Specialistii iti recomanda sa ai suficient spatiu liber in CV, intre descrieri si la marginile paginii, iar textul sa fie scurt, concis, in cat mai putine randuri si usor de citit pentru ca angajatorii sa nu se piarda in el si sa nu te cheme la interviu.

Te lungesti pe mai mult de 15 ani de experienta

Te lungesti pe mai mult de 15 ani de experienta

Sa schimbi job dupa job si sa lucrezi in mai multe locuri de-a lungul timpului nu este neaparat o dovada buna ca tu poti obtine orice post, indiferent de domeniu. Asa ca taie din CV experientele care nu te ajuta pentru anumite locuri de munca. Ce este relevant pentru domeniul financiar nu este relevant si pentru domeniul comunicarii, asa ca convinge angajatorul cu experienta ta nisata si utila.

Nu uita sa pastrezi doar informatiile relevante de la fiecare loc de munca, nu orice conferinta mica sau o baza de date la care ai lucrat doua zile.

In schimb, poti sa introduci hobby-uri relevante. Fii sigur ca activitatea ta ca voluntar la plantat copaci sau ajutat copii si batrani fac impresie buna printre angajatori.

Sursa foto: wikipedia.org

Te lauzi cu abilitati pe care le au toti candidatii

Te lauzi cu abilitati pe care le au toti candidatii

Daca esti specializat in finante, nu este o idee buna sa evidentiezi ca lucrezi de minune in Excel, sustin specialistii. In plus, incearca sa etalezi abilitatile in functie de job in cel mult doua-trei randuri.

O alta greseala regasita frecvent in CV-ul tau este folosirea persoanei a treia. Renunta la asta, pentru ca oricum toata lumea stie ca textul este scris de o singura persoana. Alege sa scrii la persoana I, dar fara sa incluzi pronumele „eu”.

In plus, sa nu te gandesti sa introduci recomandari in CV-ul tau, daca acestea nu sunt cerute de angajatori. Specialistii in recrutare iti spun sincer ca este doar pierdere de timp si de spatiu.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net