Vorbitor de limbi exotice: chineza, rusa, ceha, greaca

Vorbitor de limbi exotice: chineza, rusa, ceha, greaca

Vorbitorii de limbi rare sunt si ei greu de gasit. Recrutorii reusesc sa faca un shortlist cu candidatii eligibili dupa doua saptamani de cautare. Cine vorbeste bine limba chineza, rusa, ceha sau greaca poate avea un salariu intre 800 si 1.200 de euro, potrivit datelor companiei de recrutare Lugera.

"De data aceasta provocarea este data de numarul limitat de candidati care corespund cerintelor, de exemplu, mixul dintre un nivel fluent al limbii si cerinte legate de experienta anterioara", spune Eugenia Dabu, recrutor Lugera.

Sursa foto: Concept de traducere/Shutterstock.com

Inginer calitate proces

Inginer calitate proces

In cazul inginerilor, durata de gasire a persoanei potrivite poate ajunge la patru saptamani (de exemplu, ingineri calitate in domeniul automotive). Un inginer calitate proces, cu un nivel de experienta mai mic de trei ani, poate avea un salariu intre 3.000 si 4.000 de lei net. Nivelul salarial creste la 5.000-6.000 lei net pentru cei cu peste cinci ani de experienta. "In identificarea celui mai bun candidat pentru un rol de inginer calitate, cea mai eficienta metoda de recrutare este headhunting-ul", recunoaste Eugenia Dabu, specialist recrutare la Lugera.

Sursa foto: Casca de inginer/Shutterstock.com

Inginer de produs

Inginer de produs

In ultimii sapte ani, inginerii s-au aflat fie pe locul unu, fie pe locul doi in topul celor 10 pozitii vacante cel mai greu de ocupat de catre angajatori, conform studiului ManpowerGroup privind "Deficitul de Talente". In 2014, ei sunt plasati pe locul doi pe lista dificultatilor.

Cel mai greu de gasit este inginerul de produs. Pentru un astfel de post, sunt necesare formarea profesionala specifica in domeniu, experienta si cunoasterea unor instrumente specifice (utilaje sau software). La un anunt pentru ocuparea unui post de inginer de produs aplica in medie intre 10 si 15 candidati pe site-urile de recrutare, iar unii dintre ei nu indeplinesc cerintele postului.

Recrutarea printr-o agentie a unui astfel de specialist dureaza intre 6 si 8 saptamani. Cine va obtine un post de inginer de produs are un salariu mediu net intre 1.000 si 1.600 de euro.

Sursa foto: Inginer la munca/Shutterstock.com

Sudori, tamplari si zidari

Sudori, tamplari si zidari

Meseriasii calificati, cum ar fi sudorii, tamplarii, zidarii si frezorii, sunt printre cel mai greu de gasit candidati in Romania, potrivit Ameliei Timaru, managerul agentiei de recrutare Manpower Sibiu.

"Principala cauza este numarul insuficient de candidati disponibili pe piata, care se datoreaza atat numarului redus de absolventi specializati, cat si migratiei catre alte tari, unde salariile pentru aceste activitati sunt mai mari", explica Amelia Timaru.

Cel mai greu de gasit sunt sudorii pe care angajatorii ii gasesc intr-un timp destul de lung, intre 30 si 60 de zile. "un angajator a cautat un candidat experimentat, cu experienta de minimum trei ani, care sa aiba fie scoala profesionala, fie un curs de calificare de sudura, cerandu-se si cunostinte de sudura TIG/WIG si MIG/MAG. Candidatii specializati in sudura MIG/MAG sunt cel mai dificil de gasit. Angajatorii isi doresc candidati care cunosc sudura, dar detin si cunostinte de desen tehnic si structura materialelor. Acesti candidati nu sunt disponibili pe piata decat in numar foarte redus si nu candideaza spontan sau la anunturi specifice decat foarte rar", mai spune Timaru de la Manpower Sibiu.

Salariul pe un astfel de post este intre 350 si 600 de euro. In alte tari, salariile sunt intre 1.300 si 1.700 euro, ceea ce face ca romanii sa fuga din Romania.

Sursa foto: Sudor/Shutterstock.com

System engineer

System engineer

Pentru postul de system engineer dificultatea este de a gasi candidati buni in limita ofertei salariale mai mici de 1.000 euro net. La un anunt pentru aceasta pozitie numarul mediu de aplicari de candidati eligibili este de 10-12. Candidatul ideal are cel putin trei ani de experienta, cunostinte de hardware, retelistica, CCNA finalizat si dorinta/capacitate de invatare continua, spun recrutorii APT Group.

Durata de gasire a persoanei potrivite este de aproximativ doua luni, iar media salariala este de 1.000-1.200 de euro net.

Sursa foto: Persoana care realizeaza un circuit/Shutterstock.com

General ledger vorbitor de engleza si germana/olandeza/limbi nordice

General ledger vorbitor de engleza si germana/olandeza/limbi nordice

General ledger este o functie similara unui contabil. Cine ocupa o astfel de functie se ocupa de introducerea unor date financiare, verifica conturile clientilor companiei si face raportari financiare. Numarul de aplicari mediu de candidati eligibili este de aproximativ 5-6 pe anunt publicat, explica reprezentantii APT Group.

Candidatul ideal are cativa ani de experienta, cunoastere la nivel fluent cele doua limbi straine solicitate, are cunostinte de contabilitate, orientare catre client si dorinta/capacitate de invatare continua.

Persoana potrivita este gasita in aproximativ doua luni si jumatate. Cine este angajat pe postul de general ledger primeste un salariu de 800-1.200 euro net.

Sursa foto: Contabil/Shutterstock.com

Senior java developer

Senior java developer

Nici pentru postul de senior java developer nu se inghesuie romanii. Numarul mediu de aplicari de candidati eligibili este sub 10 pe anunt publicat. Pentru un astfel de post sunt necesare experienta de 3-5 ani, cunostinte aprofundate de programare si dorinta/capacitate de invatare continua, potrivit reprezentantilor companiei de recrutare APT Group.

O persoana potrivita pentru un astfel de post este gasita in trei luni. Media salariala este de 1.500-2.500 euro net.

Sursa foto: Persoana care lucreza la laptop/Shutterstock.com

Technical leader

Technical leader

Tehnical leader este unul dintre posturile din industria IT care se ocupa cel mai greu, mai ales la nivel de senioritate. "Principalele responsabilitati ale acestuia sunt sa realizeze arhitectura/designul softului, sa coordoneze echipa care contribuie la dezvoltarea acestuia si sa pastreze legatura cu clientul, traducand tehnic cererile acestuia si informandu-l despre evolutia proiectului. Un asemenea rol necesita experienta semnificativa, din care 2-3 ani de programare, 2-3 ani de coordonare si cel putin unul de relatie cu clientii", Diana Stan, consultant in recrutarea de specialisti de nivel mediu si manageri in cadrul ManpowerGroup.

Anunturile pentru un astfel de post atrag doar 2-3 candidati calificati. Dificultatea atragerii lor face ca procesul de recrutare sa se extinda intre doua si patru luni. Salariul net oferit este de 2.500 euro sau chiar mai mult in unele cazuri.

Sursa foto: Inginer expert/Shutterstock.com

Sursa foto: Concept de interviu nereusit/Shutterstock.com