1. Care sunt punctele tale forte?

1. Care sunt punctele tale forte?

Cand esti intrebat despre punctele forte este important sa aduci in discutie atribute care te pot califica pentru pozitia vanata, scrie About.com. De asemenea, cel mai bun mod de a raspunde este sa descrii calitatile si experienta care au directa legatura cu acea pozitie pentru care aplici.

Cele mai bune raspunsuri:

"Cand lucrez la un proiect, nu imi propun doar sa ating termenele limita. Prefer sa finalizez proiectul cu mult inainte de expirarea termenului".

"Mi-am depasit obiectivele de vanzari in fiecare semestru si am primit bonus in fiecare an de cand m-am angajat in acest loc".

"Abilitatile mele de gestionare a timpului sunt excelente si sunt o persoana organizata, eficienta si excelez la locul de munca".

"Ma mandresc cu abilititatile pe care le am in relatia cu clientii si cu capacitatea de a rezolva situatii care ar putea deveni dificile".

2. Care este cea mai mare slabiciune a ta?

2. Care este cea mai mare slabiciune a ta?

Atunci cand esti intrebat de catre potentialul angajator despre cea mai mare slabiciune sunt o multime de moduri in care poti raspunde, inclusiv prin mentionarea aptitudinilor care nu sunt critice pentru pozitia vizata sau aspecte pe care deja le-ai imbunatatit.

Cele mai bune raspunsuri:

"Niciodata nu am fost o persoana organizata, insa am implementat un sistem de management al timpului care chiar m-a ajutat cu organizarea".

"Imi place sa fiu sigur ca ceea ce fac este perfect, motiv pentru care am tendinta de a sta prea mult timp sa verific. In orice caz, am ajuns la un echilibru printr-un sistem prin care ma asigur din prima ca lucrurile ies perfect".

"Obisnuiam sa astept pana in ultimul minut sa imi stabilesc intalnirile pentru saptamana urmatoare, insa am realizat ca programarea in avans este mai eficienta".

3. Cum te descurci in situatii de stres si presiune?

3. Cum te descurci in situatii de stres si presiune?

Aceasta este o intrebare tipica intr-un interviu de angajare, adresata pentru ca potentialul angajator sa afle cum face fata stresului de la job.

Cele mai bune raspunsuri:

"Stresul este foarte important pentru mine. Cand sunt stresat, fac cea mai buna treaba. Cea mai buna metoda prin care reusesc sa gestionez eficient strescut este sa ma asigur ca detin echilibrul intre stresul bun si stresul negativ. Am nevoie de o doza de stres bun pentru a ramane motivat si productiv".

"Reactionez la situatii, nu la stres. In acest fel, situatia este sub control si nu devine un factor de stres".

"Lucrez mai bine in situatii in care sunt presat si am descoperit ca imi place sa muncesc intr-un mediu competitiv".

"Dintr-o perspectiva persoanala, gestionez stresul mergand la sala in fiecare seara. Asa reusesc sa reduc considerabil nivelul de stres".

4. Descrie o situatie dificila pe care ai depasit-o!

4. Descrie o situatie dificila pe care ai depasit-o!

Nu exista un raspuns gresit la aceasta intrebare. Intrebarile din acest registru au scopul de a afla cum gestionezi anumite situatii. Logica din spatele acestor intrebari este aceea ca angajatorul poate sa isi dea seama de cum vei reactiona in viitor, pe baza reactiilor din trecut.

Cele mai bune raspunsuri

Da exemple concrete de situatii dificile prin care ai trecut la locul de munca. Apoi povesteste ce ai facut pentru a rezolva problema.

Ofera raspunsuri pozitive: "Chiar daca a fost dificil cand o colega a renuntat fara sa anunte, am fost capabili sa reorganizam departamentul, asa incat sa acoperim pozitia pana a fost adus un om nou".

5. Cum evaluezi succesul?

5. Cum evaluezi succesul?

O astfel de intrebarea poate aparea in timpul unui interviu, iar scopul angajatorului este acela de a-ti "depista" etica, obiectivele si personalitatea.

Cele mai bune raspunsuri

"Pentru mine succesul inseamna sa imi fac treaba bine. Vreau sa fiu recunoscuta ca o persoana care isi da toata silinta si incerca din raspunteri sa isi atinga obiectivele".

"Evaluez succesul nu doar in functie de munca mea, ci si de cea a echipei mele. Pentru a considera ca am succes, intreaga mea echipa trebuie sa isi atinga obiectivele individuale si de grup".

"Pentru mine, succesul apare atunci cand performez si sunt satisfacuta de pozitia mea, stiind ca munca depusa aduce valoare companiei, mie personal, cat si altor oameni".

