8 / 12

Viitorul in HR: lucram pentru mai multi angajatori, ne angajam in holocratie si urcam managementul pe tocuri

Este din ce in ce mai clar ca generatiile noi schimba tot mai mult strategiile angajatorilor. Astfel, in viitor, va exista si situatia in care un angajat poate lucra pentru mai multe companii, cu care va imparti cele 8 ore de munca sau chiar nu se vor mai stipula contractual orele de munca, sustine Madalina Racovitan, partener si people service leader in cadrul companiei de audit si consultanta financiara KPMG.


"In viitor, exista si varianta ca un angajat sa lucreze cu mai multi angajatori, cu contract cu numar de ore zero. I se va permite sa lucreze pentru mai multi angajatori atunci cand vrea, fara un program fix. Angajatorii se pot folosi de aceasta plaja larga de resurse umane. In mod evident, in Romania va fi complicat. Dar angajatorii gasesc solutii pentru a-si optimiza costurile si a raspunde nevoilor de flexibilitate ale angajatilor", considera Madalina Racovitan.


Reprezentantul KPMG a prezentat cei mai importanti factori care vor schimba gandirea angajatorilor.

  • Schimbarea fortei de munca. O influenta foarte mare o are schimbarea de generatii. "Ne asteptam sa incepem sa lucram in urmatorii ani cu patru generatii", a spus reprezentantul KPMG.
  • Cresterea diversitatii este un factor foarte important pentru ca in tot mai multe organizatii exista diversitate in ce priveste varsta
  • Flexibilitate si personalizare crescute. Generatiile viitoare au nevoie de o flexibilitate mai mare, tinerii sunt mult mai preocupati de siguranta locului de munca, dar isi doresc flexibilitate, un echilibru mai mare intre viata personala si munca. "Daca nu ii vezi 8 ore pe zi la birou pe angajati, devii un pic neincrezator, dar probabil ca vor exista cateva companii care vor permite flexibilitate. Si, probabil, se va deschide robinetul si tot mai multe companii vor adopta flexibilitatea pentru ca generatiile noi au nevoie de ea", sustine Madalina Racovitan.
  • Mobilitatea si globalizarea. Dezvoltarea societatii si tehnologia permit mobilitatea, ca atare forta de munca a inceput sa fie mobila.

Pe langa acesti factori, Madalina Racovitan sustine ca HR-ul trebuie sa se alinieze la strategia companiei, sa inteleaga business-ul organizatiei si sa devina partener al acesteia, sa nu fie doar o functie de suport.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri