Brazor

Brazor

Ocupantii acestei meserii sunt persoane care confectioneaza forme pentru turnarea metalelor, sudeaza si taie piese metalice. Mai mult, brazorii confectioneaza si repara articole din tabla, monteaza, intretin si repara structuri metalice grele si de ridicat, funiculare si alte instalatii.

Foto: turnator metale, Shutterstock

Chesonier

Chesonier

Ocupantii functiei de chesonier sunt muncitorii constructori care realizeaza lucrari de zidarie si tamplarie folosind ca materii prime piatra, caramida, mortarul, fierul beton sau lemnul.

Exercitarea operatiilor specifice necesita cunostinte legate de duritatea si rezistenta materialelor folosite si de tehnologia constructiilor, care pot fi dobandite in scoli profesionale sau cursuri de calificare.

Foto: Muncitor constructor, Shutterstock

Stopeur

Stopeur

Ocupantii acestei pozitii se ocupa cu coaserea, repararea si decorarea articolelor de imbracaminte, manusilor si altor produse din materiale textile, blana, piele fina si alte materiale, precum si cu fabricarea de corturi, vele, copertine si prelate.

Acestia lucreaza in principal manual, utilizand ac si ata, insa pot efectua unele sarcini folosind masini de cusut.

Foto: Materiale cusut, Shutterstock

Decuscutor

Decuscutor

Decuscutorii sunt operatori la masinile si utilajele de fabricare a produselor si articolelor din textile, blanuri si piele, care conduc si supravegheaza utilajele pentru pregatirea fibrelor pentru filatura, razboaie de tesatorie si tricotaje, masini pentru confectionarea imbracamintei si a altor articole din textile, piele, blanuri si alte materiale.

Foto: material de blana, Shutterstock

Tripier

Tripier

Tripierii sunt operatori la masinile pentru fabricarea produselor alimentare si a altor produse similare, care actioneaza si supravegheaza masinile utilizate la sacrificarea animalelor, transarea carnii, coacerea, congelarea, incalzirea, macinarea, amestecarea si alte procese de preparare a produselor alimentare, bauturilor si frunzelor de tutun.

Foto: Imagine abator, Shutterstock

Aglomeratorist

Aglomeratorist

Aglomeratoristii sunt operatori la instalatiile de prelucrare a metalelor, care actioneaza, monitorizeaza, regleaza si intretin masinile (instalatiile) si echipamentele cu functia unica de prelucrare si transformare a minereurilor, precum si pentru a imbunatati, cali, lamina si extruda metalele.

Foto: Minereuri, Shutterstock

Trolist

Trolist

Trolistii fac parte din grupa de ocupatii in care sunt incadrati minerii si lucratorii in cariera, care actioneaza instalatiile, masinile si instrumentele manual pentru a extrage piatra, minereuri si depozite nemetalice din minele si carierele subterane si de suprafata.

Foto: Miner, Shutterstock

Gardinator

Gardinator

Gardinatorii se ocupa cu producerea, decorarea si repararea mobilierului din lemn, carute si alte vehicule, roti, piese de schimb, accesorii, modele si alte produse din lemn utilizand masini de prelucrare a lemnului, masini-unelte si alte unelte de mana specializate.

Foto: atelier, Shutterstock

Arhondar

Arhondar

Arhondarii fac parte din categoria specialistilor in religie, care perpetueaza traditiile sacre, practicile si credintele religioase. Acestia oficiaza servicii religioase, celebreaza sau administreaza ritualurile unei credinte religioase sau confesionale, ofera indrumare spirituala si morala si indeplinesc alte functii asociate cu practicarea unei religii.

Zincograf

Zincograf

Zincografii fac parte din categoria personalului care corecteaza, configureaza, aranjeaza si compun texte si elemente grafice intr-o forma adecvata pentru utilizarea in diverse procese de imprimare si de reprezentare in alte medii vizuale.

Foto: Persoana care realizeaza elemente grafice, Shutterstock

Sursa foto: Desenator, Shutterstock