1. Cum ajunge un elev sa obtina o medalie la olimpiadele internationale, dincolo de munca depusa?

1. Cum ajunge un elev sa obtina o medalie la olimpiadele internationale, dincolo de munca depusa?

Denis Turcu: Din punctul meu de vedere, te ajuta intr-o masura destul de mare munca pe care o acorzi domeniului respectiv, dar este nevoie si de putina sansa. Conteaza foarte mult sa ai o zi buna exact in ziua in care este proba. Tu poti sa randament maxim si sa te gandesti la altceva in timpul concursului.

Rares Buhai: Conteaza, bineinteles, toata pregatirea pe care ai acumulat-o, dar este important sa nu se intample ceva in timpul probei ori se poate intampla sa racesti inainte de proba si sa ratezi internationala.

Denis Turcu este din Braila, insa clasa a XII-a a incheiat-o, in acest an, la Liceul International de Informatica din Bucuresti. Denis s-a intors anul acesta cu medalie de argint de la Olimpiada Internationala de Fizica care s-a desfasurat la Astana, Kazakhstan, in perioada 13-21 iulie. Din toamna, tanarul va studia la Universitatea Harvard din SUA si isi doreste sa fie profesor la una dintre universitatile cele mai prestigioase din lume. Pentru participarea la Olimpiada Internationala de Fizica a fost pregatit de profesorii coordonatori ai lotului de fizica Delia Davidescu si Adrian Dafinei. Profesorul Dafinei vine special din Canada pentru a-i pregati pe elevi.

Rares Buhai este elev la Colegiul National "Liviu Rebreanu" din Bistrita. Anul viitor va termina liceul si se gandeste sa plece la studii in SUA. Rares s-a intors si in acest an cu medalie de aur de la Olimpiada de Informatica care a avut loc in Taipei, Taiwan, in perioada 13-20 iulie. Este cel mai medaliat elev roman cu aur la Olimpiada Internationala de Informatica, de unde a adus 8 medalii de aur.

Explicatie foto: Denis Turcu (al treilea, stanga) alaturi de ceilalti olimpici si profesorii cordonatori din lotul pentru Olimpiada Internationala de Fizica, premiati de eMag pentru rezultate

2. Care a fost cel mai de temut competitor la olimpiada?

2. Care a fost cel mai de temut competitor la olimpiada?

Denis Turcu: Nu se mai pune problema in felul acesta la olimpiada internationala. Acolo sunt mai multe medalii de aur, mai multe medalii de argint. Scopul meu este sa ma plasez bine, sa obtin o medalie frumoasa. La olimpiadele internationale nu exista un spirit ridicat de competitivitate datorita faptului ca sunt mai multe medalii de acelasi tip si nu concurezi cu alta tara sau cu mai multi concurenti din alta tara. Scopul este sa concurezi cu tine insuti pentru ca trebuie sa depasesti anumite bariere pentru a prinde punctajul pe care ti-l doresti.

3. Care este punctajul pe care trebuie sa-l depasesti pentru aur?

3. Care este punctajul pe care trebuie sa-l depasesti pentru aur?

Denis Turcu: Acest lucru depinde de la an la an, intrucat se stabileste dupa corectarea lucrarilor si dupa afisarea liderilor echipei. In functie de dificultatea subiectelor din anul respectiv punctajul poate fi modificat si in functie de acesta se stabilesc si barierele culorii medaliilor. Fiecare problema se noteaza de la 0 la 10. La fizica avem cinci problem, trei teoretice si doua experimentale, deci punctajul maxim este de 50 de puncte.

Cum au fost subiectele anul acesta?

Denis Turcu: Anul acesta, subiectele au fost foarte dificile comparativ cu ceilalti ani, intrucat bariera pentru aur a scazut destul de mult, undeva peste 27 sau 28 de puncte. In mod obisnuit, o medalie de aur se ia cu 30-32 de puncte, nu mai jos. Eu nu stiu exact punctajul meu de la olimpiada. Repet, pe noi ne intereseaza doar culoarea medaliei. Nu avem o curiozitate foarte mare fata de cat am obtinut sau au obtinut ceilalti.

