Cum vad specialistii in recrutare anul 2014

Cum vad specialistii in recrutare anul 2014

"Cresterea economica va da ritmul si pentru piata muncii. Din punctul de vedere al recrutorilor, se anunta o lupta acerba, pe cele doua mari categorii de workforce: specialistii si incepatorii (entry level). Practic, agentiile de recrutare se vor «bate» pe studentii inca aflati in primii ani. Se va marsa tot mai intens pe mindset-ul tinerilor care promite prospetime si creativitate, iar balanta «potential versus experienta» are toate sansele sa se metamorfozeze in «potential versus studii»", a declarat pentru Wall-Street.ro reprezentatii companiei de recrutare APT Group.

Specialistii in domeniu considera ca anul 2014 se poate dovedi unul mai bun decat anul trecut pentru segmentul de recrutare.

"Pentru 2014 exista semnale pozitive, dar intensitatea lor este redusa. Piata este volatila, iar angajatorii vor o confirmare a trendului usor ascendent inregistrat la finalul lui 2013. In situatia in care nu apar schimbari socio-economice majore, 2014 ar putea fi un an mai bun decat 2013", au spus reprezentantii companiei ManpowerGroup Romania.

"In 2014 companiile vor mentine trendul din anul 2013, vor recruta pozitiile strict necesare si vor alege foarte atent fiecare candidat recrutat. Vor incerca in schimb sa consolideze noile organigrame, sa stabilizeze business-ul si sa fidelizeze angajatii valorosi", conform companiei Professional.

Domenii de top la angajari in acest an

Domenii de top la angajari in acest an

Se pare ca si in acest an in frunte se va clasa IT-ul, domeniu care in ultimii ani a generat mii de locuri de munca. Vor fi insa disponibile pozitii si in alte arii.

"Cele mai ofertante domenii de activitate vor fi fara indoiala IT-ul, vanzarile, dar si posturile de suport printre care si cele aflate in call center. Nu trebuie insa neglijate posturile din departamentele de marketing, tot mai solicitate sa identifice strategia cea mai potrivita de atragere a clientului final catre un anumit brand/produs", declara specialistii Professional.

Acestia mai spun ca in acest an vor fi cautati tinerii cunoscatori de limbi straine pentru call center-uri si vor fi in continuare "vanati" specialistii in vanzari.

"IT-ul si outsourcing-ul vor ramane in continuare in top din punct de vedere al numarului de angajari", considera si reprezentantii companiei de recrutare Lugera.

"Sunt semne ca va continua cresterea din domeniul telecom, in timp ce evolutia in IT isi va mentine trendul. Deschiderile din energie, concentrate pe industria prelucrarii si distributiei de petrol in 2013, isi vor extinde aria si in celelalte sectoare energetice (gaz, nuclear, eolian)", au spus reprezentantii APT Group.

Cum vor arata volumele la nivelul angajarile

Cum vor arata volumele la nivelul angajarile

Cu un optimist rezervat, companiile cu activitate in zona de recrutare ezita sa faca estimari clare legate de volumele generate de companiile de pe piata locala in ceea ce priveste angajarile.

"Teoretic, este justificat sa anticipam, intr-o medie statistica, un numar sporit de angajari, in 2014. Concret insa, cresterea estimata pe domeniul IT&C nu poate contrabalansa disponibilizarile din zona bancara sau din alte industrii cu trend negativ in 2014. Volumele de recrutare raman coagulate in zona de Vest a tarii si in orasele mari", potrivit datelor APT.

"Estimarile de crestere privind volumele de recrutare sunt relationate cu estimarea cresterii pietei de software si servicii in acest segment. Totusi, masura in care volumele de recrutare, raportat la restul domeniilor profesionale vor fi diferite fata de anul 2013 este dificil de previzionat", spun specialistii Professional.

Cum pot fi incurajate angajarile

Cum pot fi incurajate angajarile

Evolutia economiei si cresterea investitiilor de catre companii sunt elementele cheie care pot incuraja recrutarea.

"Recrutarea poate fi impulsionata doar de cresterea increderii angajatorilor, fundamentata pe o eventuala crestere economica, dublata de o stabilitate legislativa si fiscala", spun specialistii ManpowerGroup Romania.

"Factorul determinant pentru evolutia pietei de HR in 2014 este climatul investitional, fie ca se refera la dezvoltare si extindere, sau la investitii noi. La randul lor, investitiile ar putea cunoaste o explozie benefica, daca rata de absorbtie a fondurilor europene se va ridica la nivelul asteptarilor de la Bruxelles si de la Bucuresti", sunt de parere cei de la APT Group.

Provocarile anului 2014 in recrutare

Provocarile anului 2014 in recrutare

Anul 2014 va fi un unul provocator, spun specialistii in recrutare.

Pentru recruiteri - pentru ca vor trebui sa-si diversifice mult canalele prin care vor identifica potentialii candidati precum si tehnicile de interviu si evaluare a candidatilor;

Pentru companii - pentru ca vor trebui sa-si mentina businessul intr-un mediu economic instabil si in acelasi timp sa ofere angajatilor siguranta unei colaborari pe termen lung;

Pentru candidati - care, daca vor dori sa obtina un nou loc de munca (sau chiar sa si-l pastreze pe cel actual) vor trebui sa se implice mai mult si pe arii mai diversificate de activitate astfel incat sa ajute compania sa-i ofere un loc de munca.