6. De ce ai plecat/pleci de la locul de munca?

6. De ce ai plecat/pleci de la locul de munca?

Aceasta este una dintre intrebarile clasice adresate la un interviu de angajare. Cand raspunzi incearca sa fii cat mai direct si concentreaza-te pe viitor, in special daca nu ai plecat de la fostul loc de munca in cele mai bune conditii.

Cele mai bune raspunsuri

"M-am plictisit de ceea ce faceam si caut mai multe provocari. Sunt un angajat excelent si nu am vrut ca nemultumirea mea sa aiba un impact asupra muncii mele".

"Nu mai este loc de crestere in pozitia pe care o detin in prezent si sunt gata sa imi schimb locul de munca pentru a primi o noya primovare".

"Am decis ca nu ma indreptam in directia buna in cariera mea, iar angajatorul meu nu imi poate oferi oportunitati pentru directia in care vreau sa merg".

"Dupa multi ani in fosta pozitie, sunt in cautarea unei companii unde pot creste".

7. De ce vrei acest job?

7. De ce vrei acest job?

Pentru a raspunde cat mai bine la aceasta intrebare, raspunsul trebuie adaptat circumstantelor specifice job-ului pentru care candidezi?

Cele mai bune raspunsuri

"Aceasta nu este doar o oportunitate buna, insa compania este locul unde calificarile mele pot face diferenta".

"Vreau acest job pentru ca pare sa se muleze pe competentele mele. (...) In plus, echipa este extraordinara".

"Am inteles ca aceasta companie este in crestere. Am vazut pe website ca va difersificati portofoliul de produse si vreau sa iau parte la aceasta dezvoltare a businessului".

8. De ce te-am angaja?

8. De ce te-am angaja?

Cele mai bune raspunsuri pentru aceasta intrebare pot fi compuse din exemple concrete prin care sa demonstrezi ca aptitudinile si realizarile tale te recomanda pentru job. Compara descrierea pozitiei cu abilitatile tale si precizeaza rezultatele bune obtinute in fosta pozitie.

Cele mai bune raspunsuri

Pentru a oferi cele mai bune raspunsuri la aceasta intrebare uita-te la descrierea job-ului. Fa o lista cerintelor, inclusiv trasaturi de personalitate, aptitudini si calificari. Apoi, fa o lista cu calitatile tale care se incadreaza in cerinte. Pentru fiecare calitate, arata si un moment in care te-a ajutat aceasta trasatura.

De exemplu, daca arati ca esti un "jucator de echipa", gandeste-te la un moment in care abilitatea ta de a lucra bine in echipa a adus succesul unui proiect.

9. Care sunt obiectivele tale pe termen lung?

9. Care sunt obiectivele tale pe termen lung?

Cel mai bun raspuns la aceasta intrebare, adresata uneori sub forma "Unde te vezi peste cinci ani?" il poti oferi referindu-te la pozitia pe care o vizezi si la compania pentru care sustii interviul.

Nu mentiona aspecte legate de reluarea studiilor sau intemeierea unei familii, pentru ca aceste elemente nu sunt relevante si nu te vor ajuta in obtinerea postului.

Cele mai bune raspunsuri

"Obiectivele mele pe termen lung includ cresterea intr-o companie in care pot continua sa invat lucruri noi, voi primi responsabilitati noi si voi contribui cat mai mult la aducerea de valoarea".

"Ma vad ca un angajat performant de top intr-o organizatie stabila, ca aceasta. Am de gand sa imi imbunatatesc aptitudinile si sa continui sa ma implic in asociatii profesionale".

"Odata ce voi castiga experienta, imi propun sa avansez intr-o pozitie de management".

10. Ce imi poti spune despre tine?

10. Ce imi poti spune despre tine?

Sansele de a ti se adresa o astfel de intrebare la interviu sunt destul de mari. Cel mai probabil vei povesti cinci minute despre cat esti de loial, dedicat, muncitor, insa il vei plictisi teribil pe intervievator si risti sa creezi o impresie proasta.

Cele mai bune raspunsuri

Cum intrebarea aceasta se numara intre cele mai comune la un interviu, este ciudat faptul ca un numar ridicat de candidati nu aloca timpul necesar pentru a se pregati in avans.

Cel mai probabil, pentru ca intrebarea pare a fi dezarmanta si informala, incepem sa divagam. Ideal este sa rezista insa acestei tentatii.

Cheia este sa fii cat mai specific, sa adaugi o valoare monetara rezultatelor tale si fii gata sa oferi detalii suplimentare daca ti le cere. Arata ce reduceri de cheltuieli a reusit sa reduca angajatorul datorita tie.

Sursa foto: Candidat la interviu de angajare, Shutterstock