Rares Buhai: Fiecare problema este punctata de la 0 la 100 si sunt trei probleme in doua zile de concurs. In total punctajul maxim este 600. Punctajul se schimba de la an la an in functie de dificultate. Anul acesta trebuia sa iau peste 500 de puncte pentru aur. Nu-mi stiu exact punctajul. Cred ca 500 si ceva.

Foto: Rares Buhai (centru), premiat de Fundatia eMag pentru rezultatul obtinut la Olimpiada Internationala de Informatica

4. Cum ati fost remunerati pentru reusita?

4. Cum ati fost remunerati pentru reusita?

Denis Turcu: Din strainatate nu primim decat medalie. Acolo se fac si diferite excursii pentru noi pentru care fiecare tara participanta contribuie cu o suma simbolica. Efectiv de la tara organizatoare nu primim decat medalie, ceea ce este si normal pentru ca la olimpiada reprezentam tara noastra. Ministerul organizeaza o gala de premiere a olimpicilor. Sumele sunt publice, sunt si pe site-ul ministerului. Anul trecut am primit 9.000 de lei pentru medalia de aur si in jur de 7.000 de lei pentru medalia de argint, anul acesta nu stiu inca.

Rares Buhai: Sumele sunt la fel indiferent de materie, dar ministerul ne acorda in plus o bursa lunara timp de un an, pentru fiecare medalie obtinuta la concursurile internationale. Bursa pentru o medalie de aur este egala cu salariul minim pe economie.

Ce faceti cu banii? In ce ii investiti?

Denis Turcu: Anul trecut, fiind prima oara cand am fost olimpic international, banii respectivi mi-au fost foarte utili pentru procesul de aplicare la diverse universitati, pentru trimiterea scorurilor la teste si a plicurilor si am fost surprins, nu vreau sa-l sperii acum pe Rares, dar am fost surprins de cat de costisitor a fost. A costat in jur de 8.000 de lei.

Sursa foto: Medalie de aur/Shutterstock.com

5. Tu mi-ai spus mai devreme ca vei studia la Harvard. Acceptarea a venit ca urmare a faptului ca esti olimpic?

5. Tu mi-ai spus mai devreme ca vei studia la Harvard. Acceptarea a venit ca urmare a faptului ca esti olimpic?

Denis Turcu: Da, voi merge la Harvard*. Am avut de ales in final intre Stanford si Harvard si am ales Harvard. Presupun ca da, acceptarea a venit pentru ca sunt si olimpic. A fost un proces foarte lung de aplicare. Am aplicat la 21 de facultati din America si am fost acceptat la aceste doua. Am avut de facut mai multe eseuri, pe langa de oferit raspunsuri de un paragraf la intrebari scurte. Pe langa acestea conteaza si scorurile pe care le obtinem la testele internationale de limba engleza. Anumite facultati au chiar si interviuri cu candidatii pentru a incerca sa-i cunoasca mai bine. Aceste interviuri dureaza pana la o ora si le da o idee despre ce e de capul nostru, daca avem potential de a evolua la facultatea respectiva, daca ne potrivim tipului de student de la facultatea respectiva, daca putem progresa si daca putem sa-i ajutam si pe ei.

*Harvard (SUA), cea mai buna universitate din lume potrivit clasamentului Times Higher Education 2014.

Sursa foto: Probleme la Fizica/Shutterstock.com

6. Cand ai inceput sa aplici?

6. Cand ai inceput sa aplici?

Denis Turcu: Am inceput sa-mi inscriu eseurile anul trecut prin octombrie, insa m-am apucat de invatat serios engleza inainte cu putin timp de examenul pe care l-am avut de dat anul trecut prin august. Sunt unul dintre elevii care a inceput foarte tarziu pregatirea pentru examenul de engleza.

Am fost acceptat si in Anglia la Cambridge, dar acolo iti pun anumite conditii la bacalaureat. Am sustinul probele la bacalaureat dupa ce am fost acceptat in America si nu m-a mai interesat sa trec de acele conditii. La Cambridge trebuia sa am cel putin 9,5 la bacalaureat sis a obtin cel putin 9,8 la matematica si la fizica. Am avut media 9,75 la bac. Nu cred ca ar fi fost o problema sa intru, dar prefer Statele Unite, unde au o mai mare diversitate de cursuri din care poti alege. In Anglia, nu pot efectiv sa spun ce cursuri vreau si pe ce vreau sa continui. Iti dau ei cursurile, nu pot sa am practic un program al meu.

Ce te-a tras in jos la Bacalaureat?

Denis Turcu: Am dat matematica, fizica si limba romana. La limba romana am obtinut 9,85, la matematica 9,40 si la fizica 10. A fost putina neatentie, dar in America pana la urma nu conteaza ce note obtii la BAC. Am dat un examen american care echivaleaza Bacalaureatul nostru. Lor nu le pasa de notele pe care le obtii la bac, ci de mediile pe care le ai la scoala. Odata ce am fost admis la universitate nu mi-am mai dat interesul sa invat pentru o nota perfecta.

Sursa foto: Universitatea Harvard/Shutterstock.com

7. Cat costa sa studiezi la Harvard?

7. Cat costa sa studiezi la Harvard?

La Harvard, costurile se ridica undeva la 70.000 de dolari pe an, dar mi-au oferit bursa. Imi platesc inclusive biletele de avion si pana la facultate, si inapoi acasa. Aceasta bursa urmeaza sa se innoiasca in fiecare an cu conditia de a confirma faptul ca ma intereseaza sa invat, ca voi avea activitate la cursuri si ca voi obtine note bune la examene.

Sursa foto: Studenti la Universitatea Harvard/Shutterstock.com

8. Tu, Rares, unde iti doresti sa studiezi?

8. Tu, Rares, unde iti doresti sa studiezi?

Rares Buhai: Nu m-am gandit la o universitate anume, dar o sa aplic la universitatile de top. Voi aplica probabil la MIT, la Stanford, Harvard. Consider ca in strainatate se studiaza la un nivel mai inalt decat in Romania si ca ai mult mai multe posibilitati dupa ce termini o facultate acolo, de angajare sau daca vrei sa continui in domeniu de cercetare. Cred ca asa ma pot dezvolta cel mai bine posibil.

Sursa foto: Universitatea Stanford, SUA/Shutterstock.com

9. Ce credeti ca vei gasi in strainatate si nu exista in Romania?

9. Ce credeti ca vei gasi in strainatate si nu exista in Romania?

Denis Turcu: In strainatate s-a creat un mediu social in care toata lumea este preocupata sa invete. Acest lucru te va ajuta si pe tine sa inveti si vei vrea sa dai randamentul cel mai bun, spre deosebire de Romania, unde sunt foarte putini oameni care vor efectiv sa avanseze.

Profesional, ce tintesti in cariera?

Chiar in momentul asta mi-ar placea sa am o cariera in cercetare in fizica si o functie de profesor la o universitate de tipul celei la care am fost acceptat. Sunt constient ca acest lucru imi va ocupa mult timp din anii urmatori. Insa nu sunt sigur ca voi continua cu fizica. Trebui sa aleg multe cursuri si nu stiu sigur cum va decurge CV-ul in viitor.

Sursa foto: Profesor universitar/Shutterstock.com

10. Ce nemultumiri gasiti la scoala romaneasca?

10. Ce nemultumiri gasiti la scoala romaneasca?

Rares Buhai: Din punctul de vedere al olimpiadei si al pregatirii pentru olimpiada, consider ca invatamantul romanesc este destul de bun si acest lucru se poate observa si in rezultatele Romaniei la olimpiadele internationale. Un defect ar fi ca este foarte greu sa faci performanta cand in acelasi timp mergi full time la scoala. Nu exista nota oficiala care sa-i permita unui olimpic sa lipseasca mai mult si este foarte complicat sa mergi in acelasi timp la scoala si sa inveti acasa materiile ca sa ai medii cat de cat decente si sa fii si olimpic.

Deci i-ai recomanda statului roman sa mai scada din numarul de ore?

Rares Buhai: Eventual, sa fie un program mai flexibil pentru olimpici. Sa fie o exceptie.

Denis Turcu: Sunt de acord cu Rares, insa eu privesc din alt punct de vedere. Fiind la liceul de informatica Tudor Vianu, deja avem un centru de pregatire. Chiar daca mergem la ore, avem pregatire speciala de cateva ori pe saptamana pentru materiile la care dorim sa excelam. De exemplu, eu vreau sa excelez in fizica, insa am multi colegi care fac informatica, matematica sau alte materii si au pregatiri in acest sens pentru ceea ce isi doresc sa faca.

Acest lucru va permite sa lipsiti de la orele din orar?

Denis Turcu: Nu, dar am asigurata o pregatire. Imi place foarte mult sa ma duc sa invat si ma ajuta sa ma pregatesc pentru olimpiada mult mai bine decat as studia singur acasa. Am patru medalii internationale. Anul trecut am participat pentru prima oara la olimpiada internationala, am reusit sa obtin argint la olimpiada internatioanal de fizica. Mai am o medalie de aur absolut la olimpiada de astrofizica de anul trecut si o medalie de bronz la olimpiada de astronomie tot anul trecut.

Sursa foto: Drapelul Romaniei/Shutterstock.com

11. Care este materia pe care ati elimina-o din orarul de la scoala?

11. Care este materia pe care ati elimina-o din orarul de la scoala?

Rares Buhai: Limba romana

Denis Turcu: Greu de spus. Nu stiu daca as scoate vreo materie. Poate ar trebui schimbata programa de pe care se invata. Cei care au nevoie de date numerice le pot gasi oriunde pe internet. Ar trebui sa invatam doar lucruri care ne ajuta sa ne dezvoltam imaginatia. Nu trebuie sa excelam la toate materiile pentru a deveni olimpici si nu trebuie nici sa excelam la materia la care suntem olimpici, ci sa avem o cultura cat mai ampla pentru a putea face fata problemelor pe care le vedem pentru prima data. Si atunci trebuie sa lipim cunostinte din mai multe domenii pentru a rezolva probleme respective, nu doar din fizica, in cazul meu. La fizica cand intalnim o problema noua poate ne-ar ajuta sa vedem ce se intampla in jurul nostru si in alte domenii, alte stiinte, chiar si stiinte sociale. Ne poate ajuta sa facem o comparatie care apoi ne ajuta sa ducem o problema pana la capat. Iar o diferenta de cateva sutimi la olimpiada este foarte importanta.

Sursa foto: Elevi si profesor la cursuri/Shutterstock.com

12. Ce le-ati spune elevilor care aspira sa castige o medalie de aur?

12. Ce le-ati spune elevilor care aspira sa castige o medalie de aur?

Denis Turcu: Sa studieze in acest sens, insa sa nu se concentreze foarte mult pe acest lucru. Mai degraba sa se dezvolte pe ei insisi pentru ca ii va ajuta mult mai mult in viitorul lor si pentru medalie.

Rares Buhai: Le-as spune ca daca isi doresc ceva, sa se concentreze si sa aloce timp pentru acel lucru pentru ca asa isi pot atinge visul. Trebuie sa ai inteligenta, dar este necesara foarte multa munca.

Ce pasiuni aveti, in afara de fizica si informatica?

Denis Turcu: Pasiunea mea este sportul, ma relaxeaza. Imi plac in general sporturile de echipa. Mi se pare ca asa pot sa formez legaturi cu ceilalti. De exemplu, si acum la olimpiada, spre deosebire de anul trecut in Danemarca unde am avut multe excursii frumoase, anul acesta am avut excursii mai plictisitoare. Chiar daca muzeele din Kazahstan au fost noi pentru mine, tot muzee ramaneau si nu era asa placut sa le vizitezi. Insa am avut acces la terenul de fotbal, ceea ce a facut ca olimpiada sa fie mai placuta.

Rares Buhai: Eu sunt pasionat de chitara, imi place sa citesc si sa joc fotbal.

Sursa foto: Cupa de aur/Shutterstock.com